Tüntetések Londonban, Rómában

<p>London/Róma. Tízezrek vonultak szombaton London utcáira, hogy így tiltakozzanak a kormány gazdasági megszigorító intézkedései ellen. Tüntetések voltak Rómában is.</p>

MTI-ÖSSZEFOGLALÓ

A londoni békés megmozdulás résztvevői a kormány azon intézkedései ellen tiltakoztak, amelyek a szociális kiadások lefaragásának és a takarékossági intézkedéseknek az eszközeivel az állam eladósodásának a csökkentését célozzák.

A tüntetők között közalkalmazottak, kórházi dolgozók, munkanélküli fiatalok, szakszervezeti aktivisták, háborúellenes mozgalmak és más csoportok képviselői vonultak a brit főváros utcáin, hogy síkra szálljanak egyebek között az egészségügyi és a nyugdíjrendszerben tervezett elvonások ellen.

A szakszervezetek általános sztrájkot is kilátásba helyeztek a közeli napokban. David Cameron miniszterelnök a jövő évre is újabb takarékossági intézkedések érvényesítését jelezte. A szervezők szerint tízezrek vettek részt a londoni tüntetésen, amelyre 250 autóbusszal szállítottak résztvevőket a brit fővárosba. A nap folyamán hasonló megmozdulásokat tartottak az észak-ír Belfastban és a skót Glasgow-ban is.

Tüntetések voltak Rómában is. Az olasz főváros központjában a legnagyobb olasz szakszervezeti szövetség felhívására a munkahelyek védelme érdekében és a gyárbezárások ellen.

A CGIL tiltakozó nagygyűléséről beszámoló jelentésében a brit hírügynökség ezrekre tette a résztvevők számát, míg az orosz hírügynökség tízezrekről számolt be. Az ipar minden ágának képviseletében összegyűlt tiltakozók vörös léggömbjein és transzparensein a feliratok a Mario Monti vezette kormány távozását követelték, és sürgették a kabinetet, hogy tegyen többet a recesszió sújtotta munkások megsegítése érdekében. A megmozdulás szónokai követelték az elbocsátások beszüntetését a járműiparban, valamint a kiegészítő adók megszüntetését, a nyugdíjrendszer korszerűsítését és a munkanélküliség csökkentését követelték. A szakszervezeti szövetség a honlapján arra szólította fel a kormányt, hogy olyan intézkedésekre összpontosítson, amelyek ösztönzik a beruházásokat, fellendítik a foglalkoztatást, főként a fiatalok és a nők körében. A CGIL november közepére 24 órás általános sztrájkot tervez követeléseinek nyomatékosabbá tétele érdekében.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?