Sólyom: Bajnai megválasztása ellen nem emelhető alkotmányos kifogás (galéria)

Budapest |

<p>Az új miniszterelnök, Bajnai Gordon megválasztása ellen semmiféle alkotmányos kifogás nem emelhető - jelentette ki Sólyom László köztársasági elnök szerdán Budapesten, miután megbeszélést folytatott Bajnai Gordon miniszterelnökkel a Sándor-palotában.</p>

A köztársasági elnök - mint intézmény - úgy viszonyul az új kormányhoz, ahogy ez alkotmányosan szükséges. "Feltett szándékom, hogy ellátom minden alkotmányos kötelezettségemet, és ellátom azt a kötelességet is, hogy az államfő együttműködik a kormánnyal" - fogalmazott Sólyom László a csaknem másfél órás találkozó után.

Hozzátette azonban: az ország érdekében szerencsésebb megoldásnak tartotta volna az előre hozott választásokat.

Sólyom László fél órás tájékoztatójában kiemelte azt is: a köztársasági elnöknek nincs alkotmányos lehetősége arra, hogy feloszlassa a parlamentet. Kijelentette: az elnök azért, hogy politikai beszédet mondjon az Országgyűlés feloszlatása reményében, nyilván nem fog bemenni a parlamentbe. "Ezt ne várja tőlem senki" - tette hozzá.

Sólyom László elmondta: feltette azt a kérdést is a kormányfőnek, hogy vajon mit is jelent az, hogy válságkezelő kormány.

Ez alkotmányosan egy normális kormány, amely minden kormányzati feladatnak a birtokában van - magyarázta.

Az államfő felhívta a figyelmet arra, hogy Bajnai Gordon hamarosan ismertetni fogja elképzeléseit, ezért helyette nem mondhatja el a programját.

Mint mondta, beszéltek a családpolitikával kapcsolatos kormányzati intézkedésekről, melyek, mint hangsúlyozta, nem hoznak közvetlen bevételt ez alatt az egy év alatt, de melyek annak jelzései, hogy valami megindult Magyarországon.

Arra azonban megkérte a kormányfőt, hogy gondolják át, vajon a gyesen és a gyeden kell-e spórolni. Sólyom László szerint a legutolsó réteg, amelyhez hozzá lehet nyúlni, a gyereket vállaló és a kisgyerekes családok rétege.

Sólyom László hangsúlyozta: örömmel üdvözölte azt, hogy vannak olyan tárcák, melyek a válságkezeléssel foglalkoznak majd, és amelyek kabinetszerűen, külön fognak működni.

Üdvözölte azt is, hogy Bajnai Gordon nem veszi úgy, hogy gazdasági szükséghelyzet van, és nem érzi azt, hogy erre való tekintettel az alkotmányosság bizonyos részeit el lehet hanyagolni, mint tették ezt a Horn-kormány idején a Bokros-csomaggal.

A köztársasági elnök tájékoztatása szerint feltette a kormányfőnek azt a kérdést, hogy mit jelent az, hogy Kiss Péter a miniszterelnök politikai helyettese. Bajnai Gordon azt válaszolta, hogy ez egy társadalompolitikai szerep, Kiss Péter a "híd" szerepet látja el a kormány és a kormány fő támogatását nyújtó MSZP között - mondta az államfő.

Sólyom László megemlítette, hogy az új miniszterelnök segítségét kérte abban, hogy minél hamarabb meg lehessen választani a Legfelsőbb Bíróság elnökét.

Az államfő reményét fejezte ki, hogy végre lesz koncepciója a magyar külpolitikának, és tisztázzák végre az euroatlanti és az orosz viszony jellegét, továbbá azt is, hogy hol van az értékek közösségén, hol pedig az érdekek közösségén alapuló együttműködés.

Hozzátette: azt is kérte a kormánytól, hogy legyen világos szomszédságpolitikája.

Mint mondta, Bajnai Gordon megemlítette a fenntarthatóság kérdését, és azt, hogy a zöld ipart szándékában áll támogatni.

Az államfő fontosnak nevezte azt, hogy a cigánykérdés mellett nem mehet el a kormány. Ha a szociális helyzet romlik, az a cigányságot még inkább fogja érinteni, mint eddig - tette hozzá.

Kifejtette: az utóbbi időben erőszakos bűncselekményeket követnek el a cigányság terhére, azt azonban, hogy ezeknek mi a motívumuk, nem tudjuk. Hozzátette: az azonban tűrhetetlen, hogy a rendőrség képtelen hosszú idő óta ezeket felderíteni.

Beszéltek arról is, hogy mi lesz a várható társadalmi nyugtalansággal az új kormány megválasztása miatt - mondta. Az az alapvető, hogy mindezek a véleménynyilvánítások "a lehető legtökéletesebb alkotmányos rendben" történjenek - fejtette ki.

Sólyom László felhívta a figyelmet arra: a tüntetők egy kisebb csoportja erőszakosabb, mint eddig volt, ez ellen minden eszközzel fel kell lépni. Az azonban üdvözlendő, hogy a tüntetők egy része elhatárolódik ettől az erőszakos csoporttól - tette hozzá.

Bajnai Gordont kedden választotta miniszterelnökké a parlament többsége, miután 204 képviselő megszavazta a konstruktív bizalmatlansági indítványt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?