Reprezentatív kormány kell Afganisztánnak

Luxembourg. Az uniós tagországok külügyminiszterei teljes szolidaritásukról és támogatásukról biztosították az amerikai és brit erők által afganisztáni célpontok ellen indított támadásokat.

Luxembourg. Az uniós tagországok külügyminiszterei teljes szolidaritásukról és támogatásukról biztosították az amerikai és brit erők által afganisztáni célpontok ellen indított támadásokat. A külügyminiszteri tanács tegnapi luxembourgi ülésén elfogadott nyilatkozat önvédelmi akciónak nevezi a hadműveleteket, amelyek az ENSZ Alapokmányán és a Biztonsági Tanács 1368. számú határozatán alapulnak.

A tanács szerint valamennyi rendelkezésre álló információ világosan és meggyőzően azt támasztja alá, hogy a támadásokért Oszama bin Ladent és al-Kaida nevű hálózatát terheli a felelősség. A vasárnap megindított, gondosan célzott ellencsapások nem az iszlám vagy Afganisztán népe ellen irányulnak. Utóbbinak az unió továbbra is minden támogatást hajlandó megadni – hangsúlyozza a nyilatkozat. Az EU és tagországai sürgősen reagálni kívánnak az Afganisztánban és körülötte kialakult humanitárius válságra, s már korábban elhatározták, hogy 316 millió eurót bocsátanak rendelkezésre ezzel kapcsolatos célokra. A külügyminiszterek állásfoglalása szerint az afgán nép megérdemel egy valóban reprezentatív kormányt, amely az EU-ban is készséges partnerre talál majd. A tizenötök fontosnak tartják, hogy az ENSZ vezető szerepet vállaljon egy ilyen kormány létrejöttében.

A tanácskozáson Franciaország hatpontos cselekvési tervet terjesztett elő Afganisztán politikai jövőjének megalapozására. A program rövid távon az otthonuk elhagyására kényszerült – és várhatóan még kényszerülő – személyek humanitárius támogatásának bővítését jelöli meg a legközvetlenebb feladatként. A válság politikai, gazdasági és humanitárius következményeinek felmérése és hatékonyabb kezelése érdekében szükségesnek tartja, hogy az EU, az Egyesült Államok, az Afganisztánnal szomszédos országok, valamint az ENSZ szakosított szervezetei és a térségben működő civil szervezetek teremtsenek megfelelő kereteket az egymással folytatandó beható konzultációkhoz. A francia elképzelések szerint Zahir Sah, a volt afgán uralkodó irányításával és az ENSZ támogatásával politikai folyamatot kellene beindítani az országban egy széles támogatást élvező ideiglenes kormányzat létrehozásának céljával. E kormányzat feladata lenne az újjáépítéssel kapcsolatos szükségletek meghatározása, illetve az ország demokratikus jövőjének a megalapozása. Párizs azt is javasolta, hogy az EU ajánlja fel szakértelmét az újjáépítési program kidolgozásához. Célszerűnek tartaná, ha az ENSZ megfelelő szakosított szervezeteit megbíznák egy olyan mezőgazdasági stratégia kidolgozásával, amely lehetővé tenné a kábítószer-alapanyagként szolgáló mák termelésének felszámolását és helyettesítő termények meghonosítását.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?