Nyomasztó technikai fölény

Bécs/Kabul. Érdekes összehasonlítani, hogy a vasárnap indult amerikai–brit támadásban alkalmazott haditechnikával szemben az afganisztáni tálib rezsim milyen hadipotenciált tud felvonultatni. Természetesen nem a titkos katonai adatokra, hanem csak hírügynökségi jelentésekre támaszkodhatunk.

Amerikai F–18-as bevetésre indul az Enterprise fedélzetérőlTASR/AP-felvétel Az első amerikai ellencsapás első hullámának történéseit és a bevetett fegyverzetet a CNN amerikai hírtelevízió a következőkben adta meg:

Két B–2 lopakodó bombázó a Missouri államban lévő Whiteman légitámaszpontról szállt fel, Afganisztánban ledobta műholdvezérlésű bombáit, majd az Indiai-óceánon, egy 44 négyzetkilométer nagyságú szigeten lévő Diego Garcia brit támaszponton szállt le, ahonnan az Öböl-háborúban B– 52-esek indultak.

B–1-es és B–52-es típusú, nagy hatósugarú repülőgépek a Diego Garcia támaszpontról indultak a bevetésre. A B–1-esek a hangsebességnél gyorsabban repülnek, és egy tankolással 9800 kilométert tudnak megtenni. Ezek manőverező robotrepülőgépekkel, rakétákkal és bombákkal voltak felfegyverezve. A B–52-esek 14 ezer kilométert tudnak megtenni üzemanyag-utánpótlás nélkül, és 32 tonnányi fegyvert – bombákat, rakétákat és aknákat – képesek hordozni.

25 repülőgép indult a Carl Vinson nukleáris meghajtású, a Perzsa-öbölben állomásozó, valamint az Arab-tengeren lévő Enterprise repülőgép-hordozóról. Az 1983–ban szolgálatba állított Vinsont két atomreaktor hajtja, s fedélzetén 90 repülőgép, valamint 5600 tengerészgyalogos állomásozik. Az 1961-ben szolgálatba állított Enterprise nyolc reaktorral rendelkezik, fedélzetén 85 repülőgép és 5800 tengerészgyalogos állomásozik.

Négy hajóról és két tengeralattjáróról 50 Tomahawk típusú manőverező robotrepülőgépet lőttek ki. A térségben tartózkodik a Philippine Sea cirkáló, az O’Brien, a John Paul Jones és a McFaul romboló, valamint a Providence amerikai és a Trafalgar brit tengeralattjáró.

Afganisztánban a hatalmon lévő és Oszama bin Laden bújtatása miatt amerikai célpontnak számító tálib rezsimnek, illetve a vele szemben álló Északi Szövetségnek is számottevő fegyveres erői vannak. A tálibok összesen 50 ezer katonával rendelkeznek. Légierejük tíz SZU– 22-es vadászbombázóból, öt MiG– 21-es harci repülőből, negyven katonai szállítógépből és tíz szállítóhelikopterből áll. Légvédelmük gerincét 23 milliméteres ZU–23-2 önjáró lövegek és 100 milliméteres légvédelmi fegyverek alkotják, de valószínűleg amerikai gyártású Stinger föld-levegő rakétákkal is rendelkeznek. Tüzérségük 76 milliméteres, speciális hegyvidéki lövegeket, 122 és 152 milliméteres gépvontatású lövegeket, 107 és 122 milliméteres, több rakéta egyidejű kilövésére alkalmas rakétaindító rendszereket, valamint 82 és 120 milliméteres mozsárágyúkat használ. Hatszázötven harcjárművük között T–62-es, T–54-es, T–55-ös tankok, BMP harckocsik, BTR csapatszállítók és BRDM–2 páncélozott felderítő járművek találhatók. Kisebb fegyvereik géppuskákból, mesterlövész-fegyverekből, rakétahajtású gránátokból és rakétapáncél-törő ágyúkból állnak.

Az ellenzék legjobban felszerelt erejének az Északi Szövetség számít. Ők FROG–7-es föld-föld rakétákkal, Scud-B kis hatótávolságú ballisztikus rakétákkal is rendelkeznek (utóbbiból legfeljebb 25– 30-cal). Légierejük nyolc szállítóhelikopterből és három–négy teherrepülőgépből áll. Légvédelmük egy ZSU–23-4 önjáró légvédelmi löveget, ZU–23-2 önjáró automata ágyúkat és Stinger föld-levegő rakétákat mondhat magáénak. Tüzérségi erejüket 107, 122, 140 és 220 milliméteres rakétaindító-rendszerek, 82 és 120 milliméteres mozsárágyúk, 100, 122 és 152 milliméteres gépvontatású lövegek és 76 milliméteres hegyvidéki lövegek képezik. Harcjárműparkjuk hatvan-hetven darabot számlál, ezek egy része T–62-es, T–54-es, T–55-ös tank, emellett (a tálibokhoz hasonlóan) BMP-kkel, BTR-ekkel és BRDM–2-esekkel is rendelkeznek. Kisebb fegyvereik jellege egyezik a tálibokéival. Az Északi Szövetség hadseregének nagyságát 12-15 ezer főre becsülik. (m)

Brüsszel. A NATO az USA rendelkezésére bocsátotta a szövetség öt, AWACS típusú légtérellenőrző repülőgépét a nemzetközi terrorizmus elleni harchoz – jelentette be George Robertson, a NATO főtitkára Brüsszelben a NATO-tanács ülése után. A gépek az amerikai honi védelemben vesznek részt az észak-amerikai légtér ellenőrzésével, pótolva a közép-keletre vezényelt AWACS gépeket. (MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?