Már a nyáron előre hozott választás lehet Csehországban

Prága |

<p>Ha a jelenlegi jobbközép cseh kormány nem éli túl a keddi bizalmi szavazást a parlamentben, a kormányzó Polgári Demokratikus Párt (ODS) azon lesz, hogy mihamarabb, tehát már a nyáron előre hozott választást tartsanak Csehországban - jelentette ki Mirek Topolánek cseh pártelnök-kormányfő hétfői sajtóértekezletén Prágában.</p>

A polgári demokraták elutasítják azt a szociáldemokrata elképzelést, hogy a kormány bizalomvesztés esetén is hatalmon maradjon a cseh uniós elnökség végéig. Ugyanakkor nem támogatnak semmiféle hivatalnoki kormányt, amely nyíltan vagy közvetve a kommunistáktól függene.
    "Válságforgatókönyvekről van szó. Meggyőződésem, hogy akárcsak a korábbi négy alkalommal, a kormány most is megkapja a képviselőház bizalmát" - szögezte le Topolánek. Megjegyezte: a felelősség azt diktálja, hogy minden eshetőségre fel legyenek készülve.
    A miniszterelnök szerint bármiféle szakértői vagy hivatalnoki kormány felállítása "alkotmányellenes" lenne, s ha a helyzet úgy hozza, új választást kell tartani.
    A bizalmi szavazást az ellenzéki Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) kezdeményezte, mert szerinte a kormány korrupt és nem képes az ország felelős vezetésére. Tekintettel a nemzetközi gazdasági válságra és a cseh uniós elnökségre Topolánek a kezdeményezést "felelőtlennek" minősítette.
    Várható, hogy a keddi bizalmi szavazáson a szociáldemokrata-kommunista ellenzék mind a 97 képviselője a kormány ellen fog szavazni. A hatályos szabályok szerint a kabinet megdöntéséhez a 200 tagú képviselőházban 101 szavazatra van szükség. A kormány sorsát így az ODS belső ellenzéke, illetve a hét független képviselő szavazata dönti el.
    Topolánek bejelentette: a szavazás előtt megpróbálja meggyőzni a koalíciós Zöldek Pártjából kizárt két képviselőt, hogy ne szavazzanak a kormány ellen. Az ODS négytagú belső ellenzékével nem akar tárgyalni.
    Ha az ellenzék kezdeményezése megkapná a 101 szavazatot, a kormány köteles lenne lemondani. Ezt követően Václav Klaus államfőn múlna, kit bíz meg az új kormány megalakításával. Bár Klaus viszonya az ODS-el és Topolánekkel nagyon rossz, eddig mindig tartotta magát ahhoz az elvhez, hogy a választáson győztes pártnak ad kormányalakítási megbízást.
    Csehország a múlt hét elején sodródott a kormányválság közelébe, miután kiderült, hogy a miniszterelnök megpróbálta megakadályozni egy olyan riport televíziós sugárzását, amely kedvezőtlen színben tüntette fel a jobbközép koalíciót.
    A riport szerint a belső viszályok során meggyengült koalíció sorsa most egy olyan volt ellenzéki képviselőtől függ, aki azzal gyanúsítható, hogy visszaélt egy 11 millió koronás állami támogatással. Mirek Topolánek kormányfő "manipulációnak" minősítette a riportot, de beismerte: legfőbb tanácsadója megpróbálta rávenni a riportert, hogy ne kerüljön adásba az anyag.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?