Lehetnek biológiai fegyverei

Washington /Sydney/Dusanbe/Dubaj. Oszama bin Laden al-Kaida nevű szervezete valószínűleg vegyi és biológiai fegyverekkel is rendelkezik – közölte tegnap Ben Bradshaw brit külügyi államtitkár. Az Enterprise kapitánya szerint egyre fogyatkoznak az afganisztáni célpontok.

Az amerikai csapásokkal párhuzamosan az Északi Szövetség fegyveresei is támadták a tálib állásokat

TASR/EPA-felvétel „Tudomásunk van arról, hogy az al-Kaida szervezet az utóbbi évtizedben rendszeresen kísérleteket tett vegyi és biológiai fegyverek vásárlására. Úgy gondoljuk, hogy valószínűleg szerezhettek egy bizonyos mennyiséget” – mondta el a brit államtitkár az ausztrál ABC televízióban, hozzátéve: nincs biztos adatuk arról, hogy az al-Kaida beszerzési hálózatot épített ki e célra. Bradshaw figyelmeztetése azután hangzott el, hogy az USA-ban a lépfene (anthrax) rendkívül ritkán előforduló kórokozója egy második férfit is megfertőzött. John Ashcroft amerikai igazságügy-miniszter már jelezte, hogy a két megbetegedést komolyan kivizsgálják, de egyelőre nincs arra mutató jel, hogy lépfene-jelenség kapcsolatban lenne a terrorcselekményekkel.

Az Afganisztánban bevetett amerikai bombázók célpontjai kezdenek erőteljesen fogyatkozni, a gépek gyakran felhasználatlan munícióval térnek vissza az Arab-tengeren állomásozó anyahajókra – közölte tegnap az Enterprise repülőgép-anyahajó kapitánya. Az éjszakai bombázásokban az amerikai légierő gépei földi támaszpontokon veszteglő afgán repülőket bombáztak, de ezek a célpontok meglehetősen korlátozottak – mondta a kapitány, akinek nevét a védelmi minisztérium biztonsági intézkedései miatt nem közölhette az AP hírügynökség. Az afganisztáni katonai csapás a tervek szerint rövid, de hatásos lesz – vélte a hajó 7500 fős katonai erejének szintén nevesítetlen parancsnoka. Egyébként az amerikai pilótáknak minden tüzelés, bombázás előtt jelezniük kell rádión, milyen célpontra támadnak, hogy az irányítók minden nem kívánt károkozást, vérontást el tudjanak kerülni.

Az Afganisztántól északra elterülő Tádzsikisztán tegnap bejelentette, hogy nem nyújt korlátlan támogatást az USA-nak, amerikai csapatokat nem enged be a területére. Dusanbe hétfőn arról biztosította Washingtont, hogy légtere nyitott az amerikai légierő előtt, és szükség esetén repülőtereit is rendelkezésre bocsátja a terrorizmus elleni háborúban.

Szaúd-Arábia tegnap először ismerte el: világos bizonyítékok vannak arra, hogy az országban született Oszama bin Ladennek köze van a New Yorkot és Washingtont ért terrortámadásokhoz. Szaud el-Feiszal herceg, külügyminiszter, a Time nemzetközi hírmagazin internetes oldalán kedden megjelent interjúban elmondta, az USA-val folytatott információcsere során ez egyértelműen bebizonyosodott. Washington rijádi nagykövetsége a múlt héten ismertette bizonyítékait a szaúdi vezetéssel, de a királyság csak most először reagált nyilvánosan azokra.

Csapások – bin Laden után is

Moszkva. Geoffrey Hoon brit védelmi miniszter szerint az afgán tálibok elleni csapások akkor is folytatódnak, ha sikerül megsemmisíteni Oszama bin Ladent és társait, vagy a világ egyes számú terroristája és környezete megszökik az országból. A politikus ezt tegnap Moszkvában közölte, orosz kollégájával, Szergej Ivanovval folytatott megbeszélése után. Szavai szerint az ellencsapás addig tart, amíg megsemmisítik a terrorizmus létezésének minden feltételét a közép-ázsiai országban. Hoon ugyanakkor leszögezte, hogy egyelőre nincs döntés afganisztáni szárazföldi hadműveletek megindításáról, bár az antiterrorista koalíció résztvevői természetesen számolnak egy ilyen eshetőséggel is. (MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?