Évek óta ágyhoz kötött nőn hajtották végre az első, bíróság által engedélyezett eutanáziát Peruban

Elvégezték Peru történetében az első jogi úton engedélyezett eutanáziát egy gyógyíthatatlan betegségben szenvedő, évek óta ágyhoz kötött nőnél – jelentette a nő ügyvédje hétfőn.

Ana Estrada, aki korábban pszichológusként dolgozott, évek óta harcolt a perui bíróságokon azért, hogy joga legyen a méltóságteljes halálhoz. Estrada kérésével ismertté vált az országban, ahol az eutanázia és a külső fél által segített öngyilkosság bármilyen formája bűncselekménynek minősül.

Estrada 2022-ben kapta meg azt a kivételes jogot a perui legfelsőbb bíróságtól, hogy maga dönthessen arról, hogy mikor vet véget életének, továbbá biztosították, hogy azon személyek, akik segítenek neki az eutanázia végrehajtásában mentesüljenek a büntetés alól. Estrada ezzel az első ember Peruban, akinek engedélyezték az orvosi segítség általi halált. A nő ugyanakkor nem akart azonnal véget vetni életének, mondván „tisztelte az életet”, de maga akart dönteni a saját haláláról.

„Ana szenvedése a jogért, hogy méltósággal halhasson meg, segített megértetni több ezer peruival, hogy ilyen jog létezik és meg kell védeni” – jelentette ki Estrada ügyvédje, Josefina Miró Quesada, hozzátéve; „küzdelme meghaladja nemzetünk határait”.

Estrada polimiozitiszben, egyfajta izomgyulladással járó, gyógyíthatatlan autoimmunbetegségben szenvedett. Izomsorvadása miatt már húszas éveiben kerekesszékbe került. Később pszichológia szakon szerzett diplomát. 2017-ben állapota tovább romlott, onnantól kezdve ágyhoz kötötten élt, légzési nehézségekkel küzdött és nem volt képes gépelni, de egy program segítségével az interneten bejegyzéseket tett közzé életéről és harcáról az eutanáziához való jogért. Egy perui emberi jogi szervezet segítségével otthonából, videokapcsolaton vehetett részt a tárgyalásokon.

„Akkor szeretném igénybe venni az eutanáziát, amikor már nem bírom tovább elviselni a szenvedést az életben” – mondta korábban Estrada – „és amikor úgy döntök, hogy békében és nyugalomban búcsút mondok a szeretteimnek”.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?