Új képzési programok indulnak a munkaügyi hivataloknál

Erik Tomás
Pozsony |

A munkaügyi tárca április 8-ától egy teljesen új projektet indít a munkanélküliek támogatására, amely az oktatási és átképzési tanfolyamokra összpontosít. A 42 millió eurós, az Európai Szociális Alapból finanszírozott „Munkaerőpiaci készségek” program 40 ezer ember munkapiaci érvényesülését segítheti elő.

„Az elv rendkívül egyszerű. Az álláskeresők bejönnek a munkaügyi hivatalba, kiválasztanak egy képzést vagy átképzést, és a munkaügyi hivatal teljes egészében megtéríti nekik a tanfolyamot” – mondta el Erik Tomáš (Hlas) munkaügyi miniszter, hozzátéve, hogy ez a lehetőség azon alkalmazottak számára is elérhető lesz, akik új állás után érdeklődnek, de ehhez nincs meg a szükséges képesítésük. A tanfolyam elvégzése után a résztvevők egy erről szóló igazolást kapnak.

Tomáš szerint korábban az ehhez hasonló programokkal gyakran visszaéltek, és sok olyan embert képeztek ki különböző szakmákra és iparágakra, amire nem is volt szükség. Mostantól ezért az Ágazati Tanácsok Szövetsége (ASR) negyedévente frissíti a legkeresettebb szakmák listáját az egyes régiókban.

A munkaügyi tárca azonban további segítséggel is számol a munkanélküliek számára. Ezek a tanfolyamra óránként 95 centes támogatásban részesülhetnek, miközben a támogatás felső határa 190 euró, amit a tanfolyammal kapcsolatos személyes költségek fedezésére használhatnak fel.

A tanfolyamokat magánügynökségek, de állami közép- és felsőoktatási intézmények is kínálják majd. A feltétel az, hogy az ilyen oktatási szervezetnek legalább egy éve a munkaerőpiacon kell lennie. A program részleteiről a munkaügyi tárca honlapján és a munkaügyi központokban tájékoztatnak.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy az általa vezetett tárca a fent jelzett programon kívül egy speciális képzési és átképzési programot készít elő az ipar számára, szintén mintegy 40 millió euró értékben, amely a Volvo autógyár kelet-szlovákiai beruházásához kapcsolódik. Ez a program 25 ezer embert kíván felkészíteni az ipar számára. 

(mi, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?