Tudjuk, milyen autóra kaphat többezres állami támogatást

A Citigo iV ára 10 ezer euró alá csökkenhet
Pozsony |

Bemutatta a gazdasági minisztérium az elektromos autók és a plug-in hibrid járgányok vásárlását támogató rendszer feltételeit. Mint kiderült, az ügyintézés nem lesz olyan egyszerű, a minisztérium ráadásul egy abszurd feltételhez is köti a támogatás odaítélését: a sofőr két évig köteles lesz autóján hordani egy matricát arról, hogy a gépkocsi árát részben a tárca fizette.

Szeptember végén hagyta jóvá a parlament a törvényt, amelynek értelmében lehetőség nyílt az alternatív meghajtású gépkocsik támogatására. A minisztérium mostanáig dolgozott a rendszer feltételein. A pusztán elektromos meghajtású, 50 ezer eurónál nem drágább gépjárművek vásárlását 8000 euróval támogatják, a plug-in hibrid (tehát hálózati áramról is tölthető) járgányok vásárlásakor a támogatás 5000 euró. Az eredeti tervezet még jelentősebb kedvezménnyel számolt azon vásárlók számára, akik az elektromos autó vásárlása előtt egy 15 éves vagy ettől öregebb gépkocsit is kijelentenek a nyilvántartásból. Peter Žiga (Smer) gazdasági miniszter viszont végül elállt ettől a javaslattól.

Online regisztráció

A támogatást a hivatalos dokumentumok szerint december 17-től lehet majd kérvényezni, ám a tárca nem tartja kizártnak, hogy már 12-én sikerül beindítani a rendszert. S bár a minisztérium azt akarta, egyszerű legyen az állami hozzájárulás igénylése az autóvásárláshoz, áttanulmányoztuk a feltételeket, és találtunk néhány abszurdumot. Például ahhoz, hogy valaki kérvényezhesse a támogatást, regisztrálnia kell a chcemelektromobil.sk honlapon – az online regisztráció viszont csak munkanapokon lesz elérhető, déltől este nyolc óráig. A 21. században tehát minden jel szerint a minisztériumban valaki egy irodában ül, és párosítja a kérvényekhez az illetékes sorszámot, így ha az alkalmazott munkaideje lejár, az online regisztráció is véget ér. 

A következő értelmetlennek nevezhető feltétel, hogy a támogatás odaítélését követően a sofőr kénytelen lesz két évig az autóján egy matricával közlekedni, amelyen a „Környezetkímélően vezetek a Szlovák Köztársaság Gazdasági Minisztériumának támogatásával” felirat lesz olvasható. Azt sem árt tudni, hogy az állami támogatással vásárolt gépkocsira két évig nemcsak a kötelező felelősségbiztosítást, hanem balesetbiztosítást is fizetni kell, ami tovább növeli a leendő tulajdonos kiadását.

Matrica

A támogatás nem vonatkozik a lízingelt, illetve használt gépkocsira. Az állam természetesen nem fizet előre, az igénylőnek először meg kell vennie az autót, ki kell fizetnie annak teljes árát, a támogatást csak ezután, utólag fizeti ki a tárca. A vásárlónak az összeg odaítélésétől és a gépkocsi bejelentésétől minimum négy évig kell használnia az autót. Az első érdeklődők december 12-től regisztrálhatnak. A minisztérium ötmillió eurót ad erre a célra. Ez az összeg 625 elektromos meghajtású autó vásárlásának támogatására lehet elegendő.

Olcsóbb lesz

A nehézségek ellenére az állam hozzájárulása már attraktív portékává varázsolja az amúgy még mindig túl drága elektromos meghajtású gépkocsikat. A 8000 euró esetében az olcsóbb, bár kisebb távok megtételére alkalmas városi elektromobilok ára tízezer euró környékén mozog, ami már egy alacsonyabb felszereltségi szinttel és belső égésű motorral rendelkező városi gépkocsi árával megegyező összeg. Például a Škoda első elek-tromobilját, a Citigo iV-t már 17 590 eurótól árulják alapfelszerelésben, a nyolcezer eurós állami támogatás leszámítása után az autó ára 9590 euróra csökken. A városi elektromos Škodával a gyári adatok szerint 253 kilométert tehetünk meg egy feltöltésre. Ezt a távolságot a reális forgalomban minden bizonnyal nem lehet majd elérni, aki viszont csak városban fogja használni a Citigo iV-t, annak kifejezetten megéri majd a vásárlása. 

Európa leggyakrabban vásárolt elektromos gépkocsija, a Nissan Leaf egy feltöltésre már közel 400 kilométert megtesz, de az alapára jóval magasabb, konkrétan 36 130 euró. Állami támogatással ez az összeg 28 130 euróra csökken.
A valamivel olcsóbb Hyundai Kona Electric jelenleg a gyártótól kapott 1500 eurós bónusz leszámítása után 35 890 euróba kerül. Az állami támogatás kifizetése után az autó vételára 27 890 euró lesz.

A kicsi Renault Zoe elektromos autóját jelenleg 31 300 eurótól tudjuk megvenni, az állami támogatás levonása után az ára 23 300 euróra csökken. Bár az elektromos meghajtású gépkocsik nem tartoznak a legolcsóbb modellek közé, legalább a magas regisztrációs díjtól nem kell tartani, az elektromobilok esetében ugyanis ez az illeték fix 33 euróban van meghatározva. Ugyanennyibe kerül a rendszámtábla kiadása.

Kicsi az érdeklődés

Szlovákiában egyébként jelenleg körülbelül 1100 elektromobil van forgalomban. Idén áprilistól augusztusig a Szlovák Autóipari Szövetség adatai szerint csupán 59 tisztán elektromos meghajtású gépkocsit regisztráltak az országban. Rekordnak számított ezen a téren a május, amikor 26 ember vett elektromobilt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?