Tíz képviselő távozik az OĽaNO-tól

parlament
Pozsony |

Az OĽaNO polgári demokratikus platformjának nevében Kristián Čekovský parlamenti képviselő a hétfői sajtótájékoztatójukon bejelentette, kilépnek a mozgalom parlamenti frakciójából. A távozó képviselők elutasítják az előrehozott parlamenti választást és kiállnak Eduard Heger (OĽaNO) kormánya mellett.

A tíz képviselő hétfőn este közli a döntését a mozgalom parlamenti frakciójával. Čekovský elmondta, a Heger-kormány megbuktatása előtt az ő egyeztetéseiknek köszönhetően ajánlották fel a bizalmatlansági indíványt benyújtó SaS-nek, hogy Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter lemond a tisztségéről, ha az SaS visszavonja az indítványát. Ahogy arról beszámoltunk, Matovič azonban az utolsó pillanatban meggondolta magát és visszavonta a lemondását. „Alapos megfontolás után ezért úgy döntöttünk, nem az OĽaNO frakciójában folytatjuk a munkát” – jelentette ki. Čekovský szerint nincs ugyanis értelme úgy a mozgalom frakciójában maradniuk, hogy semmilyen hatásuk nincs a vezetőség döntéseire. Magának az OĽaNO pártnak eddig sem voltak a tagai. 

A képviselők távozásának bejelentésekor jelen volt Ján Budaj (OĽaNO) környezetvédelmi miniszter is aki arról beszélt, jelenleg egyeztet a mozgalom vezetésével arról, tagja maradjon-e, vagy sem. Ezzel a döntéssel azonban meg szeretné várni az OĽaNO közgyűlését, amelyet eredetileg a napokban kellett volna megtartani, de bizonytalan időre elhalasztották azt. Budaj ennek ellenére a távozó képviselők egyik vezetőjének számít és elmondta, a frakcióból ugyan kiléptek, de továbbra is támogatják Eduard Heger (OĽaNO) ügyvivő kormányát, egyetértenek a kormány programjával és támogatják a kabinet által elindított reformokat. El tudják képzelni, hogy a jelenlegi kabinet, ha elnyeri 76 parlamenti képviselő bizalmát, átalakított formában folytassa a kormányzást. Arról viszont, hogy miként gyűlhet össze a 76 voks, illetve hogyan alakulhat át a kabinet, Budaj nem tudott nyilatkozni, az erről szóló egyeztetésekbe nem vonták be őket. Csak annyit mondott, ő felajánlotta a miniszterelnöknek a lemondását. „Azonban az ellenzéknek azon kezdeményezéseit, amelyek célja, hogy mihamarabb véget érjen ez a választási időszak, elutasítjuk” – jelentette ki Budaj, és hozzátette: „Az előrehozott választás a múltban is mindig katasztrófával végződött.” A csoport nem támogatja azt az alkotmány-módosítást, amely lehetővé tenné az előrehozott parlamenti választást. Budaj szerint korai még arról beszélni, hogy a következő parlamenti választáson az OĽaNO listáján indul-e.

A tárcavezető szerint a demokratikus erők szétforgácsolódtak, ezért szükséges, hogy összefogják őket. Kijelentette, a platformjuknak ez is az egyik célja. Szerinte egy széles politikai csoportosulást kell létrehozni, amelybe a demokratikus erők egyesülhetnek. Több képviselővel is tárgyalnak, a hétfői sajtótájékoztatón Ján Mičovský független honatya már csatlakozott is hozzájuk. Mičovský az OĽaNO listáján jutott a törvényhozásba. „De együttműködik velünk Juraj Šeliga és Martin Klus képviselő is” – tette hozzá Budaj. Šeliga formálisan a gyakorlatilag szétesett Za ľudí színeiben politizál, míg Klus a közelmúltban távozott az SaS-ből. Budaj szerint Miroslav Kollárral (Spolu) is egyeztetnek. A miniszter arról is beszélt, elismerik, hogy a 2020-as választás során Matovič legyőzte Robert Ficót, a Smer vezetőjét. El szeretnék érni, hogy a 2023-as állami költségvetést a demokratikus parlamenti erők támogatásával fogadják el. Čekovský pedig hozzátette, elutasítják, hogy a költségvetésbe beemeljék a Smer és a Hlas javaslatait.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?