Politikai szerepet is vállal a Csemadok

SZÁSZI ZOLTÁNÉrtesüléseink szerint már korábban is szerették volna Önt a Csemadok elnöki posztján látni. Most miért vállalta az elnökséget?Mivel több területi választmány részéről is kaptam felkérést, hosszú mérlegelés után úgy döntöttem, elfogadom a jelölést.

SZÁSZI ZOLTÁN

Értesüléseink szerint már korábban is szerették volna Önt a Csemadok elnöki posztján látni. Most miért vállalta az elnökséget?

Mivel több területi választmány részéről is kaptam felkérést, hosszú mérlegelés után úgy döntöttem, elfogadom a jelölést. Örülök annak, hogy ilyen masszív támogatást kaptam a közgyűlésen résztvevő küldöttektől. Ez egyben arra is kötelez, hogy a lehető legjobban végezzem a munkámat.

A közművelődési szerep mellett a Csemadok politikai szerepet is vállalt. Így lesz ez a jövőben is?

A közgyűlés most elfogadott egy olyan nyilatkozatot, mely szerint támogatjuk a beneši dekrétumok felülvizsgálatát az Európai Parlamentben. A jó magyar ügy vállalása, amely nem mások ellen, hanem a saját érdekeink megvédéséről szól, természetesen a jövőben is a Csemadok feladata marad. A népszámlálási adatokat látva, igenis van tennivaló. Mindenképpen véleményt kell formálnunk a kisebbségi kultúra támogatásáról is, hiszen a szövetség olyan közművelődési feladatokat lát el, amelyek egyébként állami feladatok lennének, ehhez pedig időben megérkező támogatásokra van szükség. A támogatás rapszodikus, vagy sokszor nincs. Azt elfogadhatatlannak tartom, hogy egy országos viszonylatban közel 60 ezer fős tagságot nyilvántartó szövetség ne kapjon támogatást olyan országos rendezvényekre, amelyekre szükség, igény van. A támogatási rendszert meg kell változtatni, ígéretet is kaptunk a kisebbségi biztostól, hogy hamarosan tárgyalni fogunk erről a kérdésről.

Vállal-e továbbra is feladatokat a Magyar Közösség Pártjában?

Azzal, hogy mostantól a Csemadok országos elnöke lettem, én nem változtam meg, továbbra is Bárdos Gyula vagyok, aki ugyanazokat az elveket és értékeket vallja, amelyeket eddig is. Az MKP-ban is elindul egy tisztújítási folyamat. Csemadok-elnökké választásom híre biztosan eljut mindenhová, ha ennek ellenére jelölnek a pártban valamilyen tisztségre, akkor ismét mérlegelem, megmérettetem-e magam. Tiszteletlenség lenne bármilyen jelölést visszautasítani.

Hogyan nyitnak az ifjúság felé?

Mindenképpen kell egy alapos, régiós bontásban készülő felmérés, mert az igények regionálisan nagyon eltérőek lehetnek. Ennek a feladatnak az elvégzésére a területi választmányok vezetőit kérem fel. A Csemadoknak a folytonosság mellett teret kell biztosítania mindenkinek, hogy a közösség érdekében dolgozhasson, azoknak is, akik eddig nem vettek részt a munkában, vagy lazább formában szeretnének csatlakozni. Nekik partneri viszonyt kell kínálni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?