Fico: Čaputovának nyomást kell gyakorolnia az önkormányzatok kompenzálására

Robert Fico

Zuzana Čaputová államfőnek nyomást kell gyakorolnia az önkormányzatok kompenzálása céljából, fel kell hívnia Ódor Lajos kormányfőt, hogy azonnal oldja meg a problémát – jelentette ki Robert Fico, a Smer elnöke. Elégtelennek tartja az államfő ígéretét, hogy találkozót szervez az önkormányzatok képviselői számára a kormányfővel, aki korábban lemondott egy ilyen megbeszélést.

Fico közölte, az idei költségvetés 200 millió eurós kompenzálással számol az önkormányzatok számára, miközben azok most csak 108 milliót kérnek. „Úgy, ahogy az államfőnek fel kellene hívnia Ódort és helyrerakni őt, a kormányfőnek is elég lenne szólnia a pénzügyminiszternek, hogy azt akarja, abból a 200 millióból azonnal fizessen ki 108-at a megyéknek és a helyi önkormányzatoknak” – állítja Fico.

Azt is hozzátette, ez a pénz is csak afféle „mentőöv” lesz az önkormányzatoknak, mert ennél sokkal nagyobbak a problémáik. „A városok és a falvak elsősorban a fizikai személyek jövedelemadójából élnek, 70:30 arányban osztoznak rajta a megyékkel. És tény, hogy a parlament több olyan törvény is elfogadott, amely lefaragott ezekből a bevételeikből” – szögezte le a Smer elnöke.

Szerinte a választás után az új kormánynak szociális párbeszédet kell kezdenie a szociális partnerekkel, a szakszervezeteken és a munkaadókon kívül az önkormányzatokkal is. „Az önkormányzatok tényleg bajban vannak, és ezt a pénzt most oda kell adnunk nekik. De a továbbiakról már normális megállapodást kell kötnie az új kormánynak és a településeknek” – jegyezte meg.

Fico elmondta, a kormányfővel is beszélt erről a témáról, és a tervezett rendkívüli parlamenti ülést megfelelő lehetőségnek tartja az ügy megoldására. Mint hozzátette, bár az SaS jelezte, hogy nem vesz részt rajta, és elképzelhető, hogy sok képviselő külföldön van,  Fico várakozásai szerint meglehet az egyszerű többség az ülés megnyitásához. Ha sikerülne parlamenti határozattal kötelezni a kormányt a támogatás kifizetésére, de az mégsem teljesítené, akkor Fico szerint ez a „jogállam egyenes adásban közvetített leépítése lenne”.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?