Egy jó állásért a munkavállalók harmada költözne külföldre

országhatár
Pozsony |

Az európai cégek munkaerőhiánnyal küzdenek, ami rengeteg lehetőséget kínál az álláskeresőknek, nemcsak itthon, hanem külföldön is. A nagyobb jövedelemmel és magasabb iskolai végzettséggel rendelkező munkavállalók szívesebben költöznek külföldre, de a család is fontos szerepet játszik a döntésben.

„Minél nagyobb valakinek a jövedelme és az iskolai végzettsége, annál szívesebben költözik külföldre munkavállalás céljából. A Szlovákiában élők a nemzetközi összehasonlításban e tekintetben a középmezőnybe tartoznak: a 22 százalékuk hajlandó költözni, további 9 százalékuk fontolóra venné ezt a lehetőséget, 69 százalékuk pedig elutasítja” – mondta el lapunknak Ľubica Melcerová, az Alma Career Slovakia Kft. PR-menedzsere a legfrissebb felmérésükre hivatkozva. Az Alma Career munkaerő-közvetítő társaság 13 európai országban – Szlovákiában, Csehországban, Lengyelországban, Észtországban, Lettországban, Litvániában, Finnországban, Szlovéniában, Horvátországban, Szerbiában, Bosznia-Hercegovinában, Észak-Macedóniában és Bulgáriában – több mint 76 ezer munkavállalót kérdezett arról, hajlandó lenne-e külföldre költözni egy jobb állásért.

Fontos a végzettség

„Az egyik hipotézisünk az volt, hogy az alacsonyabb jövedelmű és alacsonyabb iskolai végzettségű munkavállalók nagyobb hajlandóságot mutatnak arra, hogy egy másik országba költözzenek egy jobb munkalehetőség végett. A felmérésünk azonban azt mutatja, hogy ennek épp az ellenkezője az igaz: minél magasabb az iskolai végzettség és minél jobb a fizetés, annál valószínűbb, hogy valaki elköltözik a munka végett, különösen a saját szakmáján belül” – kommentálja a felmérésüket az Alma Career kereskedelmi igazgatója, Vesa-Pekka Kirsi.

A nemzetközi összehasonlításból kiderült, hogy az említett országok többségében a munkavállalók leggyakrabban több mint egy évre hajlandók elköltözni, amit a válaszadók közel fele említett. Szlovákiában azonban ez épp fordítva van. A megkérdezettek 41 százaléka csak néhány hétre hajlandó elutazni, és csak a 38 százalékuk utazna el egy évre vagy annál is hosszabb időszakra.

Vonzó országok

A vizsgált 13 országból a legtöbbeket Németország, Ausztria és Svájc vonzza. A Szlovákiában dolgozók számára a szomszédos Ausztria és Csehország vezet, amit Németország követ. A csehek esetében szintén Németország és Ausztria a legvonzóbb, míg a lengyelek esetében Németország, Spanyolország és az USA vannak a dobogós helyeken.

Az Alma Career arra is rákérdezett, hogy a külföldön munkát vállalók mennyire tartanak ki a saját szakmájuk mellett. Eszerint a csehek a legrugalmasabbak, közel a felük nyitott bármilyen álláslehetőségre. Szlovákiában a válaszadók nem egész kétharmada választja a jelenlegi szakterületén belüli állást, a rangsort pedig Finnország vezeti, ahol a megkérdezettek 80 százaléka csak a szakmájában szeretne dolgozni, ami a karrierépítési lehetőségek fontosságát tükrözi.

Egy-egy ajánlat mérlegelésekor nemcsak a munkaterület, hanem a társadalmi státusz vagy a szakma szintje is fontos tényező. Az alap- és középfokú végzettséggel rendelkező válaszadók nyitottabbak arra, hogy külföldön egy alacsonyabb képzettséget igénylő pozíciót is fontolóra vegyenek. E tekintetben a szerbek vezetnek, akiknek erre az 59 százaléka hajlandó, ezzel szemben az észtországi válaszadóknak csak a 17 százaléka tenné meg ugyanezt. Szlovákiában ez az arány körülbelül 50 százalék.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?