A Škoda Karoq SportLine ideális motorral?

karoq
Pozsony |

A Škoda SUV-modelljei közül nekem mindig is a Karoq tetszett a leginkább. Egyrészt a méretei miatt, másrészt azért, mert maga az autó nem túl nehéz, így az erősebb motornak köszönhetően dinamikus vezetési élményt kínál. Most az egyszer a SportLine változatot tettem próbára.

A SportLine felszereltségi szintet jelent, így többféle erőforrással kombinálható, a tesztelt változat motorházában viszont a legérdekesebb, kétliteres benzinmotor volt. Ezt a motort a Karoq esetében egyébként csak ebben a felszereltségi szintben tudják megrendelni. A kivitelezés legnagyobb előnye az összkerékhajtás, ami különösen élvezhető és főleg biztonságos autóvá varázsolja a Karoqot.

karoq

Jó motorválasztás

A motorházban a kétliteres TSI erőforrás volt 140 kW teljesítménnyel és 190 lóerővel, mindez a nagyon jól működő hétgangos DSG váltóval kombinálva. Erről az erőforrásról azt kell tudni, hogy a megbízható motorok közé tartozik. Nagyon csöndes, kultivált erőforrásról beszélünk, amely jól hangszigetelt. Tekintettel arra, hogy nem egy nehéz autót kell meghajtania, még kellő dinamikát is nyújt; a Karoq Sportline a négyhengeres 2.0 TSI erőforrással, 140 kW teljesítménnyel és összkerékhajtással csak 1600 kilót nyom, ami jó érték. Nem nyújt olyan élvezetet és dinamikát, mint mondjuk az Octavia RS-ben, de még így is nagyon kellemes utastárs tud lenni ebben a közepesen nagy családi SUV-ben. Ráadásul a fogyasztása is kellemes. Városban 7,5 litert mértem 100 kilométeren, városon kívül 6,3 literes a fogyasztás, autópályán pedig 7,7 litert értem el. Sztrádán, a hetedik sebességfokozaton és 130 km/órás sebességnél a motor 2100 fordulaton dolgozik.

Az autóhoz alapban 17 colos kerekeket kapnak, a SportLine-hoz viszont alapban 18 colosak járnak, a nyári kerekek viszont 19 colosak is lehetnek.

motor

A SportLine

Ez a felszereltségi szint elsősorban a külső dizájnelemekről, néhány fekete kiegészítőről szól. Az utastérben a legjelentősebb változást a sportos ülések jelentik. Úgy tűnik, mintha a fejtámlák integrálva lennének az ülésbe, ám nem így van, beállíthatók, amiért ugyancsak dicséretet érdemel a Škoda. Értelemszerűen a piros és fekete kombinációja is sportos benyomást kelt, a többi felszereltségi szinttől való eltérés pedig nem olyan dramatikus. Kár, hogy egy közel 42 ezer eurós autó utasterében még kemény műanyag felületek is megjelennek. Nem nyikorognak, masszívak, de azt is el kell ismerni, hogy olcsónak tűnnek.

Karoq

Az így felszerelt Karoq a Matrix LED fényszórókért is határozottan dicséretet érdemel. Nagyon jól működnek, gyorsan és hatékonyan kiárnyékolják a szembe érkező, vagy előttünk haladó autókat, és még az út melletti részt is aránylag nagy sávban megvilágítják, így időben észrevehetjük az úttesthez közeledő állatokat. Egyetlen egyszer sem fordult elő az egyhetes tesztelés során, hogy valaki rám villantott volna, amiért a szemébe világítok az autóval, ami csak annak a tanúbizonysága, hogy a rendszert irányító kamerák nagyon jól működnek.

Aki kicsit izgalmasabb vezetésre vágyik, az aktiválhatja a Sport üzemmódot. Ennek egyetlen hátránya, hogy automatikusan aktiválja a művileg generált nyolchengeres sportos hangot, amely eleinte még érdekes, ám aztán eléggé idegesítő tud lenni, így inkább mellőztem ezt az üzemmódot. Sajnos ez a műhang még a Normal üzemmódban is aktiválódik, így csak úgy tudnak megszabadulni tőle, ha bekapcsolják az Eco üzemmódot, vagy manuálisan kikapcsolják az Individual üzemmód beállításban.

Karoq

Összegezve

A Karoq SportLine egy kellemes, mondhatni sokoldalú családi SUV, amely még egy kis sportos beütéssel is rendelkezik. Nem árt megfeledkezni arról, hogy a SportLine csak felszereltségi szint, amely a dizájnról szól, az autónak nem lesznek tőle sportautóra jellemző tulajdonságai. Nekem ez nem is hiányzik, hiszen ha családi SUV-re gondolunk, akkor nem a száguldozás, hanem elsősorban a biztonság és a kényelem jut az eszembe, a tesztelt járgányban pedig erre helyezték a hangsúlyt. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?