1882-ből származik az első elektromobil

Parkolóassziszttens
Pozsony |

Pozsony. A modern gépjárművekből ismert rendszerek többsége még az előző évszázadban lett feltalálva, s számos korszerűsítés után jutott a jelenleg gyártott gépkocsikba. Mikor jelent meg a parkolószenzor, az aktív futómű vagy az automata sebességváltó legelső változata?

Az első, parkolást elősegítő rendszerek a hetvenes években jelentek meg az autókban, hangjelzések formájában. Elsősorban azért, hogy a gyengén látó sofőrök jobban, s nagyobb biztonságban tudjanak parkolni. Önmagában szórakoztató tény, hogy nem azon gondolkoztak, hogyan lehetne kitiltani az autókból a rosszul látó személyeket, hanem épp ellenkezőleg, olyan megoldás kifejlesztésén fáradoztak, amely megkönnyítené számukra a parkolást. Mindenesetre épp ennek köszönhetően kezdődött el a parkoló-asszisztensek korszaka. 1982-ben mutatta be a Toyota az első, tolatószenzorral rendelkező autót. Ez volt a Corona. 
Később, ugyancsak a Toyota technikusai járultak hozzá a parkolószenzorok elterjedéséhez. Teljes parkolószenzorokkal ellátott első autó volt a 2003-ban bemutatott Prius. A modell volt Japánban az első autó, amelyet az Intelligent Parking Assist rendszerrel is felszereltek. Japánon kívül ez a rendszer 2006-ban mutatkozott be a Lexus LS-ben. 

Aktív futómű

Az aktív futómű feltalálója a Citroën volt. Először a Párizsi Nemzetközi Autószalonon jelent meg az 1955-ben bemutatott legendás DS modellben, igaz, akkor még szinttartó hidropneumatikus futómű formájában. A DS fogadtatása egyébként minden képzeletet felülmúlt a párizsi kiállításon: a kapuk nyitása után 45 perccel 749 autóra érkezett megrendelés, az első nap végére 12 000-en iratkoztak fel az előjegyzési listára, amely a kiállítás bezárásakor már 80 000 nevet tartalmazott.
A DS hidraulikus felfüggesztése a szakembereket is elkápráztatta, majd pár évvel később a szerelők számára lett mérce: aki kiismerte a szerkezetet, az különleges tudás birtokosa lett. Mindegyik kerékhez tartozik egy gömb, amelyben membránnal elválasztott két térrész van, amelybe alul hidraulikaolaj, felül pedig nitrogéngáz kerül. A kerekek által mozgatott dugattyúk tehát először az olaj, majd a levegő segítségével érik el, hogy az út egyenetlenségei miatti rázkódásokból a bent ülők semmit se észleljenek. Ráadásul a sofőr egy karral a kocsi hasmagasságát is szabályozni tudja, sőt a beállított szintet terhelten és üresen is tartja a DS.
A következő mérföldkő 1983-ban érkezett, akkor már a Toyota Soarer modellnek köszönhetően, amelyben megjelent az elektronikusan vezérelt felfüggesztés, amely fokozatosan a Toyota és Lexus számos modelljébe bekerült. Jelenleg a luxusmodellek olyan aktív felfüggesztéssel vannak ellátva, amelyek radar segítségével figyelik a gépkocsi előtt az utat, s ehhez igazítják a felfüggesztést. Érdekes, hogy már ez a megoldás is 30 évnél öregebb. 

Automata váltó

Már az előző évszázad legelején próbáltak használható automata sebességváltót kifejleszteni, a technikusok fáradozása viszont eleinte nem igazán volt sikeres. Az első automatáknak vagy nem volt meg a kellő teherbírása, vagy nem biztosítottak elégséges dinamikát a gépkocsinak. Az első, sorozatgyártásba került sebességváltót 1940-ben kezdte az Oldsmobile modellbe szerelni a General Motors. 
Az autóipar fejlődésével aztán az automata sebességváltók is fejlődtek, ám az automatával ellátott autók éveken át lassabbak voltak és a fogyasztásuk is nagyobb volt a manuális váltóval ellátott járgányokhoz képest. Az igazi forradalmat aztán a gépkocsikban megjelent elektronika okozta, a gyártók komoly versengésbe kezdtek, ki dob piacra jobb, modernebb konstrukciót. Csak 2002-ben mutatta be a ZF és a BMW az első hatsebességes automata sebességváltót, majd 2007-ben a Lexus rántotta le a leplet az első nyolcgangos automatáról. Hét évvel később került piacra a Jeep Cherokee a kilenc sebességfokozatos automata váltóval. A sebességfokozatok számát az automata váltókban a Lexus LC emelte meg tízre 2017-ben.

A hibridmeghajtás

Az első hibrid üzemű járművet 1900-ban mutatta be Ferdinand Porsche. A Mixte elnevezésű járgány ugyancsak a párizsi autószalonon élte meg a világpremierjét. Azóta sok benzint tankoltak az autókba, míg a hibridmeghajtás végre elterjedt a világban. Az első szériagyártású hibridmeghajtással rendelkező modell az 1997-ben bemutatott Toyota Prius volt. A hibridmeghajtást kínáló autógyártók aztán olyan márkákkal bővültek, mint a Ford és a Honda. 2004-ben a Lexus volt az első, amely az RX modellel bemutatta az első hibridmeghajtású luxus SUV-t, két évvel később pedig az LS 600h-t, tehát az első, V8-as motorral rendelkező hibridet. 2010-ben jelent meg a piacon a Lexus CT, az első prémiumkategóriás hibrid hatchback. 
A hibridnél is hosszabb történelemre tekint vissza az elektromos meghajtás. Az első, ilyen meghajtással rendelkező autó 1882-ben került szériagyártásba. A belső égésű motorok egyre növekvő népszerűsége viszont azt eredményezte, hogy az elektromotorok szinte teljesen kihaltak. A meghajtás csak hosszú évtizedek után került ismét a figyelem középpontjába, mégpedig 2008-ban, amikor a Tesla bemutatta a Roadstert, egy évvel később pedig a Nissan a Leafet. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?