A szlovákiai cégek továbbra is munkaerőhiánnyal küzdenek

szakács
Pozsony |

Az elmúlt időszakban ugyan nőtt a foglalkoztatottság és csökkent az állástalanok száma, a szlovákiai munkáltatóknak azonban még mindig gondot okoz a munkaerőhiány. Milyen volt az elmúlt év a szlovák munkapiac számára, és mi várható idén?

A Statisztikai Hivatal legfrissebb jelentése szerint a foglalkoztatottság a tavalyi utolsó negyedévben éves összehasonlításban 0,7%-kal emelkedett, ami az elmúlt öt negyedév leglátványosabb növekedése. A foglalkoztatottak száma Szlovákiában így meghaladta a 2 millió 640 ezret. 

„A foglalkoztatási ráta, amely a munkavállalók teljes népességen belüli arányát tükrözi, éves szinten 1,1 százalékponttal 78,3%-ra nőtt. A vizsgált 18 gazdasági ágazatból 8-ban nőtt a foglalkoztatás az előző év azonos időszakához képest, a szolgáltatásokban több mint 9 ezer, a feldolgozóiparban pedig 8 ezer fővel”

 – mondta el lapunknak Jana Morháčová, a Statisztikai Hivatal szóvivője.

Látványos különbségek

Az ország összes munkavállalójának közel a 63 százaléka a szolgáltatásokban dolgozik, ami több mint 1 millió 654 ezer főt jelent. Számuk 0,6%-kal nőtt az előző évhez képest. A szolgáltatásokban foglalkoztatottak számának kedvező alakulását leginkább a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás több mint 23%-os növekedése befolyásolta, ami 21 ezer fős létszámnövekedést jelent az előző évhez képest. A 150 ezernél több alkalmazottat foglalkoztató ágazatok közül a közigazgatásban és szociális ellátásban 4,4%-kal, a nagy- és kiskereskedelemben 1,9%-kal nőtt a foglalkoztatottak száma az előző év azonos időszakához képest. Ezzel szemben az oktatásügyben 3,5%-kal, az egészségügyben és szociális ellátásban 2,9%-kal csökkent a foglalkoztatás.

Jelentős különbségek vannak az életkor szempontjából is. Míg az 59 évnél idősebbek csoportjában több mint 18 ezer, az 50–54 évesek csoportjában pedig 16 ezer fős növekedést regisztráltak, a fiatalabb korcsoportok esetében csökkent a foglalkoztatottak száma. Regionális összehasonlításban 2023 negyedik negyedévében a 8 megyéből 5-ben nőtt a foglalkoztatottak száma az előző évhez képest, a legjelentősebb mértékben Besztercebánya megyében, 3,8%-kal (11 ezer fővel), míg Pozsony és Zsolna megyében 9,4–9,4 ezer fővel. Nagyszombat, Eperjes és Kassa megyében ezzel szemben enyhén csökkent a foglalkoztatottak száma.

Külföldi munka

Többen dolgoznak külföldön is. 2023 negyedik negyedévében 119 ezer szlovák állampolgár járt külföldre dolgozni, 2,4%-kal több, mint 2022 azonos időszakában. A legtöbben az építőiparban, az iparban, az egészségügyben és a szociális ellátásban vállaltak munkát. Továbbra is Eperjes (több mint 33 ezer fő), valamint Zsolna és Kassa megyéből (mindkettőből több mint 17 ezer fő) járnak a legtöbben külföldre dolgozni.

Bajban a munkáltatók

Marián Kočiš, a Szlovák Takarékpénztár makrogazdasági elemzője szerint idén még nem számíthatunk a munkapiaci nyomás enyhülésére. 

„Épp ellenkezőleg, a korkedvezményes nyugdíjba vonulók magas száma, a szakképzett munkaerő hiánya és a demográfiai változások továbbra is súlyos nyomást gyakorolnak a munkáltatókra, akik így kénytelenek lesznek megemelni a fizetéseket. Ebben az összefüggésben pozitívan értékeljük, hogy a kormány enyhített a nem uniós országokból érkező munkavállalók foglalkoztatásával kapcsolatos szabályokon. A munkaerőpiacunkra nehezedő nyomás enyhítésére alkalmas intézkedések közé sorolhatjuk azonban a szülői szabadságon lévő nők részmunkaidős foglalkoztatásának a támogatását, vagy annak a biztosítását, hogy a korkedvezményes nyugdíjba vonulók továbbra is a munkapiacon maradhassanak”

 – tette hozzá Kočiš.

Kevesebb állástalan

A munkanélküliek száma a tavalyi utolsó negyedévben elérte a 157,1 ezer főt, ami éves szinten 11,7 ezres csökkenést jelent. A munkanélküliségi ráta (a munkanélküliek aránya a gazdaságilag aktív személyekhez viszonyítva) az év utolsó három hónapjában 5,6%-ra csökkent, ami éves szinten 0,4 százalékpontos visszaesést jelent. A szlovákiai munkanélküliek zömét még mindig a tartósan állástalanok alkotják (66%), több mint 104 ezer ember 12 hónapja vagy annál is hosszabb ideje munkanélküli. A számuk azonban nagyjából 11 ezer fővel (9,7%-kal) csökkent az előző évhez képest.

A munkanélküliek számának a csökkenése 2023 végén a 35–49 éves korosztály kivételével minden korcsoportban megfigyelhető. A legjelentősebb csökkenés a 25–34 éves korcsoportban következett be, amelyből 4,5 ezer munkanélküli esett ki. Az állástalanok közül a legtöbben korábban az iparban, a kereskedelemben és az építőiparban dolgoztak, a munkanélküliek közel 35%-a (54 500 fő) azonban még soha nem dolgozott.

Régiós különbségek

Regionális szempontból az állástalanok száma 2023 negyedik negyedévében Szlovákia 8 megyéjéből 6-ban csökkent az előző évhez képest. A legnagyobb, több mint 20 százalékos visszaesést Nyitra és Zsolna megyében mérték. Ezzel szemben Pozsony megyében enyhén nőtt az állástalanok száma. Hosszú távon azonban még mindig Pozsony megye az, ahol a legalacsonyabb a munkanélküliek aránya. Itt ez 2,2 százalék körül mozgott, amit Nyitra és Zsolna megye követ, mindkettőben 3 százalékos munkanélküliséggel. A sereghajtó ez esetben is Eperjes megye, amelyben ez eléri a 10,7 százalékot, míg Kassa megyében 9,7%. A fejlődés dinamikáját tekintve a legjelentősebb változás Besztercebánya megyében következett be, ahol a munkanélküliségi ráta 1,6 százalékponttal, 8,1%-ra csökkent az előző évhez képest.

„A munkanélküliség szempontjából továbbra is jelentős regionális különbségek vannak, amelyeket a következő években a tervezett beruházások – például egy új kassai autógyár – enyhíthetnek. Tekintettel a munkanélküliségi ráta regionális különbségeire, a problémát a lakosság mobilitását elősegítő támogatásokkal lehetne enyhíteni” – figyelmeztet Kočiš, aki szerint a munkanélküliség idén tovább csökkenhet, sok függ azonban a globális fejleményektől.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?