A Matica volt vezetője tagad

Pozsony |

<p>Tagadta tegnap a bíróságon Jozef Markuš, a Matica slovenská (MS) nemzeti kulturális szervezet volt főnöke a vádat, mely szerint míg a szervezet élén állt, 202 ezer eurónak nyoma veszett a költségvetésből.&nbsp;</p>

Ha a bíróságon sikerül igazolni bűnösségét, akkor 15 éves szabadságvesztés fenyegeti; a főtárgyalás tegnap kezdődött. A rendőrség még 2014 szeptemberében gyanúsította meg hátlen kezelés bűncselekményével Markušt, az MS jelenlegi elnöke, Marián Tkáč feljelentése alapján. Az ügy az időközben megszűnt Matica slovenská Alapítvánnyal kapcsolatos, amelyben a Matica csupán 30 százalékban részesedett. Markuš 2007 decemberében átvállalta és kifizette az alapítvány 6,1 millió koronás (202 ezer euró) tartozását, a pénzt viszont már nem kapta vissza. Markušt azzal vádolják, hogy minden jogalap nélkül átvállalta egy idegen alapítvány tartozását. Markuš 12 év után 2010-ben távozott a szervezet éléről. „Ártatlan vagyok. Nem tudok azonosulni azzal, hogy szándékosan kárt okoztam volna a Maticának” – nyilatkozta Markuš. Azzal védekezik, hogy a tartozás kifizetését az MS vezetése és tagjai is jóváhagyták. „Ha nem fizettük volna ki ezt az adóságot, akkor idővel maga a Matica is komoly gondokba kerülhetett volna” – állítja Markuš. A tegnapi tárgyalást végül három óra után a 72 éves fővádlott rossz egészségi állapota miatt elnapolták, az ülést május 26-án folytatják. (dem, SITA) 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?