A legtöbb ágazatban már a reálbér is nő

ipar
Pozsony |

Jól indult az idei év a munkapiacon – a Statisztikai Hivatal legfrissebb, csütörtökön közzétett felmérése szerint januárban az összes vizsgált ágazatban nőtt az átlagbér, és az alacsonyabb inflációnak köszönhetően a legtöbb ágazatban a reálbér is.

A bruttó havi átlagbér az idei év első hónapjában a Statisztikai Hivatal által vizsgált összes ágazatban nőtt. „A tavaly januárihoz képest a béremelkedés az információs és kommunikációs ágazatban mért 1,9%-tól az iparban elért 11%-ig terjedt. Az infláció hatását kiszűrve – amely bár csökken, de még mindig átlag feletti – a legtöbb ágazatban felfelé araszolt a reálbér is. A legnagyobb, 5% feletti reálbér-növekedést az iparban, a szállításban és raktározásban, valamint a kiskereskedelemben foglalkoztatottak esetében regisztrálták. Az információ és kommunikáció volt az egyetlen a megfigyelt 10 ágazat közül, amelyben a reálbérek éves szinten közel 2%-kal csökkentek” – mondta el lapunknak Jana Morháčová, a Statisztikai Hivatal szóvivője.

Hol fizetik a legtöbbet?

Az IT-ágazatban dolgozóknak azonban továbbra sincs okuk a panaszra, hiszen még mindig ez a legjobban fizető ágazat, amelyben a bruttó havi átlagbér januárban elérte a 2322 eurót. A legjobban fizető ágazatok között találjuk azonban a nagykereskedelmet (1583 euró), az ipart (1544 euró), az autókereskedelmet és -javítást (1440 euró), valamint a közlekedést és raktározást (1339 euró) is. A kiskereskedelemben a havi bruttó átlagbér az idei év első hónapjában 1177 euró, a szállodaiparban 1114 euró, az építőiparban pedig 987 euró volt. A legrosszabbul fizető ágazat továbbra is a vendéglátás: az éttermekben, bisztrókban, bárokban dolgozók havi bruttó átlagbére csupán 732 euró.

Nőtt a foglalkoztatottság

A növekvő fizetések mellett az ágazatok többségében javult a foglalkoztatás is. A tíz megfigyelt ágazatból januárban hatban emelkedett az alkalmazottak száma az egy évvel korábbihoz képest. A legnagyobb, 4% feletti növekedést a kiemelt piaci szolgáltatások, valamint az információ és kommunikáció esetében mérték. Szerényebb, 2% feletti növekedést regisztráltak a szálláshely-szolgáltatásban, az építőiparban, valamint a gépjármű-értékesítésben. „Az iparban ezzel szemben folytatódott a foglalkoztatás csökkenése, az ágazatban 2,1%-kal esett vissza az alkalmazottak száma az egy évvel korábbihoz képest. A foglalkoztatás csökkenése ebben az ágazatban már 23 egymást követő hónapja tart, és a jelenlegi visszaesés a leglátványosabb 2021 májusa óta” – figyelmeztet Morháčová. Három másik ágazatban, a nagykereskedelemben, a kiskereskedelemben, valamint a vendéglátásban, kisebb mértékben ugyan, de szintén csökkent az alkalmazottak száma.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?