Rászoruló bőven lenne, de kinek jut szociális tüzelő?

Rászoruló bőven lenne, de kinek jut szociális tüzelő?

Győr-Moson-Sopron megyében 106 település kapott tüzelőanyag támogatást, melyre a támogatási kérelmet a helyi önkormányzatoknál ezekben a hetekben kell benyújtaniuk a rászorulóknak. Dunaszentpálon évről évre kevesebb helyinek tudnak a megítélt összegből segíteni, ráadásul a melegebbet adó keményfa helyett mostanra csak puhafa jut. Feldebrőn élő panaszos az alapvető jogok biztosához fordult, mert sérelmezte az önkormányzat eljárását a szociális tűzifa támogatás megállapításáról.

Több mint száz Győr-Moson-Sopron megyei település önkormányzata sikerrel pályázott a Belügyminisztérium által meghirdetett szociálisan rászorulók részére nyújtandó tüzelőanyag támogatásra. Gönyűn például 1 millió 562 ezer forintot nyertek, ebből 82 erdei köbméter tűzifa odaítélésére nyílik lehetőségük, ezt azonban kérvényezni kell. Például az kaphatja meg, aki öregségi nyugellátásban részesül, egyedül él, és akinek havi jövedelme nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 450 százalékát, azaz 128 ezer 250 forintot.

Tápszentmiklóson szombaton ás vasárnap hordták a fát. Az önkormányzat 36 köbméterre kapott támogatást, ezt önerőből kiegészítették 60 köbméterrel. Így közel 100 családnak jutott a meleget adó tüzelőből.

Országosan több mint 2300 település jutott a Belügyminisztérium pályázatán szociális tüzelőanyaghoz. Az önkormányzatoknak a fát és a szenet 2022. február 15-éig kell kiosztaniuk a rászorulóknak. Győr-Moson-Sopronban a legtöbb pénzt Szany nyerte, 2 millió 114 ezer 550 forintot, Bezenyének közel félmillió, Dunakilitinek 1,1 millió, míg Cakóházának a legkevesebb, 114 ezer 300 forint jutott. Dunaszentpál 411 ezer forintot nyert. Csontos Attila polgármester az Győri Új Szónak elmondta: minden évben kevesebb tüzelőt tudnak a megítélt támogatásból vásárolni. Pár éve még 70 köbméter is kijött, s ráadásul az keményfa volt, mostanra 37 köbméter és puhafa jut (igaz, ennek is örül, aki kap). Várhatóan így 10-15 rászoruló dunaszentpálinak tudnak segíteni. Az igényeket náluk november 15-ig lehet beadni.

01

A támogatás megítélése és kiosztása azonban nem mindenhol konfliktusmentes. Ilyen ügy nemrégiben még az ombudsmanig is eljutott. Egy Heves megyei kis faluban, Feldebrőn élő panaszos azért fordult az alapvető jogok biztosához, mert sérelmezte az önkormányzat eljárását a szociális tűzifa támogatás megállapításával és biztosításával kapcsolatban. Kifogásként fogalmazta meg beadványában, hogy a 2020-2021-es tél folyamán több rászoruló nem kapott támogatást a településen, mivel az önkormányzat a támogatás igényléséből kizárta azokat, akiknek helyi adótartozása van, s a támogatás iránti kérelemhez mellékelni kell a tartózkodás jogcímét igazoló tulajdoni lapot. A tűzifa kiosztásával kapcsolatban azt panaszolta, hogy eltérő mértékegységben (erdei köbméter, normál köbméter) történik a támogatásként adható tűzifa mennyiségének meghatározása, szétosztása, s nem biztosított a kimért fa mennyiségének ellenőrzése. Az ombudsman megállapítása szerint egy olyan társadalmi csoport esetében, amelynek tagjai egzisztenciális helyzetükből kifolyólag leginkább rászorultak a segítségnyújtásra, az aggályos előírások lehetetlenné teszik vagy megnehezítik a szociális tűzifa támogatáshoz való hozzájutást. Azt kérte a helyi képviselő-testülettől, hogy fontolja meg a kifogásolt rendelkezések törvényességi felülvizsgálatát.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?