Még öt évig tartjuk el a bányászokat

Pozsony |

A lakosság az energiaárakon keresztül még legalább öt évig fogja támogatni a veszteséges felső-nyitrai bányák üzemeltetését. A gazdasági tárca 2023-ra ígéri a dotációk leállítását.

Az ellenzék már többször felhívta a figyelmet arra, hogy a lakosság jóval kisebb összeget fizethetne a villanyenergiáért, ha a kormány nem a lakossággal fizettetné meg a veszteséges szénbányászat állami dotációját. „Évente csak erre 115 millió eurót vesznek ki a szlovákiai családok zsebéből” – nyilatkozta Ľubomír Galko, az SaS parlamenti képviselője. Peter Žiga gazdasági miniszter az azonnali bezárást azért nem tartja reálisnak, mert szerinte emiatt a Felső-nyitrai Szénbányák több ezer alkalmazottja veszítené el a munkáját. Az első körben a tárcavezető szerint így azt kell eldönteniük, milyen alternatívát kínálnak nekik.

Peter Žiga a Pozsonyban megtartott nemzetközi energetikai szakkonferencián bejelentette, hogy a végső határidő 2023, vagyis öt év múlva leállítják a bányáknak fizetett dotációt.

„Intenzíven tárgyalunk az Európai Bizottsággal arról, milyen alternatívát kínálhatunk az adott régiónak. Jövő héten tárcaközi egyeztetésre bocsátjuk az ezzel kapcsolatos akciótervünket is” – tette hozzá a tárcavezető. Žiga szerint ez nem jelenti azt, hogy 2023-tól leáll a bányászat, csak azt, hogy a bányáknak akkorra be kell bizonyítaniuk, hogy képesek piaci alapon is működni. A kormány korábban 2030-as leállással számolt. (mi, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?