Endometriózis - amikor a méhszövet a nő ellen fordul 

endometriózis

Borzalmas fájdalmakat okoz, lelki megpróbáltatásokkal jár, és megfoszthat bennünket attól, amire sokan a leginkább vágynak. Az endometriózis, amikor a méhnyálkahártya a nő ellen fordul, és a termékenységet is jelentő menstruációs ciklus által összenövéseket okoz a hasüregben, ma minden tízedik nőt érint. Mi okozhatja, hogyan jelenik meg, és hogyan kezelhető?  

Meddőség, bélelzáródás, görcsök, megkérdőjelezés, depresszió – ez mind az endometriózis következménye lehet. Megközelítőleg 176 millió nőt érint a világon, mégis keveset tudunk róla, és tabuk övezik. „Ez egy nagyon összetett betegség. Sokfajta megjelenési formája és tünete van. Általánosságban elmondható, hogy az endometriózis az, amikor a méhnyálkahártyát alkotó sejtek valamilyen okból más helyen is előfordulnak a belső nemi szerveken, a hasüregben. Olyan helyen, ahol nincs keresnivalójuk. Képezhet vérbő cisztát a petefészken, alkothat apró szigeteket a petevezetéken, hashártyán, húgyhólyagon, beleken” – mondja Nagy Tibor nőgyógyász.  

Minden tízedik nő  

Viszonylag gyakori, a statisztikák szerint minden tízedik nőt érinthet, de mivel keveset tudunk róla, a tünetei, a diagnosztizálása és kezelése is nagyon különböző lehet. Tipikus tünete, hogy fájdalommal jár. Ha azt tapasztalja egy nő, hogy megváltozott a menstruációja, rendszertelenné és szokatlanul fájdalmassá vált, vagy fájdalmat okoz a nemi érintkezés, érdemes felkeresni a szakorvost. „Egy másik tünete még inkább elszomorító.

Az endometriózis annyira gyakran nehezíti meg a teherbe esést, hogy külön kategóriát képez a meddőség okai között”

 – folytatja a szakember. A betegséget számos kérdés övezi, az sem tisztázott, hogy mi okozhatja. Nagy Tibor szerint korábban is voltak endometriózisos betegek, az utóbbi években azonban egyre több ilyen diagnózissal találkozik. A felismerése sem egyértelmű, van, akinél szinte tünetmentes, és egy más okból szükséges beavatkozás során derül fény a méhnyálkahártya okozta összenövésekre. Másoknál elviselhetetlen fájdalommal jár. Az endometriózisos ciszta ultrahanggal is felismerhető, műtéttel eltávolítható. A leggyakoribb formája, amikor összenövéseket okoz a hasüregben, laparoszkópiás műtéttel diagnosztizálható. Ezenfelül egy vérben található marker is utalhat a betegségre, ez azonban nem egyértelmű.  

Burjánzó sejtek  

„Ezek a méhen kívül található sejtek ugyanúgy reagálnak a menstruációs ciklust övező hormonális változásokra, mint a méhen belül. Mivel nem ismert a kialakulásának oka, különböző tünetekkel és szövődményekkel jár, ezért különböző a terápiája is. A legjobban bevált módszer az, amikor egy időre leállítjuk a menstruációt, ennek természetes formája az, ha a páciens teherbe esik.” Endometriózissal viszont sokszorosan nehezített a megtermékenyülés. Ma már a nőgyógyászati osztályok és egynapos sebészetek alapfeleszerelését képezi a laparoszkópia, amivel egyszerűen bizonyítható a betegség. 

Amit azonban több páciens is hiányol, azok az endometriózisközpontok, ahol specialisták foglalkoznak a betegekkel. 

Nagy Tibor közölte, hogy több szakorvos is kifejezetten ezzel a betegséggel foglalkozik, azoknak a nőknek, akik a betegség ritkább formájával küzdenek, ők nyújthatnak segítséget.  

Az endometrizóis tünete lehet 
  • fájdalmas menstruáció  
  • rendszertelen vérzés  
  • emésztési gondok, vizelet- és székletürítési panaszok  
  • tartós kismedencei fájdalom  
  • nemi együttlét során jelentkező fájdalom  
  • meddőség  

Tabudöntögetés   

Az endometriózis azért is nagyon veszélyes, mert olyan területeket érint, amik még ma is tabunak számítanak, mint a menstruáció, az emésztés, a nehezített gyermekvállalás. Vojakovics Friedrich Tímea tizennégy évet várt a diagnózisra, majd további éveket arra, hogy eltávolítsák szervezetéből az endometriózisos sejteket. „Elhanyagolt eset voltam, ami miatt még komplikáltabb lett a kezelés. Az első diagnózisomat Rozsnyón kaptam. Akkoriban hormonokkal próbálták meg elnyomni a fájdalmat. A Visanne hasonlóan működik, mint a fogamzásgátló tabletta, csak ezt állandóan szedni kell. A lényege, hogy leállítsák a menstruációt, és csökkentsék a fájdalmat. Ennek ellenére a betegség terjedhet a testben. Az a baj nálunk, hogy kevés a profi szakorvos, és nem kezelik komplexen a betegséget, elbagatellizálják.

Sokáig nem vettek komolyan, ha az elviselhetetlen görcsökkel sürgősségire mentem, hazaküldtek azzal, hogy ne szimuláljak, sokszor még gyógyszert sem kaptam.

Azt is mondták, hogy szüljek gyereket, akkor jó lesz” – meséli történetét a rozsnyói nő, aki három évig vékonybél-kivezetéssel élt, akkora pusztítást végzett benne a betegség. 2015-ben volt a nagy műtétje Besztercebányán, három év alatt tizenkétszer műtötték.   

Átveszi az irányítást   

Tímea azt mondja, a legrosszabb, hogy a betegség átveszi az irányítást a nő élete felett. Az állandó megkérdőjelezés pedig mély pszichikai sebeket okoz. „Amikor menstruáltam, nem tudtam kimozdulni a lakásból. Nagyon nehéz elfogadni, hogy ekörül forgott az életem. Segített a blogolás és az, hogy beleástam magam a témába, sokat írtam és beszéltem róla, hogy ne kelljen másnak ennyit szenvednie“ – folytatja a fiatal nő. Az endometriózisos nőket segítő magyarországi „Együtt Könnyebb” Női Egészségért Alapítvány nagyköveteként is tanácsot ad, azért, hogy a többi nőnek könnyebb legyen.

 „Még mindig találkozok olyan nőgyógyásszal, aki nem hallott erről a betegségről.

 Az elsődleges célom, hogy ha valaki segítséget kér, akkor minél hamarabb megkapja az információkat. Ezeket ugyanis meg is kell emészteni.” Szerinte az is fontos, hogy utánajárjunk a diagnózisnak, és minden követ megmozgassunk azért, hogy előrelépés történjen a kezelésben.

Tímea

Saját út   

Nincs olyan módszer, amivel biztosan megszüntethető a betegség. A műtét sem garancia arra, hogy nem jelennek meg újra a burjánzó sejtek. Azonban Tímea is bizonyítja, hogy elérhető az endometriózismentes állapot. Ehhez azonban minden betegnek meg kell találnia a saját útját. „Ez lehet a szigorú diéta, a mozgás.

Azon kívül, hogy valaki megtalálja az orvost, akiben bízik, és aki komolyan veszi, nincs egyetemes jótanács.

Ki kell tapasztalni, hogy mi hatásos, és mi nem tesz jót. Mozogni fontos, viszont ha valakinek fájdalmai vannak, akkor nagyon nehéz” – mutat rá Tímea, aki ma már anyuka. Mesterséges megtermékenyítéssel fogant kisfiát császármetszéssel hozta világra. Ma teljes az élete, ehhez az is kellett, hogy beszéljen a betegségéről, és társa támogatásának is köszönhetően ne kérdőjelezze meg a nőiességét.  

Van segítség  

Az információcsere és a gyógyulás szempontjából is fontos a sorsközösség. Ebben is segít az alapítvány, amely egyebek mellett a www.endometriozismagyarorszag.hu honlapot is működteti. A hasznos információk és tanácsok mellett kutatásban is részt vesznek. Mensi boxszal próbálják bővíteni a fiatal lányok ismereteit a női ciklusról, és felkészítik őket a menstruációra. Kórházi csomaggal segítik a műtéten átesett endometriózisos nők lábadozását.

Kifejlesztettek egy mobilalkalmazást, amely nemcsak termékenységi és menstruációs naptár, hanem a jelentkező és megadott tüneteket elemezve arra is figyelmeztet, hogy ajánlott-e nőgyógyászhoz fordulni a felhasználónak. A Lucy az endometriózison kívül további hat betegség tüneteit ismeri fel, például a ciszta, mióma, kismedencei gyulladás és a cukorbetegség lehetséges jelenlétét.

A szlovák internetes forrásokat böngészve nem találtunk hasonlóan átfogó oldalt. Több egészségügyi portál és intézmény is foglalkozik a témával, egységes portál helyett azonban csak fórumok léteznek. Csehországban például a www.endotalks.cz honlap nyújt átfogó tájékoztatást a betegeknek.   

endometriózis

Fontos a szűrés  

Március az endometriózis hónapja, ezért fokozott figyelem irányul a betegségre és a szűrővizsgálatok fontosságára. Erre mutat rá a sárga szalag is, amely a betegség egyik jelképévé vált. Fejlődik a diagnosztika, a betegséggel küzdő pácienseknek mégis olykor éveket kell várniuk arra, hogy kiderüljön, mi okozza a szenvedésüket. Tímea példája is azt mutatja, hogy van remény a betegséggel szemben, és valóra válhatnak az álmok, amelyeket korábban elérhetetlenné tettek az összenőtt szövetek. 

Hasznos információk
  • Web: www.endometriozismagyarorszag.hu  
  • Könyv: Salamon Adrienn–Dr. Bokor Attila: Eltűnt napok – könyv az endometriózisról  
  • Applikáció: Lucy menstruációs és termékenységi naptár  
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?