Nem jelent sugárterhelést az ultrahangos emlővizsgálat

Mellrákszűrés

Az ultrahangos vizsgálat februári számunkban foglalkoztunk, most kifejezetten az emlők kivizsgálásával foglalkozunk. A daganatos betegségek közül a nőket főleg a mellrák, míg a férfiakat a prosztatarák sújtja legjobban.

Elöljáróban annyit kell tudni, hogy az ultrahangos emlővizsgálat nem jelent sugárterhelést, fájdalommentes, bármelyik egészségügyi intézményben könnyen hozzáférhető, minden életkorban ajánlott, a nőgyógyászati szűrővizsgálat része, jó lenne, ha minél több hölgy élne a lehetőséggel.

HÚSZÉVES KORTÓL KÉTÉVENTE

Minden nőnek 15 éves korától évente egyszer részt kellene vennie nőgyógyászati vizsgálaton, húszéves kortól pedig kétévente ultrahangos mellvizsgálathoz, ha nem indokolt gyakrabban, negyven év felett kétévente van hozzá joga. Ezután az ultrahangos kivizsgálást a mammográfiás vizsgálattal váltakozva az egészségbiztosítók megtérítik. Indokolt esetben bármilyen életkorban ingyen is elvégezhető a mammográfiás kivizsgálás.

MIÉRT FONTOS?

A kivizsgálás megmutatja a mell szöveti és szerkezeti elváltozásait. Jól diagnosztizálhatók a különféle tályogok, ciszták, daganatos elváltozások. Már a kivizsgálás után nagy valószínűséggel tudható, hogy rossz- vagy jóindulatú elváltozásról van-e szó. Ezután újabb ultrahangos kivizsgálás következhet, ami már biopsziával, szövetmintával egészül ki. Egy hosszú (vékony) tűvel a bőrön keresztül a képalkotó kivizsgálással meghatározott gyanús területekből veszik a mintát. Mindez ellenőrzés alatt történik, mivel a készülék segítségével mindvégig követhető a tű útja, s pontosabban irányítható. Ha a szövetminta igazolja a rosszindulatú daganatot, a diagnózis felállítható. Ráadásul a szövetminta részletes szövettani, molekuláris, patológiai kivizsgálásával nagy pontossággal megállapítható a daganat stádiuma, a hormon receptor státusza, gyógyszerérzékenysége, növekedési sajátosságai, és információkat kaphatunk a betegség prognózisával kapcsolatban is.

RADIOLÓGUS VÉGZI

A 15 percig tartó ultrahangos emlővizsgálatot radiológus végzi, de röntgen laboráns, illetve nővér is jelen van. Célja az emlők, a hónalji és a környező területek, főként a nyirokcsomók teljes vizsgálata. A beteg a hátán fekszik, mellkasa szabadon van. A bőrt az ultrahanghullámok terjedését elősegítő zselével keni be az orvos. A menstruációs ciklus 7–10. napján javasolt elvégezni. A vizsgálat előtt le kell venni a nyakláncot és az ékszereket, és derékig le kell vetkőzni. Terhesség és szoptatás idején sem tilos elvégezni.

MIKOR KELL AZONNAL KÉRNI?

Azok a nők, akik az otthoni önvizsgálat során csomót tapintottak ki, és a nőgyógyász által is bizonyított elváltozások vannak a mellhez közeli nyirokcsomókban, megváltozott a mellbimbó alakja (befelé húzódott), esetleg váladékozik, továbbá mellfájdalom jelentkezik vagy komoly trauma érte a mellet, minél előbb kérni kell az ultrahangos vizsgálatot. Azoknak is indokolt elvégezni, akiknek implantátumuk van, akiknek a családjában már előfordult emlő- vagy petefészekrák, továbbá akik hosszabb ideje fogamzásgátló tablettát szednek. A férfiakanál az ultrahangos vizsgálat akkor indokolt, ha a mellbimbók érzékennyé válnak, váladékoznak vagy indokolatlanul megnőnek.

Érdekes

Nálunk indokolatlanul sokan halnak meg

A mellrák világszerte a nők leggyakoribb daganatos betegsége, évente több mint 600 ezer életet követel. Szlovákiában viszonylag sokan halnak meg ebben a betegségben, az európai átlagnál több mint 20 százalékkal többen.

Dr. Horváth Mária
okleveles egészségügyi nővér

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?