6 dolog, amitől hízol!

shutterstock_1498418636

Néha a hízás apró, összeadódó hibák miatt következik be. Mire kell figyelned, hogy ne nőjön a hasad?  

Szeretnél jobb formába kerülni a nyárra? Számos olyan étel van, amely összefüggésbe hozható a has növekedésével, különösen, ha túlzott mennyiségben vagy kiegyensúlyozatlan étrend részeként fogyasztják. Mire érdemes odafigyelni?  

Fehér liszt  

Az olyan élelmiszerek, mint a fehér kenyér, a fehér rizs és a fehér lisztből készült tészta mind magas glikémiás indexűek, ami a vércukorszint gyors emelkedéséhez vezet és emelkedett zsírraktározást okozhat a hasi területen. Nem kell teljesen lemondani róluk, csak ne köréjük építsd az étrendedet, és rendszeresen helyettesítsd őket egészségesebb alternatívákkal, mondjuk teljes kiőrlésű gabonafélékkel. Ezek rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok, ami segít alacsonyan tartani a vércukorszintet és javítja az emésztést. Ilyen például a barna rizs, a teljes kiőrlésű kenyér, a teljes kiőrlésű tészta, a hajdina, a köles és a zabpehely. A rostokban és omega-3 zsírsavakban gazdag len- vagy chia magok szintén alkalmasak erre, ahogy a quinoa is. Próbáld ki a kuszkuszt is, amely puha és könnyen emészthető.  

Édes italok  

Mire alapozod az ivási szokásaidat? Energiaitalokkal töltődsz fel? A hozzáadott cukrot tartalmazó italok, mint például az édesített gyümölcslevek, üdítők és energiaitalok túlzott kalória- és zsírbevitelhez vezethetnek. A folyadékbevitel alapját a víznek kell képeznie – ha unod, ízesítsd például friss citromlével. A friss gyümölcsből készült hígított gyümölcslevek ideális helyettesítői a hozzáadott cukrot tartalmazó gyümölcsleveknek, és a gyógyteák is segíthetnek. 

Túl sok só  

Fokozza az étvágyat, felszívja a vizet és fokozza a gyulladást. Az optimális sófogyasztás egy felnőtt számára körülbelül napi egy teáskanál, de a szívbetegség vagy magas vérnyomás kockázatának kitett emberek esetében a sóbevitelnek még alacsonyabbnak kell lennie. A legtöbb ételt otthon készítsd el, hogy elkerüld a feldolgozott élelmiszerekben rejlő rejtett sót. Tanuld meg más fűszerekkel ízesíteni az ételeket só helyett, és óvakodjon az olyan rágcsálnivalóktól, mint a sózott diófélék vagy a burgonyaszirom.  

Alkohol  

A túlzott alkoholfogyasztás súlygyarapodáshoz és a hasi területen történő zsírlerakódáshoz vezethet, mivel az alkohol magas kalóriatartalmú, és gátolhatja a zsír égését. Az alkohol felboríthatja a hormonok, köztük a leptin és a ghrelin egyensúlyát, amelyek befolyásolják az éhséget és a jóllakottságérzetet, ami túlzott táplálékbevitelhez vezethet. Egy gramm alkohol körülbelül 7 kalóriát tartalmaz, ami alig kevesebb, mint az egy gramm zsírban található 9 kalória. Az édes koktélok, a magas alkoholtartalmú sörök és likőrök a hozzáadott cukor és egyéb adalékanyagok miatt még több kalóriát tartalmaznak.  

Sok zsír  

A magas zsírtartalmú ételek, például a füstölt vagy sült ételek jelentősen hozzájárulhatnak a hasi zsír mennyiségének növekedéséhez. A zsírok kevésbé telítenek, mint a fehérjék és a rostok, ami azt jelenti, hogy kevésbé érezhetjük magunkat jóllakottnak tőlük. Egy gramm zsír több mint kétszer annyi kalóriát tartalmaz, mint egy gramm szénhidrát vagy fehérje. A magas zsírtartalmú ételek fogyasztása fokozhatja az ilyen ételek utáni sóvárgást, ami gyakoribb evéshez és túlzott zsírbevitelhez vezethet. Az adagok méretére is ügyelni kell.  

Kevés rost

Milyen gyakran fogyasztasz friss zöldséget és gyümölcsöt? A rosthiány lelassíthatja az emésztést, ami puffadáshoz vezet. Részesítsük előnyben a friss élelmiszereket, mert a készételek általában rostban szegények. Bízz a friss gyümölcsökben és zöldségekben, amelyek kiváló rostforrások. Ne feledkezz meg a hüvelyesekről, mint a bab, csicseriborsó, borsó és lencse, amelyek kiváló rost- és fehérjeforrások.  

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?