Zöldségek

Jéney Gàbor
2021. október 18.
A zöld gondolatnak olyanná kell válnia, mint valaha volt a liberalizmus. Egy szűk csoportból indult és aztán a maga képére formált minden ideológiát.

A zöldségek ma már egyre markánsabban fel lelhető a mindennapjainkban. Be lopózott a közbeszédben, a gondolkodásunkban és az érveinkben. A bolygón az emberiség jövője kockázatos léte bizonytalan. 

Úgy kell elképzelni, mint a szervezetünket ha 2C° megemelkedik a testhőmérsékletünk, akkor lázasok vagyunk és ezt csillapítjuk. S ez vár a bolygónkra is ha nem vigyázunk rá. Éppen ezért kell most nekünk erről beszélni. 

Ez a globális felmelegedés olyan folyamatokat indíthat el, amit most még fel sem tudunk fogni. Ezért prioritás a politikában s ezért kell figyelembe vennünk a hétköznapi életünkben. A zöld gondolat olyannak kell lennie, mint a liberalizmus. Egy szűk csoportból indult és aztán a maga képére formált minden ideológiát. Sajnos a politika természete nem változott. Igazából a környezetvédelmet feldarabolták és ezt megosztották. Jelenleg 4 csoportra van ez osztva. Az globális felmelegedés, környezetvédelem, vízgazdálkodás, nép élelmezés. Jelenleg úgy néz ki, hogy a progresszívek kipécézték maguknak a globális felmelegedést. Az hogy más ideológiák mit tesznek a magukévá az majd kiderül. 

Mindenesetre ennek egy komplex rendszernek kellene lennie. S szakértők vitájának kellene előtérben vonulniuk. Most hirtelen olyan sürgős lett, mint ha eddig nem is tudott volna erről a politika, holott a tudósok már 20 éve ugyanezt mondják. 

Úgy gondolom, hogy akár mennyire  kevés is az idő a szakmai vitákat nem lehet megspórolni. Annak, hogy most rohanunk s a nagy rohanásban tökön szórjuk magunkat nincs értelme. A legszennyezőbb országok a britt Carbon Bries szerint USA évi 509 gigatonna Co2-vel, 2. Kína 282, 3. Oroszország 172, 4. Brazília 113, 5. Indonézia 103, 6. India 85, 7. Egyesült Királyság 74,9, 8. Japán 66,7, 9. Kanada 65. Ehhez hozzá kell tennem, hogy Brazília és Indonézia óriási kibocsátását az erdő irtás okozza. 

Persze csökkentjük a fosszilis energiahordozókat  de ne minden áron. Jó dolog a napelem, de ne a termőföldet rakjuk vele tele, mert 8 milliárdan vagyunk és így is az erőforrásaink határán vagyunk. Nincs nekem bajom széll turbinával sem, de azt a megfelelő helyre érdemes csak telepíteni, mert nagyon veszélyes a madárvilágra. S a madaraknak is meg van a helye és funkciója az ökoszisztémában. Jó dolog a biomassza, de ne búzát, kukoricát és szalmát égessünk el vele, mert ugye az élelem a szalma meg ajjazó anyag és ne édesvízzel takarítják a haszonállatok ólját. Szeretem a vízierőműveket stabilan egész évben és egész nap stabilan tudnak termelni, de az indokolatlan telepítésükkel nagy károkat tudunk okozni az ökoszisztémában és a pillangó effektusnak köszönhetően akár globális problémát is okozhat. 

A széndioxid egy természetes dolog. Amit a növények fotoszintetizálnak és lerakják a talajban. Erre a termőtalajnak szüksége van. A gond az  hogy sokkal több Co2 termelünk, mint amennyit az élővilág fel tud dolgozni. Igazából az a gond, hogy sokan vagyunk ezen a Földön. A bolygó kezdi eléri az erőforrásainak a határait. Ha ilyen ütemben népesedünk, akkor az összeomlás elkerülhetetlen. 

Szögezzük le, hogy minden ember annyi gyereket vállal amennyit akar és nincs jogunk bele szólni szuverén országok belügyeiben sem. Mert Európába csökken a népesség úgy ahogy kelet Ázsiában is. De Afrika brutális gyorsasággal reprodukálja magát. Annyit talán mondhatunk, hogy nem fogadjuk be a szociális menekülteket, csak akkor adunk támogatást, ha biztosítjátok a család tervezést, illetve ha támogatjátok azokat a kultúrális aktorokat akik ezt képviselik az adott kultúrában. 

A Wikipédia 2011-es népesedési táblázata szerint Nigéria 7,06 gyerek jut egy asszonyra, 2  Uganda 6,69, 3. Mali 6,44, 4. Szomália 6,35, 5. Burundi 6,16, 6. Burkina Faso 6,14, 7 Etiópia 6,02, 7. Zambia 5,98, 8. Angola 5,97 míg 9. Kongói köztársaság 5,68. 

A lista nem a legfrissebb és a forrás sem a legmegbízhatóbb, de itt nem a pontos szám a lényeg, hanem a lépték. A lista másik fele a leg rosszabb népesedéssel rendelkező országok Makaó 0,92, 2. Hongkong 1,07, 3. Szingapúr 1,11,4. Japán 1,21 5. Dél Korea 1,23 

Kis hazánkban 1,6 és Magyarországon is hasonló. 

Említsük meg még a cégeket. Ne egy marketinges akarja már megmondani azt hogy miként legyünk zöldek és sokszor sajnos úgy a politikában mint a közéletben ők diktálnak. Sajnos mára teljesen elfogadott lett a benetton effektus a komunikációjukban. Olyanok hirdetik a környezetvédelmet akik ócska bútorokat gyártanak amelynek rövid az élettartama. Az beszél világbékéről aki elszívja az ivóvizet a 3. világban az üdítőjéhez. Olyanok okádják a környezetvédelmet akik gyerekekkel bányásztatják ki a mérgező nehéz fémeket stb. Sajnos a cégek nem közszereplők s nem lehet róluk szabadon írni, mert a pénz az ügyvédek és a lobbi a kezükben van. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Profile picture for user Jéney Gàbor
99 blogbejegyzés
Jéney Gàbor
15 karma