Vigalmi zónák

Jéney Gàbor
2022. január 6.
A vigalmi zónákat a jó múltkor említettem.

A vigalmi zónákat a jó múltkor említettem. Mivel a covid és a klíma válság mögött ott izzik, most is az a parázs amit a polgárok és a szórakozók, turisták vitájából táplálkozik. 

A rendszerváltás óta nem nagyon volt a turizmus azon belül a szórakozóhelyek szabályozva. Éppen ezért sok helyen még most is probléma a szórakozóhelyek és a lakóövezetek közötti kapcsolat. Másrészről pedig a pc világ olyan elfojtásokat hoz, ami negatívan hat az emberekre. Néha ki kell ereszteni a gőzt! 

Ezért úgy gondolom, hogy szükséges olyan területeket kijelölni ahol lazábbak a szabályok. Ne feledjük, hogy egy ilyen vigalmi zónák pozitívan hatnak a turizmusra.  A turizmusban van potenciál. Nem mondom, hogy ki tudja váltani az autóipart, de hogy erős lába tud lenni a gazdaságnak az biztos. 

Mindennek meg vannak a határai. Nyilván nem tudunk a Földközi-tenger medencéjében lévő országokkal konkurálni sem az arab országok pénzével. De nem is kell! A lényeg, hogy van ebben növekedési potenciál. 

A vigalmi zónákat 3 kategóriában sorolnám. 

1. kategóriában a csendháborítás kitolódik éjfélre. A boltok nyitvatartása individuális lehet. Lehet ezen a köztéren dohányozni. Benzinkúton való alkoholfogyasztás. 

Ezen zónák lehetnek akár oktatási intézmények, hivatalok, egészségügyi intézmények, vallási és kegyeleti intézmények illetve lakó övezetek mellett is. Az autóforgalom nincs korlátozva. Be lehet kortól függetlenül lépni. A köztéri reklámok megengedettek. 

2. kategóriában az 1. kategória s ezen kívül itt nincs csendháborítás egész nap. Az alacsony ár kategórájú vendéglátóipari egységek nyitvatartása nem lenne korlátozva. Megengedett lenne a köztéri alkohofogyasztás. Szabad petárdázás. Striptease bárok szabad működése. Trafikokban való alkohol árúsítás. 

Itt már legalább 200 méterre kell lennie iskoláktól, egészségügyi létesítményektől, hivataloktól, vallási intézményektől vagy kegyhelyektől és a lakóövezetektől. A belépes 15 év felettiek, természetesen alkohol, dohánytermék árúsítás és striptease bárokban lévő belépés csak 18 felett. Autóforgalom csak a rendőrség, tűzoltóság, mentők, karbantartást végző járművek és a kereskedők ellátást biztosító járművei. A köztéri reklámok korlátozottak. A lakóövezetek felé zajfogó fallal kell ellátni és félig zártnak kell lennie. Az övezetben való belátást korlátozni kell. 

3. kategóriában az 1. és a 2. megengedettek a játéktermek. A strihelés (a szex semmilyen formában nem lehetséges). Könnyű drogok fogyasztása. Meztelnkedés. Bordélyházak üzemeltetése. 

Ide már csak a 18 éven felüliek léphetnek be. Legalább 500 métere kell lennie oktatási intézményektől, egészségügyi intézményektől, hivataloktók, lakóövezetektől, vallási intézményektől és kegyhelyektől. Teljesen zártnak kell lennie körben. Meg kell akadályozni, hogy avatatlanok belássanak és felrakják az internetre az ott lévő eseményeket. Drón mentes övezet. A rendőrség, tűzoltóság, mentőkkön kívül csak a karbantartást végző járművek mehetnek be. Az ellátást biztosító járműveknek szervizutat kell biztosítani. Köztéri kamerákkal megfigyelt területnek kell lennie. Zajvédő falat kell biztosítani. Tilos a köztéri reklámok. 

Elképzelésem szerint minden kategóriában minden csupán opció. Tehát minden önkormányzat izlése szerint válogathatja össze a saját vigalmi zónáját. Ezeknek a zónákat az önkormányzat engedélyezi, üzemelteti és felel érte  vagy önkormányzati cég. Nyilván jeleznie kell, hogy mit szabad és mit nem. 

Biztos észre vették, hogy vannak bizonyos opciók melyek most elérhetőek bárhol. Szerintem ez a jövőben változni fog. Emlékezzenek csak játéktermek bezárást követelő petícióra. 

* A jövőben ismertetni fogom az én alkohol, dohányzás, drog, szerencsejáték, prostitúciós koncepciómat. 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Profile picture for user Jéney Gàbor
59 blogbejegyzés
Jéney Gàbor
4 karma
2021. május 14.