Új kollégák felvétele cégünkhöz? Ügyfélélmény a HR-ben, 1 rész.

Madari Gábor
2021. május 8.
Az elmúlt időszakban rengeteg mindent kell újra gondolnunk. Az emberi erőforrások területén is új kihívások köszöntöttek be. Ezek megoldásához úgy néz ki, elő kell vennünk a legőszintébb énünket.
Sokat hallottunk már a munkaadói márka kialakításáról. Ez még mindig aktuális, ugyanakkor egyre inkább az „ügyfélélmény” kerül előtérbe. Ebben a blogbejegyzésben igyekszek pontokba szedni, hogy milyen lépésekkel alakíthatjuk ki a HR folyamatok során a megfelelő ügyfélélményt.

Jelentkezés

A lehető legtöbb információt próbáljuk elhelyezni a hirdetésben. Még ha címszavakban is tesszük, már azzal is sokat segítünk az érdeklődőknek az orientációban.  

Tegyük nagyon egyszerűvé a jelölteknek a jelentkezést. A lehető legjobb élmény érdekében tegyük lehetővé, hogy egy felületen keresztül tudjanak üzenetet és életrajzot küldeni a HR osztálynak a jelentkezők. 

Ne felejtsünk el válaszolni minden beérkezett életrajzra, üzenetre. Lehet automatikus üzeneteket is használni, de a legjobb, ha szánunk rá időt és válaszolunk a jelentkezőknek. 

Minden jelentkezőnk fontos, hiszen a jövőben újra jelentkezhetnek egy másik pozícióra cégünkhöz, amire már akár teljesen megfelelőnek is tarthatjuk őket – pontosan ezért nem mindegy, hogy milyen képet alakítunk ki magunkról.

Információnyújtás, ügyfélszolgálat

A megfelelő információnyújtás alapvető kérdés, ha minőséges ügyfélélményt szeretnénk kialakítani. Az információnyújtás során minden jelentkezőnek meg kell adnunk a lehetőséget, hogy teljes körű tájékoztatást kapjon az adott munkapozíció feltételeiről. 

Nagy valószínűséggel már az első telefonos érdeklődések során fel fognak tenni olyan kérdéseket az érdeklődők, amiket legszívesebben nem válaszolnánk meg. Ilyenkor úgy érezzük, el kell hallgatnunk valamit, ködösítenünk kell. Az igazság az, hogy ezt a telefon másik végén lévő jelentkező azonnal kiérzi. Ne féljünk megválaszolni a kérdéseket. A legrövidebb mindig az egyenes út.

Az e-mailben érkező érdeklődések esetén igyekezzünk legalább egy telefonbeszélgetést beiktatni a közvetlen személyes találkozó előtt. Ez nem csak segíti mindkét felet az ismerkedésben, de könnyebbé teszi a személyes találkozók első pillanatait is.

Állásinterjúk

Fontos, hogy akit állásinterjúra hívunk, az érezze, okkal van ott. Minden esetben világosítsuk fel az adott jelöltet, hogy milyen kvalitásai alapján hívtuk meg őt interjúra.

Az interjú közben ne keltsünk hiú reményeket a jelentkezőkben. Ha az interjú haladtával úgy érezzük, hogy nem a megfelelő jelölttel beszélgetünk az adott pozícióra, tereljük a beszélgetést olyan nyitott pozíciók felé, amelyre megfelelőbb lenne.

Az interjúk után megfelelően értesítsük a jelölteket. Amennyiben negatív a válaszunk, magyarázzuk el miért. Törekedjünk a szakmaiságra – a jelentkezőknek nem szabad úgy érezniük, hogy személyes okok miatt utasítottuk el őket.

Ne felejtsük el megkérdezni a jelöltektől az interjú sorozat végén, hogy ők hogyan érezték magukat. Fontos, hogy ezt már a felvétel, vagy elutasítás után tegyük, hogy őszinte választ kapjunk rá. Az ebből érkező válaszok fontos információkat jelentenek, és segítenek, hogy a jövőben jobbá tegyük a folyamataink, emeljük az ügyfélélményt.

Második részben a „munkatársi élmény“ kialakításáról írok majd. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.