Szerzőink

26 karma
Egy olyan jövőképet tűztem ki magam elé, ami nyíltan felvállalja a magyarságot, mint értéket, viszont próbál együttműködni a többségi oldallal is. Szlovákiában élünk, ez az otthonunk.
Az én szülőföldem, sokunk szülőföldje, ahogyan mi magunk között mondjuk, a Felvidék. Ez az otthonunk. És nem egy vagy két emberöltő óta, hanem évszázadok óta, amihez nyitott mentalitás társul. Naivnak tűnik, de gondoljunk csak bele, ki ne óhajtana becsületet és tiszteletet látni maga körül, szülőföldjén ahelyett, ami van? Becsületet a munkájának, tisztességes kereset formájában is. Azt hiszem, hogy sokan szeretnék ezt így megélni. Ehelyett látszatot, valakik döntéseit kapjuk kézhez. Mondjuk ki, mindenre jutna az államból, ha a betervezett anyagiak mind egy szálig megérkeznének oda, ahová valók. Például miért kell megkülönböztetést alkalmazni észak és dél között? Hiszen tetszik vagy sem, de mi vagyunk az ország szíve és motorja.
Blogom a párkányi régió túraajánlója igyekszik lenni.
Karváról (is) származom. Ifjabb koromban menekültem innen; a falusi élet monotónnak tűnt, tartalomtalannak, ezért amint felnőtt lettem, elkezdtem városokban múlatni napjaimat, jártam a nagyvilágot.
Harmincnéhány évesen hazakerültem, Muzslán lakok pont 10 éve. Jobb ötlet híján elkezdtem kószálni a környékünkön, amit eddig sikeresen ignoráltam, és rá kellett jönnöm, hogy bezzeg gyönyörű helyen élünk, amely annyi kiaknázatlan lehetőséget rejt önmagában. Bízom abban, hogy bejegyzéseimmel sikerül legalább egy morzsányit hozzájárúlnom régiónk turizmusának fejlődőséhez.
Még annyit fontos hozzá(m)fűzni, hogy lassan 20 éve turizmusban dolgozom, így nem kicsit szakmai szempontból is írom soraimat.
Bilinguálisan nevelkedett pressburger hobby-polihisztor. Bécsben végzett kémiát, de nem csak a tudomány világa érdekli.
Pozsonyban születtem, anyanyelvem magyar, apanyelvem német. A Duna utca padjait koptattam elsőtől érettségiig, egy kis intermezzóval egy echte high schoolban az Egyesült Arab Emirátusokban. Miután kaptam róla papírt hogy érett lettem, Bécsbe vezetett utam az Uni Wien-re, a kémia szakra. Az egyetem annyira megtetszett, hogy ráhúztam egy pár szemesztert az alapidőre. Én meg annyira megtetszettem nekik, hogy alkalmaztak. Először tutorként kezdtem a biológusok bevezető laborkurzusában, 2020 óta lektorként tevékenykedek ugyanott. Mellette fordítok. Remélem tetszeni fognak a bejegyzések!
10 karma
Szociológus, politikus. Érdeklődési területei a kisebbségpolitika, régiófejlesztés és az egyenlőtlenségek csökkentése.
1986-ban születtem Dunaszerdahelyen. Tanulmányaimat Budapesten és a New York-i Columbia Egyetemen végeztem.
2013-ban Vavrek Istvánnal együtt megalapítottam a PURT nevű gömöri, azóta is működő civil szervezetet.
2014-ben részt vettem a Bél Mátyás Intézet létrehozásában, ma ennek elnökeként dolgozom.
2016 és 2020 között romaügyi kormánybiztosként dolgozam. Ugyanebben az időszakban a Híd párt alelnöki pozícióját is betöltöttem.
2020 végén jelent meg a Roma Közösségek Atlasza 2019 nevű könyv, amelynek társszerzője vagyok. Jelenleg kollégáimmal Ólubló mellett folytatjuk a kutatást a helyi ruszin és goral közösségek feltérképezésének céljából.
8 karma
Marketing menedzserként dolgozik,
a kreativitás a mindene. Zenészként nemzetközi sikereket is magáénak tudhat.
ifj. Mezzei Sándor a becsületes nevem és negyven karácsonyt éltem már meg, az utolsó hét karácsonyt már családapaként ünnepelem, a legszebb ajándék amit az élettől kaptam a családom. Az élettörténetem röviden a következő :

Dunaszerdahelyen születtem és egy szlovák oviba irattak a szüleim, de egy szép napon ellógtam az oviból és édesanyám munkahelyére rohantam, mely a közelben volt. Magyarként idegennek és magányosnak éreztem magam a szlovák oviban, ezért mindig is a szökésen járt az eszem. A szüleim belátták, hogy ha nem tesznek valamit, akkor hamarosan megismétlődhet az én magán akcióm, végül áthelyeztek a fucsík utcai magyar oviba, ahol már nem volt velem semmi gond. Az alapiskola után az asztalos szakmát tanultam ki. Az Ister üzemében töltött inaséveim alatt láttam megcsonkított ujjú asztalosokat és ez más útra terelte az én jövőmet. Kitanult asztalosként a zdroj és később a jednota üzleteiben dolgoztam, mint eladó, raktáros, mindenes. A legényéveim alatt megjártam Olaszországot mint vendégmunkás. Tíz évig rendszeresen gyúrtam városunk egyik konditermében, mely által sikerült megerősítenem pubertás testemet. Voltam biztonsági kísérő koncerteken, biztonsági őr egy utánfutókat gyártó cégnél, kirakodó munkás a Coca Colánál és a Zl. Bazantnál, ellátogattam magyarországra is egy ott működő védikus központa tanulni, mikor a meditáció világa kezdett vonzani, később mikor már világossá vált bennem, hogy mit is akarok kezdeni az életemmel, a komáromszentpéteri magyar baptista imaházban Isten és emberek előtt örök hűséget ígértem páromnak és családot alapítottam. A családi fészket hitelből építetve a fővárosba mentem dolgozni, mint gyártósori munkás. Mindig is szerettem a magyar irodalmat, a verseket és e vonzódásomat hála az Úrnak még ez a felpörgetett élet sem ölte ki belőlem. Szeretem a természetet, a játszóterek hangulatát, az Istent aki sokszor kihúzott már az élet mélységeiből és célt adott életemnek. Szeretek írogatni, megfogalmazni gondolataimat és tudom, hogy az írásaim irodalmilag nem tökéletesek, de mégis megpróbálom eldadogni érzéseimet az anyanyelvemen. Már tíz éve, hogy rendszeresen megosztom gondolataimat ismerőseim között a Facebookon és időnként saját költségből megajándékozom rokonságomat, barátaimat egy egy könyvel. Előre is elnézést kérek, ha az írásaim stílusban, tartalmilag nem felelnek meg az elvárásoknak, én már annak is örülök, ha egy olvasónak is élményt adhatok írásaimmal és természetesen elfogadok építő kritikákat is, mert ezáltal épülhetek én is, köszönettel : Mezzei Sándor.
Az Új Szó főszerkesztője 2019-től, hivatása az újságírás 1988 óta. Magyarország legnagyobb regionális napilapját 23 éven át vezette.
A csallóközi Bodakkal szemben, a szigetközi Kisbodakon nőttem fel. Általános iskolásként kezdtem verseket írni, amelyek a regionális napilapban jelentek meg. Első munkahelyem 29 éven át a Kisalföld szerkesztősége volt Győrben. 2017-2019 között a kommunikációs osztály kiépítését segítettem ügyvivő-szakértőként a Széchenyi István Egyetemen. 2019 őszétől az Új Szó közösségének tagja vagyok.
5 karma
“Péter, te a szlovákiai magyar értelmiséghez tartozol. És ez borzasztó.” Sz.L.
Nem szeretem ezt a fajta bemutatkozást, kommersz és unalmas. A “Rólam” menüpontot pontosan olyanoknak találták ki, akik imádják magukat, és magukról olvasni. De, ha kíváncsi vagy, kedves olvasó, ezeket a dolgokat kell rólam tudnod.

Magasabb középosztály-beli családból származom, mindenem megvolt, ami még nem a hülyeség és a felesleges határát súrolja. Szencen nőttem fel, de gyökereim a Szepsi-Pozsony-Zsigárd tengely körül mozognak. Klasszikus, keresztény-konzervatív neveltetésemet hamar felváltotta a liberális világnézet toxikus-pesszimista közege, így az én világom kevert. Huszonéves koromig nem foglalkoztatott a közélet, azt sem tudtam a politika mi fán terem. Így lettem politikus.
A Híd promo-csapatának főnökeként, majd a párt on-line felületeiért felelős menedzsereként azonban nagyon közel kerültem a történésekhez. Hasonló gondolkodású kollégáimmal 2013-ban megalapítottuk a Híd ifjúsági- és női szervezetét, valamint a Bél Mátyás Intézetet, amely egyfajta agytrösztként funkcionál és próbál intellektuális tőkét felhalmozni. Ennek a szervezetnek vagyok én a direttoréja. A témák, amelyekre alapozni szeretném karrierem, az emberi jogok és a kisebbségvédelem. Erre mondta Rudolf Chmel, hogy akkor én is szegényen fogok meghalni. Olvasok és írok, hátha valamelyik gondolatom előrébb viszi majd a társadalmat. Vigyázz, kedves olvasó, én sem veszem igazán komolyan magamat, hát te se tedd!
4 karma
Mit is mondhatnék magamról?
Hát Balogvölgyből származom.
Dunaszerdahelyen lakom.
Gyári munkásként dolgozom.
4 karma
Tanulmányaimat 1993– ban a csehországi Mendel Egyetem, Kert és Tájépítészeti Szakon végeztem el. Évek során a tapasztalatokat az önkormányzati hivatalokban valamint szintén a magánszférában is szereztem.
Különböző önkormányzatoknál mint környezetvédelmi és területfejlesztési szakreferens dolgoztam. Városi zöldterületek karbantartását végző cég munkatársa is voltam, mint szakreferens. Tervező irodák külsős munkatársaként a parkok és különböző közterületek zöldesítése a feladatom. Különböző szakmai publikációk társszerzője, mint például a „Kisújfalu (Nová Vieska) természeti kincsei „ útleírás c. publikáció társszerzője.
2016– ban egy agydaganat műtéten estem át, amit további öt beavatkozás követett, de mindenhez pozitívan kell hozzá állni, mert az erő velünk van.