Szalma Nikoletta
2 karma
Közkedveltebb nevén Vidu, akinek mindig akad alkotnivaló az asztalán. Kézműves, rajztanár, már egy éve lubickol az anyaság örömtengerében, a Montessori nevelés híve, erről mesél.
Ha most több időm lenne, ez a blog egyértelműen a kézművességről szólna. Többek közt azért is, mert hamarosan megjelenik az Erre varrjál gombot!-Ötletgombolyag Vidu műhelyéből c. könyvem a Womanpress kiadónál és izgalmas lehetne itt folytatni a "csináld magad" projektek sorát, amiket annak idején az Új Szó Hobbi mellékletében kezdtem publikálni. De sajnos ezt most nem tudnám megfelelő színvonalon kivitelezni. Anyaságin vagyok, így több fronton korlátozva vannak az elfoglaltságaim. Akad azonban más téma, amiről szívesen készítek jegyzeteket és dokumentálom fotókkal. Ez a jelenlegi életem szerves része és igyekszem, ahogy eddig az élet minden területén, teljes mértékben kreatívan megélni. A kislányom születése után belemélyedtem a Montessori pedagógiába. Egyébként is pedagógus vagyok, képzőművészet és esztétika szakos tanárként végeztem a nyitrai UKF-en még évekkel ezelőtt, tehát nem volt idegen a téma. Egyfajta magabiztos utat kerestem a gyereknevelésre, ami képes biztonságos alapot adni és támogatni az önállóság fejlesztését A Montessori metódus leginkább azért ragadott magával, mert logikus alapokra épül és tiszteletben tartja a gyermek fejlődési tempóját, és természetének sajátosságait. Ahhoz, hogy mindezt meg tudjam valósítani otthoni közegben igyekeztem több könyvet is áttanulmányozni és elvégeztem egy online kurzust is a témában. Még igy is bőven van mit tanulnom, de a házi "montessorizáshoz" ez a tudásanyag jó alapként szolgál. A blogon a saját tapasztalatainkról mesélek, miközben igyekszem bevezetni az olvasót a Montessori nevelés koncepciójába a saját példánkon bemutatva. Tippek és házilag kivitelezhető ötletek is színesítik majd a felhozatalt. A kislányomat az írásokban röviden L-nek fogom nevezni. Kellemes olvasást és inspirálódást kívánok! :)
2 karma
Alapvetően az a tapasztalatom, hogy L-t az illusztrált könyvek közül azok érdeklik leginkább, amelyekben a képek átlátahtóak, színesek, jól kivehetőek a figurák. Ezek közül is leginkább azokat tartja érdekesnek, amik interaktívak: lehatjható fülekkel vannak ellátva, a lapon különböző struktúrákat lehet kitapintani, gombnyomásra hangot adnak ki.
Már emlegettem, hogy hozni fogok egy írást a könyvekről, ma végre ennek is eljött az ideje! Nem szeretném részletesen taglalni a könyvek tematikáját, mindössze pár mondatban fogom érinteni, ahelyett néhány rugalmas, praktikus megoldást szeretnék megosztani az olvasóval.
Az előző bejegyzésekben már több ötletet is bemutattam a témában, jöjjön még néhány hasznos tipp.
Mindenek előtt fontosnak tartom megemlíteni, hogy a tárgyak esetében a Montessori féle nevelésben mindig a természetes anyagokhoz folyamodunk. Tehát, ha van rá mód mellőzzük a műanyagot, helyette pl. a fa, bambusz és textil játékokat részesítjük előnyben. Akadnak persze kivételek, de a törekvés mindig ez. Mindemellett az eszközöket ne úgy képzeljük el, hogy állandó részei a gyerekszoba játékkirakatának. Sokkal inkább egy körforgást képviselnek, amit a szülő moderál.
Egyszerű feladatnak tűnik játékot választani a gyerkőcnek, hisz a játékboltokban hihetetlen méretű kínálat áll a rendelkezésünkre. Mégis egy kihívás lehet, ha a célunk nem csak annyi, hogy passzívan lefoglaljuk őt néhány percre. Mi van akkor, ha például fejleszteni is szeretnénk, aktivizálni a készségeit, mindemellett szivesen elkerülnénk a műanyagot. Máris szűkítettük a kört, de még így is komoly fejtörést okozhat ez a kérdéskör.