Braunsteiner Kristóf
16 karma
Bilinguálisan nevelkedett pressburger hobby-polihisztor. Bécsben végzett kémiát, de nem csak a tudomány világa érdekli.
Pozsonyban születtem, anyanyelvem magyar, apanyelvem német. A Duna utca padjait koptattam elsőtől érettségiig, egy kis intermezzóval egy echte high schoolban az Egyesült Arab Emirátusokban. Miután kaptam róla papírt hogy érett lettem, Bécsbe vezetett utam az Uni Wien-re, a kémia szakra. Az egyetem annyira megtetszett, hogy ráhúztam egy pár szemesztert az alapidőre. Én meg annyira megtetszettem nekik, hogy alkalmaztak. Először tutorként kezdtem a biológusok bevezető laborkurzusában, 2020 óta lektorként tevékenykedek ugyanott. Mellette fordítok. Remélem tetszeni fognak a bejegyzések!
16 karma
Az amerikaiak háborús bűnösök. A második világháborúban és azóta is elkövettek emberjogi sértéseket, és az azt követő évtizedekben országokat támadtak meg, rezsimeket döntöttek be és demokratikusan választott kormányokat távolítottak el, majd diktátorokat vagy kollaboránsokat helyeztek az érintett országok élére. És az ebből eredő instabilitás és társadalmi feszültség miatt a USA baráti diktatúrák még rosszabb rezsimekre változtak át.
A fosszilis nyersanyagok árával egyetemben a trágyák és permetek ára is drasztikusan megnőtt az elmúlt két évben, már a háború kitörte előtt éhínséget jósoltak a gazdasági elemzők bizonyos régióknak. A helyzet több tényező miatt még rosszabbodhat.
És mégis bekövetkezett. Bekövetkezett az, amire azt mondták: „Á, ez nem fog megtörténni. Ez csak retorika. Csak blöfföl. Nem meri. Csak a Donbaszt akarja.” Hát tessék, meg lehet nézni! Most már teljes biztossággal ki lehet mondani: elindult a háború.
Miért is lett volna az idei COP klímakonferencia különb az eddigiektől? Már huszonöt alkalommal tárgyaltak a világ vezető politikusai, gazdasági titánjai és szakemberei a sorsunkról, és minden alkalommal nagyobb veszélyekkel lettek konfrontálva. Most volt a huszonhatodik alkalom. Az eredmény? Nem meggyőző.
Október 31-én indul a COP26 klímacsúcs Glasgow-ban. Az utóbbi napokban több aggasztó hír került a nyilvánosságra a konferenciával kapcsolatban.
Augusztus elején az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) kiadta az immár hatodik jelentését. Nem fest valami rózsás képet a következő évtizedekről. De ha az ember józan ésszel megtekinti, mi is zajlik éppen bolygónkon, akkor nem kell ahhoz a klímakutatók által kiadott jelentés, hogy észrevegye, bizony kezd nagyon elvadulni a klímaváltozás.
A „drogok elleni háború” kifejezés 1971-ben lett popularizálva, miután Richard Nixon amerikai elnök egy sajtótájékoztatón kijelentette, hogy a drogok az USA „első számú közellensége”. De mégis, hogyan jutott el a világ odáig, hogy egy globális drog elleni háborút vívjon? És tényleg az emberek egészségének védelmét szolgálja?
A koronavírus-járvány világszerte konfrontálta a társadalmat az emberi szervezet ismeretlen, gyógyíthatatlan kórokozókkal szembeni gyengeségével. Az idestova egy és fél éve zajló pandémia közel 3.4 millió áldozatot követelt és több mint 163 millió egyént fertőzött meg. De míg a koronavírus áll éppen a lámpafényben a világszínpadon, a háttérben már évek óta készül a következő nagy horror-előadás: az antimikrobiális rezisztenciával rendelkező baktériumok, amelyeknek feltételezések szerint 2050-re már évente 10 millió ember eshet áldozatul.
A kémia szó hallatán a legtöbb embernek rossz emlékek idéződnek fel az iskolás időkből, a szerves kémia hallatán pedig a vegyészek közül is jópáran inkább a menekülés mellett döntenek. Pedig nagyon izgalmas ágazat, és életünk szinte minden terén jelen van!
A dohányzás káros és halált okozhat. Ezt manapság már szinte mindenki elfogadja, a dohányipar is belátta, és csak kivételes esetben akadnak oly cinikus indivíduumok, akik ezt nyíltan cáfolnák.