Szegénységi felmérés 2020

Jéney Gàbor
2022. március 20.
Nem állunk jól. Rossz dolog nálunk szegénynek lenni, hogy mennyire ezt most elovashatják.

Az Eurostat 2020-ban csinált egy felmérést amit a minap közölt. Ezt a BUMM.sk hozta le. A blogom a teljesség igénye nélkül fogja közölni az adatokat, akiket érdekel a teljes mérés az olvassa el a honlapon. 

Csak egy szó jut eszembe az pedig a szégyen. A lakosság teljes körében mérték a minőségi éhezést. Ami azt jelenti, hogy hús vagy hal esetleg az ezt kiváltó vegetáriánus fehérjék jut-e legalább minden 2. nap az asztalra. A sereghajtó Bulgária 26% de mi sem örülhetünk a 11,8%-nak. A V4 országok adatai Magyarország 12,8%, Csehország 4,1% Lengyelország 3,6%. A legkevesebb minőségi éhező országok Svédország 1,9%, Írország 1,5%, Ciprus 1,1%. 

Most ugyan ez de a szegénységnek a kockázatának kitettek között, a sereghajtó Bulgária 54,6%. Szlovákia 36% és a V4 országok Magyarország 31,4%, Csehország 16,7%, Lengyelország 10,4%. A lista másik vége Luxemburg és Hollandia 6,6%, Írország 3,9%, Ciprus 3,8%.

Az internet hozzáférés hiánya az otthonokban a lakosság teljes körében. A sereghajtó Románia 19,8%. Szlovákia 3,4% a V4 országok listája pedig, Magyarország 4,4%, Csehország 1,4%, Lengyelország 1%. Azok az országok ahol a legtöbben elérik az internetet az pedig Finnország 0,6%, Luxemburg és Svédország 0,5%, Hollandia 0,4%. 

Ugyan ez a szegénységnek kitettek között. Románia 40,9%. A 4. legrosszabb Szlovákia 13,6%. A V4 országok Magyarország 16,9%, Csehország 8,5% Lengyelország 3,1%. A lista másik fele Ciprus 2%, Luxemburg és Hollandia 1,3%, Svédország 1,1%. 

Engem nem érdekel más országok. De a saját portánkat ki kellene seperni rendesen. A szegénység nem pénz kérdése, ott van rá a példa Ciprus ami nem egy kifejezetten gazdag ország. Ez elosztás kérdése. Az elmúlt időszakban tovább nyílt az olló. A kis gazdaságokat még az előző kormány nyírta ki, gyáva módon az EU-ra hivatkozva. Az akkori mezőgazdasági minisztérium a zöld bárók emberei voltak és a nemzetközi nagy tőke is jól járt velük. Az már csak külön szégyen számomra, hogy olyan magyar államtitkár is ezen dolgozott, mint Csicsai Gábor. Ma még fellelhetőek azok a mikro gazdák, akik szociális esetek hivatalosan, de mezőgazdasági tevékenységet folytatnak. Lehetnének egyéni vállalkozók is ha csináltak volna olyan vállalkozási formát, amiben megfelelt volna számukra. De Szlovákia a kákán lévő csomókeresés országa. Ez jellemzi a hivatalokat és mindenfajta szabályokat. Amit az unió nyugati országaiban lehetséges az nálunk nem, mert állítólag az "unió nem engedi". 

Általában a politikusok nem az a bátor fajta. Sajnos a liberális politika teljességgel kicsinálta kis gazdákat. Ennek köszönhető, hogy nem tudunk annyit termelni, amennyi a szükségleteink. Megjegyzem, hogy a blog írásaig a kis tenyészetek sertés és madár influenza mentesek maradtak. Ellenben a nagy farmokkal. 

Mint már javasoltam először is minden ember számára biztosítani kellene azt, hogy megtermelje a betenni valót. Aztán el kellene kezdeni támogatni a mikro gazdaságokat. S hogy olcsó legyen a hazai. Támogatni kell az értékesítési szövetkezeteket. Mert ugyanis ezzel megszűnik a kereskedő. S így olcsóbb lesz maga az alapanyag. S hát a változó klíma megköveteli az öntözést és a vízmegtartó gazdálkodást. 

Senki sem gondolja, hogy havi 80-200€-ból minden 2. nap halat vagy húst esetleg az ezt kiváltó vegetáriánus ételt lehet az asztalra tenni. Magasabb szociális segéllyel esetleg egy mikromunka rendszerrel vagy rendes munka lehetőséggel, tanulással és karrier centrumokkal ténylegesen lehet segíteni a szegénység felszámolásán. S az egyre növekvő energia árak is nagy kihívás a szegénységnek. Ezt is meg lehet oldani szigeteléssel, napelemekkel, napkollektorral de a hőszivattyú is megoldást jelenthet. De úgy ahogy a szociális tüzelő is. 

Ami az internetet illeti ott már írtam a szociális internetről és az influenszer házakról. Még a dolgozó szegénységnek is kihívást jelentenek akár az étkezés, akár az internet. S akkor milyen kihívás lehet egy szociálisan hátrányos helyzetű embernek. Meg lehet oldani mindent csak akarni kell. S nem lopni meg a haverokat helyzetben hozni. Esélyegyenlőség kell és fel kell számolni a monopóliumokat. Meg kell szüntetni a korrupciót és átláthatóvá kell tenni a közpénzt. 

Ma megnőttek a kockázati tényezők. Nagyon fontos a stabilitás. Nem engedhetjük meg magunknak az elégedetlenséget. Mert az veszélyes! 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Profile picture for user Jéney Gàbor
99 blogbejegyzés
Jéney Gàbor
15 karma