Szavazhat-e egy katolikus a Progresszív Szlovákiára? Természetesen igen.

Nikolas Kelemen
2023. június 13.
Van-e még értelme felosztani a politikai szcénát liberális és konzervatív pártokra? Fontos-e az alapján szavazni, hogy valaki keresztény? A liberális pártok veszélyt jelentenek a szellemiségünkre? Nézzük meg, hogyan néz ki, amikor valakit keresztény körökben szerzett népszerűség, nem pedig napirend vagy szakértelem alapján választanak meg.

Néhány hónappal a választások előtt sokan kerülnek olyan helyzetbe, hogy nem tudják, kire fognak szavazni. Egyes pártoknak tartunk, másokat a „biztosan nem” kategóriába sorolhatunk. A keresztények között lehet hallani, hogy a „liberális” szót lekicsinylőként használják. Hiszen ők azok, akik abortuszt akarnak, pénzt akarnak elvenni az egyháztól, és mégis mindenhol kifüggesztik azokat a szivárványzászlókat! Érzi az érzelmeket e kifejezések mögött? Tehát pontosan ezt a képernyőt kell kiszellőztetni, és újra megnézni a dolgokat, lassabban és élesebben. 

Az elején le kell mondanom, hogy nem vagyok a Progresszív Szlovákia szavazója. Valószínűleg még a következő választásokon sem leszek ott, de meg vagyok győződve arról, hogy rossz út az emberekre vagy pártokra szavazni csak azért, mert keresztények. A hit nagy ajándék, kapcsolat egy csodálatos Atyával. Ennek a kapcsolatnak köszönhetően növekedhetünk a szeretetben, a megbocsátásban, a helyes hozzáállásban, ennek a kapcsolatnak köszönhetően lehet örök életünk. Mindezt függetlenül attól, hogy melyik párt van a kormányban – akár liberális, akár konzervatív. És ez az első ok, amiért nem kell azt nézni, hogy a párt tele van-e keresztényekkel vagy sem. A lelki életem semmiképpen nem függ attól, hogy melyik pártok vannak a parlamentben.  

 

De amit a parlamenti pártok befolyásolnak, az az egészségi állapot, az oktatás vagy a munkalehetőségek. A pártprogramokban megtudjuk őket, és ez fontos. Unalmasan hangzik, de itt jön a mi szavazók felelőssége, a választások állítólag nem a szórakozásról szólnak. A szavazatunk értékes, ne csak szép óriásplakátokért, remek videókért a Facebookon vagy olyan rövid kijelentésekért adjuk oda valakinek, mint „Az abortusz ellen vagyunk!” A legutóbbi választáson a  szavazók negyede szavazott így, és hogy sikerült. Tudták ezek a választók, hogy Jožt bejutottak a parlamentbe Pročka, Romana Tabak, Gyimesi stb.? Igen, Matovičot el kell ismerni, hogy nagyon jól és sikeresen vezette a kampányt, ő érte el a legtöbb szavazót. De remélem, hogy A szavazók száma egyre nő, tanulunk, és a következő választásokon többet akarunk hallani és látni a párttól, mielőtt szavazni fogunk rá.  

 

Most egy kicsit személyesebb leszek:

sok keresztény politikus csak a hite miatt kapott szavazatot. Szeretnénk, ha keresztény értékeink képviselve legyenek a parlamentben. De tényleg így van? Milyen keresztény értékeket hozott Marek Krajčí? Nem állt véletlenül Igor Matovič mögé még azokban a pillanatokban is, amikor rosszindulatot terjesztett és mindenkit sértegett maga körül? Milyen szakértelmet hozott Marek Krajčí az Egészségügyi Minisztériumba? Kardiológusként minden bizonnyal sok jó munkát végzett, de minisztériumi menedzserként megbukott, és elbocsátása után is aljas támadásokat és intrikákat intézett. Hogyan lehetséges ez, ha sok jót tett a politikán kívül, akár orvosként, akár a nonprofit szektorban? Talán éppen azért, mert nem mindenki, aki sok szavazatot tud szerezni, automatikusan jó politikus. 

 

Csatlakozzunk a Keresztény Unió politikusaihoz: Richard Vašečka, Anna Záborksá, Braňo Škripek (jelenleg a KDH-ban). Évek óta hívom fel a figyelmet ennek a pártnak a létrejöttének hátterére, most a választások előtt fontos, hogy újra emlékezzünk rá. 

2019 volt, közeledtek az európai parlamenti választások. Az előző választásokon Anna Záborská és Braňo Škripek jutott be az Európai Parlamentbe. Mindegyik más pártnak, Záborská a KDH-nak, Škripek Oľanónak. Mindkét párt úgy döntött, hogy lehetőséget ad másnak indulni a közelgő európai parlamenti választásokon, és sem Záborská, sem Vašečka nem került fel a jelöltlistára. És ez a Keresztény Unió kezdete, mert e két politikusnak az volt a vágya, hogy az Európai Parlamentben maradjon. Amikor egyetlen párt sem akarta őket jelölni, úgy döntöttek, hogy saját pártot alapítanak, és magukat jelölik.A párt alapítása azonban nem olyan egyszerű: össze kell gyűjteni 10 ezer aláírást, és jelentkezni kell. Az aláírásgyűjtés hónapokig is eltarthat, önkéntesekre, olyan tagokra van szükség, akiket fel lehet lelkesedni és motiválni lehet az aláírásgyűjtésre, ugyanakkor regionális struktúrákat kell építeni, hogy releváns párt lehessen, és jó irányba változtasson a dolgok Szlovákiában. hosszú távon alkalmazza szakértelmét és értékeit. Škripek úr és Záborksá azonban nem ezt az utat választották, mert nem ezt akarták. Nem kellett pártot építeni, szakértőket hívni, tagokat hívni. Sürgősen szükségük volt egy pártra, hogy indulhassanak az Európai Parlamentbe. Megvásárolták a „Független Fórum” nevű pártot, átkeresztelték Keresztény Unióra, és vidáman indultak a tisztségért. Ön szerint ez a megfelelő motiváció és eljárás egy olyan keresztény politikai párt alapítására, amely itt értékeket akar fitogtatni? Így jártak az európai parlamenti választáson - elbuktak és nem szerezték meg a mandátumot. Egy évvel később már itt voltak a hazai parlamenti választások, így a Keresztény Unióval itt is próbálkoztak. Amikor azonban látták, hogy nincs esélyük a sikerre, csatlakoztak az oľanói jelölthez. Škripek továbbra is fontos alakja maradt a pártnak, de nem indult jelöltként a közelmúltban Matoviccsal folytatott viták miatt. Egy évvel a választások előtt, a KÚ megalakulásakor szárnyaló frázisokkal keltett feltűnést a modern keresztény párt építési vágyáról, ma már a KDH jelöltlistáján szerepel, és ez az építkezési vágy valahogy el is múlt . Nem lesz összefüggésben azzal, hogy a KDH-ban nagyobb eséllyel jut be a parlamentbe?  

 

Elborzadtam, hogy Krastinából mennyi barátom támogatta Tomáš Tarabát vagy Filip Kuffát. Hangos ellenzői voltak az abortusznak és... és valójában nem volt más, nem volt más programjuk. Sok rajongót szereztek, és Taraba még mindig nagyon sikeres a közösségi médiában. De emlékezzünk arra, hogyan jutottak be a parlamentbe - a Kotleb-párt, a Mi Szlovákiánk Néppárt jelöltlistáján . Hol vannak az ember keresztény értékei, amikor horogkeresztet tetovált fasisztákkal fut össze? Csak hogy bejusson a parlamentbe.  

 

Röviden: sok keresztény, aki program és szakértelem nélkül jutott be a parlamentbe, semmiképpen sem vitte előre hazánkat. Próbáljon meg emlékezni egy jó reformra, amelyet Záborská vagy Vašečka asszony írt. Vagy van egy jobb kihívásom: próbáljon meg emlékezni 2-3 nagyszerű dologra, amit Braňo Škripek elért az Európai Parlamentben. Ezek az emberek nagyszerű szülők, legjobb barátok vagy akár példamutató keresztények lehetnek. De ez önmagában nem feltétele a jó politikai karriernek.  

 

És hogy miért említettem a Progresszív Szlovákiát a címben?  

Mert véleményem szerint meg kell szakítani azt a hülye szokást, hogy sok keresztény aszerint szavaz, hogy ki az abortusz betiltása vagy a bejegyzett élettársi kapcsolat ellen. Meggyőződésem, hogy keresztény politikusnak nem szabad ilyen témákat felhoznia. Példátlan tisztességet, szorgalmat és alázatot kell hoznia. Ezek Jézus vagy az első apostolok azon tulajdonságai, amelyeket érdemes követni. 

Nem hiszem, hogy a liberális pártok vágynak arra, hogy a keresztényeket kiűzzék az országból, vagy bármilyen módon korlátozzák őket. Csak azt mondják, hogy az embereknek lehetnek más értékei is, és ugyanolyan joguk van ezek szerint élni, mint nekünk, keresztényeknek. A Biblia szerint nem lehet törvényeket alkotni és nincs is értelme. Mit használ egy nem hívőnek vagy egy buddhistának, ha nem tud vasárnap vásárolni? Hogyan fogja ez bátorítani őt az Istennel való kapcsolatában? Hogyan segít bárkinek, hogy két azonos nemű embernek nem lehet olyan hivatalos kapcsolata, hogy ugyanolyan könnyen örökölhessen, mint a házasok? Segíti őket az üdvösségben? Hol van a szeretet? Hol itt a szakértelem? 

A keresztény politikusok azt mondják, hogy az élet a fogantatástól a természetes halálig védelemre méltó. Ezzel nagyon egyetértek – de két probléma van. Az egyik az, hogy a "védelem" kifejezés alatt sokszor csak az abortusz tilalmát látják. De ez nem oldja meg, hogy egy nő miért gondolja komolyan az abortuszt. A második problémát én látom (és ezt a KDH vezetője is közli. ), hogy a parlamentben a keresztények a születés előtt csak védelemben maradtak, de nem hoznak forradalmat a méltóságban a gyermekek fejlődéséért, a munkaerőpiaci elhelyezkedésért és a méltó időskorért Mindenekelőtt az életet védtük, hogy a gyermek megszülethessen. De óvjuk meg ezután is! 

 

A progresszív Szlovákia megmutatta nekünk, hogy nem számít, hogy egy politikus keresztény vagy ateista. Ha ő szakértő, munkájának köszönhetően jobb életet élhetünk. Vessünk egy pillantást Čaputová elnök asszonyra, aki a PS-ből érkezett: méltósággal képvisel, kiváló pozíciókkal rendelkezik olyan témákban, mint a romák, a háború és a menekültek. A tanult, körültekintő és hozzáértő döntések, kinevezések vagy nyilatkozatok garanciája. Végül még Ferenc pápának is tetszett.  

 

A Progresszív Szlovákia a régiókban is megmutatta nekünk, hogyan zajlik a szakmai munka. Például a Pozsony melletti kis falu, Hviezdoslavov: új iskola a római katolikus egyházzal együttműködve, európai alapokból finanszírozott projektek, nyári mozi, átlátható pénzkezelés... Fontos, hogy a polgármester liberális buli, amikor a lakosok életminősége jelentősen javult a faluban?  

 

Pozsonyban folytathatnánk, ahol Matúš Vallo is PS márkanév alatt indult. Munkája annyira szembetűnő, hogy a második választáson az összes szavazat több mint 60%-ának támogatását kapta. Miért? Mert Pozsonyban hirtelen szép járdák, több hűvösség, sok zöld, kultúra és tömegközlekedés. Pontosan ezek a dolgok hatással vannak az állampolgárok mindennapi életére. Nem, hogy Matúš Vallo támogatja-e az abortusz betiltását vagy sem.  

 

A szakértelem és program alapján történő szavazás parlamenti szinten még fontosabb, mint önkormányzati szinten. Ezek az emberek több milliárd eurót, a biztonságunkat, az egészségügyi ellátás elérhetőségét vagy az oktatás minőségét fogják kezelni. A minőségi és szakszerű államigazgatás jó hatással lesz mindennapjainkra, akár keresztények, akár buddhisták, szalamisták vagy nem hívők vagyunk. Nyugodtan élhetjük tovább értékeinket, továbbadhatjuk azokat gyermekeinknek, és Krisztus szeretetével teli kapcsolatokat építhetünk.  

 

Biztos vagyok benne, hogy még ha az új kormánytöbbség jóváhagyná is a bejegyzett élettársi kapcsolatokat vagy más "kísérteteket" a parlamentben, annak semmi hatása nem lenne a keresztények lelki tapasztalataira. ettől nem lesz keresztényebb ország.Csak egy felületes -mert kívülről úgy fog tűnni,hogy keresztény alapú nép vagyunk,hogy mindenki a vasárnapot ünnepli és pihen,de a valóság az,hogy a szupermarketek ajtaja zárva lesz. .. Ráadásul lesznek olyan emberek, akik szivattyúknál, éttermekben, taxiszolgálatnál vagy kórházban dolgoznak, akik vasárnap nem kapták meg ezt a "legfőbb jogot", hogy semmit se tegyenek.

Hiszen keresztény értékeink és életvitelünk a szívünkben kezdődik, nem a parlamenti törvény elfogadásával.  

 

Ha érdekel, hogy megválasztott képviselője hívő, az teljesen rendben van, de tanulmányozza a történetét is. Milyen végzettsége, politikai múltja, mit tanult az életben, milyen programot hoz? A keresztények között sok a képzett szakember, de általában soha nem kiabálnak abortuszról, rossz liberálisokról vagy „gengerekről”. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Profile picture for user Nikolas Kelemen
2 blogbejegyzés
Nikolas Kelemen
0 karma
22 éves és a Pozsonyi Comenius egyetemen hallgatója vagyok.