Rövid hír a második nánai szinódusi találkozóról

Dufek Mária
2022. február 19.
Szinódus 2021-2023

  Február 19-én Nánán végbement a második szinódusi találkozó a Szent Vendel Közösség szervezésében.

A majdnem harminc személy a kultúrházban gyűlt össze rövid eszmecsererére, Dr. Fóthy Zoltán atya bevezető szavai után Dorna Mónika tartott egy kis ismertetést az ikonok felépítéséről, használatuk módjáról, céljáról az imádatban. Majd egy tanúságtétel következett, melynek során Kohút Mihály elnök saját tapasztalatait mondta el, és azt hogy mi vezetett életében ahhoz, hogy ezt a közösséget létrehozza. Fontosnak tartotta, hogy legyen utánpótlás a fiatalabb nemzedékek köréből, akik majd a körmenetek hagyományát tovább viszik.

Ezek után rövid evangéliumi részlet lett felolvasva. Ki lett emelve, hogy Krisztus teste sok tagból áll, és a test egészséges működéséhez minden tagra szükség van. Azokra is, akik jelenleg messze kerültek az egyház szívétől. Hiányoznak, nélkülük bizony a test nem tud mindent végrehajtani, amit meg tudna tenni, ha betöltenék szerepüket az egyházban.

Ezután elhangzott néhány negatív, de több pozitív tapasztalat. Voltak, akik római élményeikről számoltak be, illetve kiemelték az orgonajáték és a Gregorián énekek különleges szépségét. És vajon hol hallunk orgonát a templomokon kívül?

Szó esett a papok személyéről, a gyakori áthelyezésekről is, ezenkívül gyermekkori élmények is előjöttek többekben. Volt, aki külföldi élményeiről beszélt. A könnyek és vidámság szavak is elhangzottak többször is. Az egyház felszabadítja az érzelmeket, az a hely, ahol megélhetjük igaz valónkat. Hallottunk gospel zenekarról, táncról is. Természetesen az összejövetel most is imával kezdődött és végződött.

Elmondhatjuk, hogy gazdagító összejövetel volt, és aki akart szólni lehetőséget kapott rá.

 

Fotó: Pál Henrietta

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Profile picture for user Dufek Mária
14 blogbejegyzés
Dufek Mária
14 karma
1974- ben születtem Érsekújvárban. Jelenleg Párkányban élek. Írni iskolás koromban kezdtem. Tavaly jelent meg első könyvem Utolsó gyerekkori nyár címmel. 2020 - ban a Reményik130 pályázat fődíjasa lettem. 2021 - ben pedig a Báthory pályázat 3. helyezettje. Tagja vagyok a Magyar Alkotók Nemzetközi Egyesületének és a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának is. Verseim, prózáim több antológiában is megjelentek. Rendszeresen publikálok internetes felületeken. Az íráson kívül szívesen kerékpározok, szeretek hobbiszinten fotózni, sokat olvasok. Férjnél vagyok, van két fiam.