Továbbhaladás az úton

Dufek Mária
2022. február 26.
Szinódus 2021-2023

 

Február 26-án legalább 20-an jöttünk össze Nánán a Ferenc pápa által meghirdetett szinodális út keretében.

  Dr.Fóthy Zoltán atya ábrákon mutatta be nekünk a helytelen istenképeket.Láttuk a felhők felett ülő öreg bácsit, a kíméletlen bírót, a haragos istent, a rendőrt, a káosz istenét. Ezek a hamis istenképek az okai gyakran annak, hogy az emberek elkerülik az egyházat.

Ezek után Mgr. Dorna Mónika PhD. felolvasott egy rövid evangéliumi részletet, amit magyarázat követett, kitértünk arra is, milyen káros a folytonos online lét. Elveszi az ember idejét és nyugalmát, ugyanakkor helyesen használva remek információforrás is lehet.

Szóba került a hit megélése egyénileg és közösségben. Ki lett hangsúlyozva, hogy a hit bizony nem magánügy. Ez a helytelen elképzelés a múlt rendszer elnyomó politikájának káros következménye.

Kérdésként az hangzott el, mit tesz az egyház azért, hogy hívei szívében újra felélessze az első szeretetet. Beszéltünk arról is, hogy a társadalomban sok jó ember él, akik állításuk szerint hisznek is Istenben, de sajnos, mivel nincsenek ott a Szentmiséken, nem épül a hitük a másik hívő ember hite által, nincs részük az Istennel való közösség élményében.

Fóthy atya még említést tett az online összejövetelekről, amelyek a Párkányiak számára vannak rendezve meeten csütörtök esténként.

Az összejövetel most is imával kezdődöt és végződött, de tekintettel a körülöttünk zajló eseményekre még a Fájdalmas rózsafüzért is elimádkoztuk.

Végül az atya áldásával békében tértünk otthonainkba, szívünkben a reménnyel, hogy Isten megáldja szinodális utat bejáró egyházát, és gyömölcsöket fogunk teremni, abban már most is egyetértettünk, hogy az hogy összejöttünk, már magában egy áldás.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Profile picture for user Dufek Mária
14 blogbejegyzés
Dufek Mária
14 karma
1974- ben születtem Érsekújvárban. Jelenleg Párkányban élek. Írni iskolás koromban kezdtem. Tavaly jelent meg első könyvem Utolsó gyerekkori nyár címmel. 2020 - ban a Reményik130 pályázat fődíjasa lettem. 2021 - ben pedig a Báthory pályázat 3. helyezettje. Tagja vagyok a Magyar Alkotók Nemzetközi Egyesületének és a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának is. Verseim, prózáim több antológiában is megjelentek. Rendszeresen publikálok internetes felületeken. Az íráson kívül szívesen kerékpározok, szeretek hobbiszinten fotózni, sokat olvasok. Férjnél vagyok, van két fiam.