Reggel

Jéney Gàbor
2021. július 21.
Egy elég vidám dolog szomorú következményeiről lesz szó. A kérdés az hogy inni vagy nem inni?

A jó múltkor Morzsa kutyát reggel èn vittem le. Ilyenkor szokásosan elmegyek a kis boltba is. Hogy elhozzam a reggeli csomagot 4 grahem kifli és 4 teljeskiőrlésű. Ettől jobb a kisbolt a multinál. A kutya pórázát Ilyenkor a tábla köré csavarom. Ott állok a sorban s látom, hogy az előttem lévő 4 fél decis pálinkát vásárol meg jegesteát, fél kenyeret meg némi konzervet. Az utánam álló is egy lapos üveget szorított többek között a kezében. Keztem magam kényelmetlenül érezni, hogy csak èn nem iszom. Amikor kimentem az előttem lévő vásárló ép a 2. tüskét szúrta le. Egymásban rakta a féldeciseket és eldobta a szeméttárolóban. 

Nem akarok én itt senki feje felett sem pálcát törni. Lehet, hogy éjszakai műszak után volt. Vagy éjjeli őr, de az is lehet, hogy nehezen reggelizet. Vagy csak szabadságol és kiélvezi, hogy most ezt is lehet. Én általában délig nem szoktam inni, de van az a férfi társaság aki rá tud dumálni. 

De ettől függetlenül komoly dolog az alkoholizmus. Tavalyelőtti (2019) adatok szerint 22 864 főt kezeltek pszichiátrián alkoholfüggőséggel. Ugyan ebben az évben 14 868 főt kezeltek kórházban akinek az állapota az alkoholfogyasztásra vezethető vissza. A szülészeten 200 olyan nő volt, aki alkoholt fogyasztott a terhesség alatt. Persze tudjuk, hogy ez csak a jéghegy csúcsa. Ettől sokkal többen szenvednek alkohofüggőséggel. 

Majdnem minden családban van valaki akinek komoly gondjai vannak az alkohollal. Általában ezeket a személyeket védi a család. Van egy önálltatás mi szerint nincs semmi gond. Megy a titkolózás a hazudozás és a képmutatás. Az alkohol családokat nyomorít meg. Egyik katalizátora a családon belüli erőszaknak és nemierőszaknak. Sokszor a válások is ehhez vezethetőek vissza. De már sokszor túl késő, már meg lettek nyomorítva.

De viszont alkohol nélkül sokan nem is léteznénk. Összehozza az embereket. A mulatságaink kísérője ami segít elfeledtetni a hétköznapokat, fellazítani a gátlásokat. Alkohol nélkül sok kultúrális műremekkel szegényebbek lennénk. Az egészségünkre is pozitívan hat és a kedély állapotunkra is. De nem mindegy, hogy mennyit iszunk. 

Persze mondhatjuk azt is hogy ezzel támogatjuk az államot, de a fenti számok ismeretében nem is mondanám, hogy egyes arányban van az alkoholizmus kezelése és a belőle befolyó adó. Magyarán még máshonnan is el kell venni, hogy kezelni tudjuk az alkoholból kifolyó betegséget, függőséget. 

Dr. Zácher Gábor toxikológus, címzetes egyetemi docens szerint az ideális fogyasztás mindenből a 2 adag lenne. Tehát 2 pohár sör vagy 2x 1,5 dc bor vagy 0,5 dc pálinka. Persze ezek csak számok. Egy-egy ünnepség,  családi esemény alkalmával elég nehéz lenne ezt tartani amikor sodornak magukkal az események. 

Aztán itt van az a kérdés, hogy milyen gyakran igyon az ember ? Ha csak ritkán iszik az sem jó, mert a szervezete nem ismeri az alkoholt. Ha csak hétvégén iszik ugyanúgy vezethet függőséghez és az sem igazán jó. Mindennap  az meg sok. Gyors út az egészség és az elme lebontásához. Aztán itt van a böjt. Iszok egész évben, de böjtben egy cseppet sem. Nem gondolom, hogy az megvédene a függőségtől. 

Persze vannak társadalmak akik nem isznak ilyen az iszlám társadalom vagy a skandináv országok. Az elsőben nem isznak, de józanságukban a nők erényét elég megkérdőjelezhetően védik. Bár ez egy villágvallás akárhogy is nézzük. S tudjuk ott is isznak dugiban. A másik meg Európa eggyik leg alkohol betegebb nemzetei voltak most már átestek a ló túl oldalára. De számomra ez sem szimpatikus. 

Inni vagy nem inni ez itt a kérdés. Mindenki döntse el maga. Fogyasztjatok felelősséggel! 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Profile picture for user Jéney Gàbor
26 blogbejegyzés
Jéney Gàbor
0 karma
2021. május 14.
Legfrissebb blogbejegyzések
Jéney Gàbor 2021. augusztus 1.
Soha eddig nem esett ennyi szó az oltásról mint manapság.