Pár sor a szegénységről

Jéney Gàbor
2021. október 30.
A probléma pont az hogy nincs átjárás az igazság és a valóság között. Ez telepszik rá a társadalmunkra és ez okozza ezt a helyzetet.

Én láttam a saját szememmel, hogy az alacsony komfortszintű szükséglakásban nem tudtak az ott lakók egyszerre lefeküdni. Egyszerűen nem volt rá elég hely. Holott nem voltak túlsúlyosak. 

Biztos vagyok benne, hogy ezt is megtudják a politikusok magyarázni. Előhúznak törvényeket és jogszabályokat és bebizonyítják, hogy minden rendben van. De ez köszönő viszonyban sincs a hétköznapokkal. 

Az utóbbi időben zajlottak az események többet cikkezett erről az újságok. Ugyanis furcsa folyamatoknak lehetünk a szemtanúi. Hiába van 210 ezer körül a munkanèlküliek száma akkor is komoly munkaerő hiány alakult ki. Még is 30 856 betöltetlen hiány állás van amihez elég közepes végzettség. Gépipari szerelő munkás 9500, kamionsofőr 9129, gyári segédmunkás 2900, hegesztő 2800, raktáros 2606, kőműves 2000, szakács 1921. 

De hogyan is történhetett ez. A gond az elmúlt 30 év szociális politikájában keresendő. Ugyanis a kettő nem találkozik. A probléma az hogy nincs átjárás az igazság és a valóság között. Ez telepszik rá a társadalmunkban és ez okozza ezt a helyzetet. Jelenleg az ember és a törvény között egy fal húzódik és semmilyen formában nem érintkeznek. S amíg így lesz addig nem lesz tömeges társadalmi mobilitás. Persze vannak a romatelepen is olyan tehetség és szorgalom ami megtalálja a legkisebb repedést is átkonvertálja magát, de sokkal többet kell mutatnia vagy dolgoznia mint a gazdagabbaknál. Sőt egy cigánynak még annál is többet. 

Fel tehetem azt a kérdést, hogy hol vannak az euró milliók amit a cigányság felzárkóztatására szántak, de ez már annyiszor és annyian fektették, hogy felesleges, hiszen tudjuk, hogy nincs rá semmilyen reakció. S pont ezért van az hogy van egy dinamikusan szaporodó réteg ami egyre kevésbé versenyképes és mellette egy egyre nagyobb hiány. Itt van a populizmusnak és a korrupció egyvelegének az eredménye. Attól hogy vendégmunkásokat hozzunk be vagy migránsokat fogadunk be attól még a probléma nem lesz megoldva. Ez csak egy rövidlátó liberális politika ami ideig óráig működik ha működik egyáltalán.  

Az EUROSTAT is felmérte a szegénységet. S lás csodát kis hazánkban 13,80% lett míg Németországban 22,50%. Vállon is veregette magát és a kormányt az exkormányfő. S azt mondta, hogy ez kormány érdeme. De a helyzet az hogy még értelmezni sem tudja Brüsszel a mi nyomorunkat. Ugyanis a külső és peremterületeken felépített illegális épületeket nem számolták bele. A detroit effektus most nyugaton is kézzelfogható de favellák már nem. 

Persze a kormány is emeli a szociális segélyt. A szociális minimál segély 67,80-68,80€, gyermektelen pár esetében 117,80-119,60€, 2 gyermekes család 176,40-179€ a 4+ gyermekes család esetében pedig 237,70-241,30€-re emelkedik. A védelmi hozzájárulás 69,40-70,40€-re és az aktivációs hozzájárulás pedig 138,70-140,80€-ra emelkedik. A gyerekek után is többet kaphatunk a gyerektartási hozzájárulás 19-19,30€. A lakásfenntartási hozzájárulás 58,50-59,40€ a többtagú háztartás esetében 93,40-94,80€- ra emelkedik. Nos ehhez én csak annyit teszek hozzá, hogy az infláció 4-6% míg a segély 1-2% között mozog. Szóval jövőre még szegényebbek lesznek a szegények. 

A szociális, családügyi és a munkaügyi minisztérium sem hagyta ezt szó nélkül. Ők 52 millió € hirdetett programot. Ebben a programban 3 kategória van a kezdő vállalkozók, munkavállalók és a részmunkaidősök. A munkanélküliek már ebből kimaradtak.

Ha a hírek mögé ássunk egy kicsit meglátjuk, hogy most sem közeledett egy kicsit sem a politika és a szegénység. Óriási összegek röpködnek de attól a rögvalóság mit sem változik. Nem látunk óvodák, bölcsödék, 0 osztályokat sem cigány közösségi központokat, nem emelkedik a szociális munkások bére sem. De sok helyen még a gyerekek alkotmányos jogait sem tudja biztosítani az állam de még fel sem tudja ezt ügyelni. De megosztani meg tudja a szegénységet a politika. Nálunk a cigányság és az ária fajra. Az egyiknek a szája íze szerint ígérget míg a másiknak elnéz kisebb stikliket. Amik szemből nézve hatalmasak. 

Mese, mese, meskete ez szól a közéletből. Nincs valódi élménye a hazai közéletnek a szegénységgel. Fogalmuk sincs ennek a mélységéről. A mi szegénységünknek nincs kultúrája. De ha van is akkor az el van hallgatatva. Nincs ez prezentálva. Valahogy kiszorult a pixisből és strucc politikát folytatunk ezzel kapcsolatban. 

A cigánysoron a szemétdomb közepén bele néztem a szeméttárolóban üresen állt és csillogott a belseje. 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Profile picture for user Jéney Gàbor
99 blogbejegyzés
Jéney Gàbor
15 karma