Őrült putyini diktatúra vagy civilizált világ? Szabályokat akarunk vagy káoszt?

Agócs Attila
2022. március 7.
A hétvégi televíziós vitaműsorokat látva nagy aggodalommal állapíthatjuk meg, hogy a hibrid hadviselés elérte a szlovák politikusokat is. Az oroszbarát trollok már nem csak a szociális hálón vannak jelen, hanem a szlovák parlamentben is. Amennyiben közéjük tartoznának Robert Fico pártjának képviselői is, nem viselkednének és nyilatkoznának másként.

2014 óta több mint tíz alkalommal hívtam fel az ismerőseim figyelmét facebookon az európai értékekre leselkedő orosz veszélyre. Írtam, cikkeket osztottam meg arról, hogyan törekszik Putyin álhírekkel, dezinformációs hibrid háborúval destabilizálni az Európai Uniót, hogyan támogat szélsőjobboldali politikai erőket. 



Akkor kezdtem a témával komolyabban foglalkozni, amikor láttam, hogy ölik mesterlövészek a kijevi Majdanon a tüntetőket, majd hogy indulnak el Putyin titokzatos kis zöld emberei „felszabadítani“ Donyecket és foglalják el a Krím-félszigetet a nemzetközi jog szabályait teljesen figyelmen kívül hagyva. Aztán jött a novicsok idegméreg bevetése és az ellenzékiek meggyilkoltatása. Kiderült, van itt valaki, aki úgy gondolja, rá semmilyen szabály nem vonatkozik, bármit megtehet, mint egy alvilági alak, aki túl erősnek képzeli magát.

Az ilyen ember mindig nagyon veszélyes. 



Tizenegy napja arra ébredtünk, hogy a szomszéd országban háború van. Ugyanez a diktátor „denacifikáció“ fedőnév alatt civileket – köztük gyermekeket – bombáztat és atomreaktort lövet Ukrajnában. Már semmi sem szent. Persze a katonai ütközetek mellett információs háború is zajlik, ezért mára sokakkal sikerült a Kremlnek elhitetnie, jobb nem „piszkálni a medvét”, jobb ebből kimaradni.

Dél-Szlovákia lakosságát a magyarországi állami televízió hírei is nagyban befolyásolják.

Onnan azt hallani, hogy létezik az orosz kérdésre vonatkozóan egy sikeres orbáni „magyar modell“, amelynek legújabb megnyilvánulása az invázió ügyében tanúsított „stratégiai nyugalom“. Létezni ugyan létezik, de nem működik, ahogy nem jött be Orbán moszkvai békemissziója sem. 



Sajnos nem lehetünk nyugodtak sem stratégiailag, sem emberileg. Nem viselkedhetünk úgy, mint a gyerekek, akik játék közben eltakarják a szemüket és azt hiszik nem látszanak. Muszáj szembe néznünk a valósággal. Az ukrajnai helyzettel kapcsolatban a világhírű történész Harari mondta, hogy ha elfordítjuk a fejünket, és hagyjuk, hogy a nagy hal felfalja a kicsit, csak azért, mert ő az erősebb és úri jókedvében úgy döntött, akkor rálépünk a dzsungelbe visszavezető útra, ahol a harc a mindennapi közeg. 



Az összecsapás most a civilizált világ és a szabályokat nem tisztelő primitív ökölharcosok klubja között zajlik. Világszerte országok, cégek és egyének fogtak össze az első védelmére. A gyerekeimnek, minden hibája ellenére, én is azt szánom.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Profile picture for user Agócs Attila
1 blogbejegyzés
Agócs Attila
1 karma