Nekem piros betűs ünnep

Horváth Mária
2021. május 11.
A naptárban május 12. dátum alatt nem található piros betűs ünnep. Kár, hogy egy naptár sem tünteti fel az Ápolók Nemzetközi Napját. Igaz, mostanság mindennapra esik valami emléknap, ünnep, szinte már mindenről megemlékezünk

Kétszázegy évvel ezelőtt született Florence Nightingale, a Lámpás Hölgy, aki tudományos alapokra helyezte a modern ápolástant. Statisztikai módszerekkel bizonyított be, hogy a beteg környezete, a higiéniai viszonyok az egészségügyi intézményekben és a beteg táplálkozása mennyire befolyásolja a beteg gyógyulását. Hangsúlyt fektetett az ápolóképzés minőségére, tartalmára és helyszínére.

Az én értelmezésemben Nightingale hagyatéka abban rejlik, hogy nőként egy férfi központú társadalomban, reformjaival meg tudta változtatni az addigi betegápolási szemléletet, ami a mai korban is példaértékű. Évek óta figyelem a betegápolás reformját egészségügyi intézményeinkben és úgy látom, hogy adminisztrációval túl van dimenzionálva, egyre inkább távolodunk el a beteg ágyától. Nem tudjuk azt a küldetést teljesíteni, amit elődünk a lámpás hölgy: reményt és megnyugvást vinni a betegeknek. Kevesen vagyunk és egyre inkább fogyunk. Kevesen választják ezt a szép pályát, a fizetés sem vonzó és a körülményekről nem is beszélek. Nem vagyunk egy erős, összetartozó közösség. Példát kellene venni az orvosok közötti összetartásról. Ki kellene harcolni a hivatásunk iránti tiszteletet, egy jobb bérezést és jobb munkakörülményeket. Az oktatásban visszatérni a régi, jól bevált tantervekhez, leporolni azokat és feltölteni a kor igényei szerint. 

De ezen az ünnepnapon ne csak keseregjünk! Ünnepeljünk, legyünk büszkék nővéreinkre, ápolóinkra, szülésznőinkre, akik még ebben a nehéz helyzetben is ápolják betegeinket, óvják egészségünket megszületésünktől fogva egészen halálunkig. Büszkék vagyunk Rátok!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Profile picture for user Horváth Mária
3 blogbejegyzés
Horváth Mária
2 karma
Legfrissebb blogbejegyzések