Mivel játszik egy 6-10 hónapos baba? 3. rész

Szalma Nikoletta
2021. május 25.
Az előző bejegyzésekben már több ötletet is bemutattam a témában, jöjjön még néhány hasznos tipp.

fiókos játék- A fiókok huzogatása egyébként is jól megy már ebben a korban, úgyhogy erre remek eszköz lehet egy saját kis fiókos polc. Van erre hivatalos Montessoris verzió, én készítettem egy sajátot, mert épp volt itthon egy ilyen vintage dekor polcunk, amit úgysem használtunk. A fiókok elejére sárga, piros, kék szinű anyagot ragasztottam de a filc még jobb megoldás lehet! Hogy meglepetés is legyen benne, mindháromba került egy-egy szinben azonos kocka.

 

hógömb- ez egy nagyon kellemes vizuális élmény és bátran nekifoghatunk saját kezüleg elkészíteni. Befőttes üvegből, átlátszó tusfürdős dobozból, Pet flakonból, a lényeg, hogy alaposan lezárjuk és a kicsi ne tudja kinyitni. Víz, glicerin és csillámpor kerül bele. Alaposan összerázzuk és kész is!

 

szines tekercs- ez is egy házilag készült eszköz. Egy konyhai törlő gurigára tekertem fel összevarrt színes organza anyagot. Elég valahova felfüggeszteni és a  gyerkőcök garantáltan élvezni fogják az anyag huzogatását, miközben újabb és újabb színek bukkannak elő. Dobozba is kerülhet, amiből kikandikálhat a vége úgy, ahogy a papírzsebkendő szokott, a gyerkőc onnan tudja kihúzni a tartalmát.

 

könyvek- erről egy külön bejegyzést tervezek, úgyhogy nem szeretném hosszan ecsetelni, ami viszont a lényeg, nálunk a könyvek hatalmas sikernek örvendenek, L mindig nagy lelkesedéssel veszi le őket a polcról, vagy mutat rájuk, hogy lapozzuk együtt. Ezeket is érdemes cserélgetni. A napokban készítettem két olyan filc könyvet, amibe saját képeket helyeztem és ezeket majd cserélgetni is lehet. Elkészítésüket hamarosan bemutatom itt a blogon is.

alagút- ez egy remek mozgásfejlesztő és szeparációs szorongást leküzdő játék, de leginkább akkor működik, ha mi is részt veszünk a játékban. 

 

matatófal, matató kocka- nekünk az utóbbi van, előnye, hogy több hónapig is érdekes lehet a gyermek számára, mivel különböző műveleteket hajthat végre rajtuk, pl. nyitogatás, formába helyezés, görgetés, csavargatás. Az is egy plusz, hogy akár hason fekve és ülve is tevékenykedhet vele.  Mi ebből a kevésbé csicsás, letisztultabb verziót választottuk, a kevesebb néha több elvet betartva. 

száraz medence- labdás medence, ha úgy tetszik. L örömmel csücsül a labdák közé, vidáman ki-be pakolássza őket. A célra teljesen megfelel egy szennyes kosár is, nem kell belefektetni egy költséges száraz medencébe.

  Igyekeztem összefoglalni mindazt, amit az elmúlt hónapokban kitapasztaltam a játszás terén. Mint tudjuk a játszás valójában tanulás, ezért nem mindegy mivel tevékenykedünk. A férjem kérdezett meg multkor arról, hogy miért jó például pohárból itatni a gyereket, hisz ráér azt megtanulni később is. Nem kell így itatni, ha nem akar, ha elfordítja a fejét és ellenkezik. De meg lehet adni a lehetőséget arra, hogy ha szeretné, próbálja meg. Ha élvezni fogja, még akkor is, ha a java mellé is megy, azt jelenti, hogy érdemes máskor is pohárból kínálni, mert örömmel tölti el a gyakorlás. Előbb utóbb rájön a technikára is és egyre kevesebb folyik majd mellé, de valójában nem is az a célunk ezzel, hogy mielőbb megtanulja. A pohárból ivást azért sajátítja el, mert élvezi a tanulást és közben rájön a módjára. Ha jobban belegondolunk valahol ez a titka az életnek Minden, amit örömmel végzünk arra motivál, hogy haladjunk, hogy éljünk a lehetőséggel és remek dolog, ha van mellettünk valaki, aki hisz bennünk, biztat, mellettünk áll akkor is, ha még csak a szárnyunkat próbálgatjuk, ahelyett, hogy azt mondaná, hagyd a francba, ne foglalkozz ezzel, még kicsi vagy hozzá, vagy vannak ennél fontosabb dolgok, azokra összpontosíts. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Profile picture for user Szalma Nikoletta
5 blogbejegyzés
Szalma Nikoletta
2 karma
Ha most több időm lenne, ez a blog egyértelműen a kézművességről szólna. Többek közt azért is, mert hamarosan megjelenik az Erre varrjál gombot!-Ötletgombolyag Vidu műhelyéből c. könyvem a Womanpress kiadónál és izgalmas lehetne itt folytatni a "csináld magad" projektek sorát, amiket annak idején az Új Szó Hobbi mellékletében kezdtem publikálni. De sajnos ezt most nem tudnám megfelelő színvonalon kivitelezni. Anyaságin vagyok, így több fronton korlátozva vannak az elfoglaltságaim. Akad azonban más téma, amiről szívesen készítek jegyzeteket és dokumentálom fotókkal. Ez a jelenlegi életem szerves része és igyekszem, ahogy eddig az élet minden területén, teljes mértékben kreatívan megélni.
A kislányom születése után belemélyedtem a Montessori pedagógiába. Egyébként is pedagógus vagyok, képzőművészet és esztétika szakos tanárként végeztem a nyitrai UKF-en még évekkel ezelőtt, tehát nem volt idegen a téma. Egyfajta magabiztos utat kerestem a gyereknevelésre, ami képes biztonságos alapot adni és támogatni az önállóság fejlesztését A Montessori metódus leginkább azért ragadott magával, mert logikus alapokra épül és tiszteletben tartja a gyermek fejlődési tempóját, és természetének sajátosságait. Ahhoz, hogy mindezt meg tudjam valósítani otthoni közegben igyekeztem több könyvet is áttanulmányozni és elvégeztem egy online kurzust is a témában. Még igy is bőven van mit tanulnom, de a házi "montessorizáshoz" ez a tudásanyag jó alapként szolgál.
A blogon a saját tapasztalatainkról mesélek, miközben igyekszem bevezetni az olvasót a Montessori nevelés koncepciójába a saját példánkon bemutatva. Tippek és házilag kivitelezhető ötletek is színesítik majd a felhozatalt. A kislányomat az írásokban röviden L-nek fogom nevezni.
Kellemes olvasást és inspirálódást kívánok! :)