Mivel játszik egy 6-10 hónapos baba? 1. rész

Szalma Nikoletta
2021. május 9.
Egyszerű feladatnak tűnik játékot választani a gyerkőcnek, hisz a játékboltokban hihetetlen méretű kínálat áll a rendelkezésünkre. Mégis egy kihívás lehet, ha a célunk nem csak annyi, hogy passzívan lefoglaljuk őt néhány percre. Mi van akkor, ha például fejleszteni is szeretnénk, aktivizálni a készségeit, mindemellett szivesen elkerülnénk a műanyagot. Máris szűkítettük a kört, de még így is komoly fejtörést okozhat ez a kérdéskör.

A 6-10 hónapos kort azért mondanám kihívásnak ebben a dologban, mert a tapasztalatom szerint a babát már sok minden érdekli, de még nem tud velük rendeltetésszerűen manipulálni. Végülis ez nem baj, idővel rájön, hogy egy adott eszközt hogy kell használni. A szülőkben, nagyszülőkben viszont általában meg van az igény arra, hogy megmutassák, mi hogy működik, hogy kell játszani ezzel vagy azzal, hogy mielőbb megtanulja a gyerek, amit akár siettetésnek élhet meg, amitől frusztrált lehet, esetleg elveszti a motivációt, mert mindig elveszik a kezéből a játékot, hogy megmutassák, hogy kell használni.  

    Ez az a fejlettségi fázis, amikor még csak érdeklődik és ismerkedik a tárgyakkal és azok tulajdonságaival. Szóval nem az a cél, hogy például megértse a labdázás lényegét, elég, ha megtapasztalja magát a labdát, milyen a formája, hogy viselkedik ha eldobja, milyen hangot ad ki, milyen íze  van stb. Ha bemegyünk egy terembe, ahol csupa idegen tartózkodik, nem fogunk egyből belecsapni a levesbe és úgy beszélgetni bármelyikükkel, mintha évek óta ismernénk. Bemutatkozunk, kezet fogunk és pár sablonos kérdés után mélyedünk el fokozatosan a témákban, szoros barátságot pedig csak hosszú idő elteltével tudunk kötni. Pont úgy, akár a gyermek, előbb ismerkedik, aztán mélyebbre hatol, mert már megértette a működését, valamint azért, mert a fejlődése szempontjából elérte azt a szintet, amikor képes a tárgyakkal bonyolultabb manipulációkat véghez vinni. 

    Szóval az elsődleges cél az ismerkedés. Mivel? Hát mindennel! De legfőképp azokkal a tárgyakkal, amiket a felnőttek használnak, mert azok olyan valóságosak, nem imitációk, mint a játékok. De nem csak a tárgyakkal fontos megismerkednie, találkoznia kell az emberekkel, családtagokkal, önmagával a tükörben, a háziállatokkal, ételekkel, az otthonával, a külvilággal, különféle helyzetekkel például ha anya kimegy a szobából, az nem jelenti azt, hogy örökre eltűnt stb. Ezt az ismerkedést legefektívebben azzal tudjuk segíteni, ha hagyjuk, hogy nézze azt, ahogy tevékenykedünk, ha belevonjuk bizonyos tevékenységekbe, ha megteremtjük azt a környezetet, ahol biztonságosan ismerkedhet. 

 

 

    Nézzünk néhány konkrét élethelyzetet erre:

  • száraz ruhák hajtogatása közben a ruhák közé ültetjük, ahol vidáman pakolássza őket ide-oda
  • lehetőséget kap a szobák, bútorok biztonságos felfedezésére
  • hagyjuk, hogy csipegesse az ételt,  saját kanalat kap a kezébe, miközben etetjük
  • lehetőséget kap arra, hogy pohárból igyon
  • sétálni visszük, amikor ébren van
  • vendégségbe, rokonokhoz, barátokhoz visszük
  • hagyjuk, had ismerkedjen egyedül, anélkül, hogy folyton a nyomában lennénk
  • elhúzzuk a fürdetésidőt azzal, hogy lehetősége legyen játszani a vízben
  • együtt fürdünk
  • hozzájárulunk a háziállatokkal való biztonságos kapcsolatteremtéshez
  • táncolunk és éneklünk
  • paplanokból építünk akadálypályát amiket át kell mászni
  • jégkockákkal teli tálban matathat, hogy ismerkedjen a hőérzékeléssel tapintáson keresztül 
  • lehetősége van mezítláb tevékenykedni, közlekedni
  • bújócska
  • festés fólia alá helyezett papírra
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Profile picture for user Szalma Nikoletta
5 blogbejegyzés
Szalma Nikoletta
2 karma
Ha most több időm lenne, ez a blog egyértelműen a kézművességről szólna. Többek közt azért is, mert hamarosan megjelenik az Erre varrjál gombot!-Ötletgombolyag Vidu műhelyéből c. könyvem a Womanpress kiadónál és izgalmas lehetne itt folytatni a "csináld magad" projektek sorát, amiket annak idején az Új Szó Hobbi mellékletében kezdtem publikálni. De sajnos ezt most nem tudnám megfelelő színvonalon kivitelezni. Anyaságin vagyok, így több fronton korlátozva vannak az elfoglaltságaim. Akad azonban más téma, amiről szívesen készítek jegyzeteket és dokumentálom fotókkal. Ez a jelenlegi életem szerves része és igyekszem, ahogy eddig az élet minden területén, teljes mértékben kreatívan megélni.
A kislányom születése után belemélyedtem a Montessori pedagógiába. Egyébként is pedagógus vagyok, képzőművészet és esztétika szakos tanárként végeztem a nyitrai UKF-en még évekkel ezelőtt, tehát nem volt idegen a téma. Egyfajta magabiztos utat kerestem a gyereknevelésre, ami képes biztonságos alapot adni és támogatni az önállóság fejlesztését A Montessori metódus leginkább azért ragadott magával, mert logikus alapokra épül és tiszteletben tartja a gyermek fejlődési tempóját, és természetének sajátosságait. Ahhoz, hogy mindezt meg tudjam valósítani otthoni közegben igyekeztem több könyvet is áttanulmányozni és elvégeztem egy online kurzust is a témában. Még igy is bőven van mit tanulnom, de a házi "montessorizáshoz" ez a tudásanyag jó alapként szolgál.
A blogon a saját tapasztalatainkról mesélek, miközben igyekszem bevezetni az olvasót a Montessori nevelés koncepciójába a saját példánkon bemutatva. Tippek és házilag kivitelezhető ötletek is színesítik majd a felhozatalt. A kislányomat az írásokban röviden L-nek fogom nevezni.
Kellemes olvasást és inspirálódást kívánok! :)