Mennyit ér a béke?

Bindics László
2022. március 9.
Erre a kérdésre igazán talán csak az tud válaszolni aki háborúban él.

Kinek lövedékek süvítenek el a feje mellet és az éjjeli szirénázásban nem bír elaludni. A pincében és az óvóhelyeken keres biztonságot. Nélkülözi a víz és áramellátást. Ennie is alig van. Mikor a gyermekeire néz félelem fogja el, hogy mi lesz velük, milyen jövő vár rájuk? Körülnézve minden ember szemében a félelmet és a kétségbeesést látja.

Miért történik ez vele? Miért teszik tönkre gyermekei és az ő jövőjét? Miért akarják megölni? Hisz nem tett semmit, csak próbált megélni és tisztességben felnevelni utódait. Milyen okból, milyen céltól vezérelve és ki, kik teszik ezt vele? Életében még nem ártott senkinek, kinek tudott csak segített. És most életére törnek.

Kik? A hatalmasok? A hatalmasok kik ha nem megy másképp akkor erőszakkal veszik el azt amit akarnak, mindegy, hogy hány ártatlan embernek kell meghalnia érte? Érthetetlen számára, hogy nemlétező, kitalált eszmékért kell szenvednie.

Olyan eszmékért, amihez neki semmi köze. Olyan gondolatokért, amik csak magukat istennek képzelő emberek fejében léteznek. Kik már rég elszakadtak a valóságtól. Saját fejükben háborúznak saját magukkal, mindenben és mindenkiben az ellenséget látva, kiket így vagy úgy de el kell távolítaniuk az útjukból. Skizofrén, paranoiásak.

És miért? Hisz ők is csak halandók. Ők is előbb vagy utóbb meghalnak. És nem visznek magukkal semmit. Semmit. Akkor mire ez a nagy harácsolás, erőfitogtatás, pökhendiség. Nincs bennük semmi emberi. Egy állatban több önbecsülés és szeretet van mint ezekben az emberre hasonlító lényekben. Kik csak fájdalmat, elnyomást és kínt hoznak a világba. Ölnek és pusztítanak, ártatlan gyerekeket, civileket.

Miért? Mi az igazi oka? Miért kell meghalnia sok ezer fiatalnak, kik még alig éltek? Miért kell egymás életére törniük, és ölniük? Mindenki keresi a racionális válaszát, de az az igazság, hogy erre a kérdésre nincs válasz. Ugyanis a gonosznak nincs igazi, állandó arca. Mindig más és más formába bújik, más és más eszme és idea, mögé. Csak, hogy pusztíthasson és öljön.

Egy ember kezébe nem szabadna akkora hatalmat adni, hogy gátlástalanul visszaéljen vele. Igazán csak az tudja mennyit ér a szabadság aki háborúban és elnyomásban él. És mi a szerencsések, kik békében élhetünk, okoskodhatunk, mutogathatunk, fröcsöghetünk egymásra és állíthatjuk az igazunkat addig amíg mi is nem kerülünk egy háborús övezet kellős közepébe.

Mindjárt mindenki más perspektívában kezdené el látni a valóságot, ebben biztos vagyok. Addig is becsüljük meg egymást, és a ki a hibás helyett, inkább keressük a békét. Az többet ér.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Profile picture for user Bindics László
35 blogbejegyzés
Bindics László
36 karma
Az én szülőföldem, sokunk szülőföldje, ahogyan mi magunk között mondjuk, a Felvidék. Ez az otthonunk. És nem egy vagy két emberöltő óta, hanem évszázadok óta, amihez nyitott mentalitás társul. Naivnak tűnik, de gondoljunk csak bele, ki ne óhajtana becsületet és tiszteletet látni maga körül, szülőföldjén ahelyett, ami van? Becsületet a munkájának, tisztességes kereset formájában is. Azt hiszem, hogy sokan szeretnék ezt így megélni. Ehelyett látszatot, valakik döntéseit kapjuk kézhez. Mondjuk ki, mindenre jutna az államból, ha a betervezett anyagiak mind egy szálig megérkeznének oda, ahová valók. Például miért kell megkülönböztetést alkalmazni észak és dél között? Hiszen tetszik vagy sem, de mi vagyunk az ország szíve és motorja.