Megspórolt idő

Molnár Cs. Mária
2021. május 24.
Énidő - manapság egyre gyakrabban halljuk ezt a divatos kifejezést, amely voltaképpen az önmagunkra fordított időt jelenti. Az olyan időt, ami alatt bármit is teszünk, azt csakis magunkért tesszük. Rohanó világban élünk, amelyből nagyon nehéz kiszakadni. A sok feladat között egyre nehezebben találunk egy kis időt arra amikor egyedül lehetünk, csak magunkkal foglalkozhatunk.

Az otthoni munkavégzés elrendelésével hirtelen lett két óra plusszom, minden nap. Hogy tettem szert erre a két órára? Egyszerűen, a napi ingázás megspórolásával. 

Mit is lehet kezdeni ezzel a megspórolt idővel? Sok mindent. Mi nök, például takarítkatunk, rendbeszedhetjük a lakást, pakolászhatunk a szekrényekben, fiókokban. Ez mind hasznos dolog, és a rendezett tiszta lakás elégedettségel tölt el bennünket. De ez is csak munka és nem pihenés, kikapcsolódás. 

Tudunk-e pihenni, kikapcsolódni, csak magunkkal törődni. Nálam az "énidő" mindig jelen volt, már akkor is amikor még nem így nevezték. Mivel nem vagyok egy hétalvó, általában a hétvégi reggeleket, amikor még a család többi tagja aludt, használtam ki arra, hogy egy kicsit egyedül legyek a gondolataimmal, egy csésze kávéval, esetleg egy jó könyvvel. Jó időben kiültem az ekélyre és csak úgy élveztem a csöndet. Ahogy a gyerekek felnőttek és már nem élnek velünk, hétközben is lett egy kis időm amit csak magamra fordíthattam, fordíthatok. Ezt az időt néha semmittevéssel (nem szégyen), olvasással, zenehallgatással töltöm. Most a bezártság alatt a hirtelen jött plussz órákat is sikerült szépen felosztani a férjem, a gyerekek és magam között. A plussz éndőm kézimunkázással telik. Előszedtem az anyukámtól örökölt horgolótűimet és sok szép hasznos dolgot horgoltam nemcsak magamnak, hanem a barátnőimnek, kolléganőimnek is. 

Szóval, az énidőről ne feledkezzünk meg akkor sem, ha nehéz alkalmat találni rá. Mert mindenkiben megvan az igény arra, hogy néha egyedül legyen, feltötődjön, megtalálja a lelki békéjét.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

3 blogbejegyzés
Molnár Cs. Mária
3 karma