Meddig tart még a háború?

Jéney Gàbor
2023. február 25.
Sajnos sok mindent le hoz a média. Hamis reményeket kelt. Mindnyájan várjuk a háború végét, de nem tudok jó hírekkel szolgálni. Nézzük meg mit jósolnak azok a szakértők, akiknek ez a szakmájuk.

Nem akarom szaporítani a szót. 

Mark Miller tábornok az amerikai hadsereg egyesített vezérkari főnöke a következőket nyilatkozta. "Idén nehéz lenne katonailag kiszorítani az orosz erőket mindenbő - Ukrajna vagy az oroszok által megszállt minden centiméterből." 

Yohann Michel a Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézetének berlini kutatóelemzője "hosszú hónapokra" számít. 

Michael Kofman a Haditengerészeti Elemző Központ Oroszország Tanulmányok Programjának kutatási vezetője (Washington) szerint; évekig el fog tartani a háború. 

"A háborúk általában tovább tartanak, mint azt az emberek várják vagy remélik, de különösen az ilyen hosszúságú államközi konfliktusok" 

Lucio Caracciolo olasz ellemző szerint. "Ez a háború határozatlan ideig fog tartani, hosszú tűzszünetekkel" 

"Csak akkor áll meg, ha Ukrajna vagy Oroszország, vagy mindkettő összeomlik, hiszen ez mindkét fél számára élet-halál kérdése" - tette hozzá Caracciolo. 

Peter Robertson a londoni Royal United Service Institute főmunkatársa szerint a háború végét két különböző módon lehet megkülönböztetni; "a kinetikus fázis vége" illetve "egy grúz (Georga) stílusú befagyott konfliktus vége". 

"Szeretném azt hinni, hogy a kinetikai szakasz 2023-ban véget érhet, de gyanítom hogy még három évre nézhetünk ilyen léptékű harcokkal" - mondta Robertson 

Jensen véleménye szerint még Oroszország hagyományos haderejének összeomlása vagy a hagyományos ukrán győzelem sem jelenti a háború végét. Bármilyen nukleáris eszkalációhoz vezethet. 

Ian Bremmer Eurázsiai Csoport elnöke szerint Oroszországnak valós esélye van a győzelemre. Mondta a müncheni biztonság politikai konferencián. 

..............és mi van ha Oroszország győz? 

Erre fel vagyunk készülve? Van B tervünk? Az EU-nak? 

Nem vagyok a béketábor tagja és támogatom Ukrajnát. Támogatom a fegyverszállításokat is. De nem ártana nem csak beszélni a győzelemről, ha nem tenni is érte. Magasrangú NATO tisztek Szlovákiának azt javasolják, hogy emelje meg 3% a fegyveres erők költségvetését. Nem ártana több embert bevonni a hadseregben. Ne feledjük  hogy az utolsó besorozott katonák 35+ korosztály. 

Ideje volna már nem szólásszabadságnak tekinteni a dezinformációt és felszámolni őket. Csak az idén 40 ezer állampolgárt vettek rá, hogy elálljanak a fegyveres harctól. Értem, hogy vannak olyanok, akik vallási vagy más etikai meggyőződésből elutasítják a fegyveres szolgálatot, de az itt kérvényezők döntő többsége azért adta be, mert azt hitte, hogy ezzel a nyilatkozattal a zsebükbe távozhaznak az országból. Ez óriási hiba volt. 

A nemzetbiztonságot nem veszélyeztetheti a szólásszabadság. Ez nem liberális érték, hanem már anarchia. Az pedig az állam és a média hibája, hogy nem magyarázza el az embereknek, hogy nem a nyugatért sem az EU-ért, de még nem is amerikaért, kell harcolni, ha megtámadják az országot, hanem a szülőföldünkért, családunkért, szeretteinkért. Mind azért amink van. 

Fel kell fogni, hogy egy pufferzónában élünk. Oroszország mint egy nyughatatlan óriás, mindig a hatalma alá akar minket kényszeríteni. Ezért fék kell készülni a jövő konfliktusaira. Sosem értettem, hogy miért kell nekünk ennyire utánozni a németeket, miért nem kövessük mi is Lengyelországot és hozzuk magunkhoz közelebb az angolszász kultúrát. Hogy lehet az, hogy ennyire függünk Oroszországtól. 

Ne feledjük a másik tényezőt sem. Ez pedig a népesség stabilitása. Addig amíg egymással vagyunk elfoglalva, addig könnyen kijátszhatnak egymás ellen. A hazai magyarságról nem rég írtam. De van más nemzeti kissebségek és szexuális kissebségek is. 

Források Defencenews, Euronews. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Profile picture for user Jéney Gàbor
99 blogbejegyzés
Jéney Gàbor
15 karma