Mátyusföldi szerzők Esztergomban

Dufek Mária
2022. március 13.
Jakubecz Márta Útjelző kavicsok című könyvének könyvbemutatója Esztergomban.

   Március 11-én este Esztergomban a Laskai Osváth Antikváriumban Jakubecz Márta mátyusföldi írónő, pedagógus, hitoktató mutatta be legutóbb megjelent kötetét az Útjelző kavicsokat. A művet a közönség előtt Józsa Attila ógyallai esperes - plébános méltatta.

  Az írónő beszélt eddig megjelent könyveiről, arról, hogy gyermekeknek íródott mesés hittankönyvei megírására tulajdonképpen az vitte rá, hogy száraznak érezte a hittanórák anyagát. Az első írásokat még kéziratból olvasta fel a hittan órán, amikor az egyik kisgyerek, megkérdezte, ki írta ezeket a szép meséket, és miután megtudta, hogy a tanítónéni, megkérdezte: és miért nem adja ki?  Ekkor született meg a könyv ötlete, amelynek végül még két része jelent meg ugyanezen kisgyermek noszogatására.

  Természetesen Jakubecz Márta felnőtteknek is ír gondolkodásra késztető bölcsességi irodalmat. Az Útjelző kavicsok című könyve minden hétre két gondolatot kínál az olvasónak. Ezek a szándékosan rövidre fogott elmélkedések úgy íródtak meg, hogy lehetőséget adnak az olvasónak a gondolatok továbbfűzésére.  A jól sikerült  könyvbemutató végén a hallgatóság feltehette kérdéseit az írónőnek. A legtöbben arra voltak kíváncsiak, hogy a tanítás mellett mikor ér rá írni, mert ahogy megtudtuk, hobbi szinten rajzol, fest is.  Az énekkari tevékenységét már feladta, arra bizony már nem jutott ideje. Kitért rá, hogy mindezekre azért képes, mert családtagjai türelmesek az irányába. Elmondta, hogy a Remény katolikus hetilapban Csendkóstoló címmel saját rovatot is vezet.

  A könyvbemutató végén a hallgatóság fogyasztott némi frissitőt, beszélgettek, ismerkedtek egymással, és persze könyveket vásároltak. Elmondható, hogy Jakubecz Márta egy nagyon termékeny, a felvidéki magyarok lelki épülését fontosnak tartó lelkes magyar ember, aki méltán megérdemli tiszteletünket.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Profile picture for user Dufek Mária
14 blogbejegyzés
Dufek Mária
14 karma
1974- ben születtem Érsekújvárban. Jelenleg Párkányban élek. Írni iskolás koromban kezdtem. Tavaly jelent meg első könyvem Utolsó gyerekkori nyár címmel. 2020 - ban a Reményik130 pályázat fődíjasa lettem. 2021 - ben pedig a Báthory pályázat 3. helyezettje. Tagja vagyok a Magyar Alkotók Nemzetközi Egyesületének és a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának is. Verseim, prózáim több antológiában is megjelentek. Rendszeresen publikálok internetes felületeken. Az íráson kívül szívesen kerékpározok, szeretek hobbiszinten fotózni, sokat olvasok. Férjnél vagyok, van két fiam.