Les Marais parisiens

Anna Koňuchová Kopić
2021. november 5.
Korábban azt gondoltam, a Párizsi mocsarakat csak a helyiek viccből becézik ilyen nóbl néven, de miután a térképen is hivatalosan párizsiként láttam leírva, kíváncsi lettem a név eredetére, és aztán a történetet elolvasva - a vízimadarak egyik legértékesebb és legutolsó eredeti ornitológiai lelőhelyéről van szó! - magukra a mocsarakra is.

A mocsárt Koltánál a több forrásból keletkező, 41,5 km hosszú Párizsi patak látja el vízzel, amely Kürtnél elkezd szélesedni, aztán Kisújfalunál mocsárrá majd Köbölkút után csatornává válik, ebből a Libádi halastavakba is jut egy kis víz, hogy végül aztán a Garamba folyjék bele. A mocsarakat a Notti Comitatus Strigoniensis írásában 1731-ben említi először Bél Mátyás, akkori területük a mainál háromszor nagyobb volt.

Valamikor a 18. század végén, Pálfy Miklós gróf egy híres párizsi mérnököt azzal bízott meg, hogy a mocsárból vízelvezető csatornát építsen, nagyobb mezőgazdasági terület megszerzése érdekében. A mérnök szülővárosa a mocsarak és a patak nevét adta. (Azt azért meg kell említenem, hogy egy igen komoly cikkben a név eredetének egy másik verzióját is olvastam, miszerint a mocsár felett hajnalban felcsapódó pára adta a nevet, de én inkább az első, párizsi mérnökös változatban szeretnék hinni.)  

Ezekről a mérnöki beavatkozásokról, vízgazdálkodási átalakításokról 1839-ben Gyurkovits György ír tanulmányában. Később az elvtársaknak is voltak mocsár-átalakítási terveik, épp itt szerettek volna rizst termelni kísérleti szinten, ami szerencsére nem sikerült, mert felismerték a mocsarak ökológiai fontosságát, és végül 1966-ban, 184 hektáros területen Nemzeti Természetvédelmi Rezervátummá nyilvánították, majd 1990-ben a ramsari területek közé is sorolták a Párizsi mocsarakat. Viszont úgy tűnik ez édes kevés ahhoz, hogy megmentsük őket, a probléma már 15 éve is elég komoly volt, ahogy Új Szó is írta egy nagyon érdekes és szomorú cikkében. Ornitológusok a világ minden tájáról járnak ide, olyan fontos és érdekes. 

Kíváncsiságom ellenére, szégyenemre, csak most sikerült először életemben idejutnom, ami annál kínosabb, hogy az anyukám – aki mezőgazdasági öntözésekkel foglalkozott – szakaszához tartozott, és viszonylag gyakran fordult itt meg. Épp itt volt az ideje tehát, hogy én is idelátogassak.

Köbölkúton a Nádrajáró utcát kerestem meg, ennek a végén két csúnyán néző, sziszegő, szárnyát csapkodó hattyú védte a bejáratot a mocsár területére. Néhány perces erőfitogtatás után (én a nyelvemet öltögettem rájuk) végül a hattyúk meghátráltak, és behatolhattam otthonukba.

A bejáratnál a kilátótorony és egy kétnyelvű tábla várt, amelyről megtudtam, miért is fontos a mocsár, és nem csak a környékünkre nézve, de országos, sőt európai szempontból is. A csaknem 200 hektáros mocsaras terület több mint 170 madárfajnak, 500 különböző rovarfajnak, és 160 pókfajnak (brrrr) ad otthont, amikből a Gbelcia crassiceps elnevezésű hártyásszárnyú endemikus rovarfaj a legfontosabb, de a folyami vidrát és a mocsári teknőst sem szabad kihagynunk.

A párizsi mocsárt gyönyörű természet veszi körül, nagyon romantikus tájat alkot. Két tanösvény vezet a mocsarak körül, és miután magamba szívtam a lélegzetelállító kilátást a toronyról, úgy döntöttem mindkettőt felfedezem. Az első az információs táblától vezet Kisújfalu irányában az árvízvédelmi gáton, a mocsár déli részén, körülbelül 5 km hosszú ösvény, egy könnyed, kellemes séta, de akár biciklivel is megoldható. Nagyon jól éreztem magam, a látvány és a légkör felemelő volt, és a közeli főút és a vasút irányából hallatszó civilizáció zaja sem zavart.

Az 5 kilométeres tanösvénynek gyorsan vége lett, ha szerettem volna, akkor balra Kisújfalura letérhettem volna, de inkább a tónál található padok egyikén pihentem meg, elégedett széles mosollyal (és ezzel egy picit birtokot háborítottam, mivel bizony magánterületről van szó – elnézést).

Itt már nem volt teljesen egyértelmű számomra, hol kezdődik a másik tanösvény, egy kigyúrt úton indultam el Köbölkút irányában, a mocsár északi partján, ami csak addig tűnt tökéletes ötletnek, amíg a kényelmes, füves, madárlesekkel kirakott ösvénynek nem lett vége, valahol félúton Köbölkútra. Nem volt kedvem visszafordulni, ezért a szántáson folytattam, sáros lett a bakancsom, és emiatt a lépteim mindig nehezebbek lettek.

Úgy egy kilométer után elkezdtem csúnyán káromkodni, a semmi közepén voltam, lassan haladtam, a lábam alá kellett néznem és nem a tájra, ráadásul az ég is beborult, fújt a szél. Miután az égiek jót szórakoztak rajtam, újra elém raktak egy füves, kigyúrt utat, amin hamarosan elfelejtettem az előző szenvedésem (végül is a szépségért szenvedni kell, ugyebár). Jutalomként még őzeket is láttam és hallottam, a sok madár mellett.

A füves ösvényen eljutottam a Köbölkútra vezető 588-as útra, amin szerencsére sikerült leráznom a sarat a bakancsról, hogy aztán egész tűrhető állapotban megjelenjek a messzi környéken elhíresült Barus étteremben, ahol éhségemben még a tányért is kinyaltam.

Ez a túra, a kellemetlen szakasz ellenére is szinte azonnal a kedvencem lett, mivel nagyon közel van otthonomhoz, egyszerű idejutni, most novemberben is nagyon kellemes volt – gondolom tavasszal vagy nyáron még jobb – és nem igényel komolyabb kondit sem sok időt, így akár más látványosságokkal is összeköthető, amikből Köbölkút és környéke nem szenved hiányt, és amikről még biztosan írni fogok. És a mai túra útvonala:

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Profile picture for user Anna Koňuchová Kopić
17 blogbejegyzés
Anna Koňuchová Kopić
18 karma
Karváról (is) származom. Ifjabb koromban menekültem innen; a falusi élet monotónnak tűnt, tartalomtalannak, ezért amint felnőtt lettem, elkezdtem városokban múlatni napjaimat, jártam a nagyvilágot.
Harmincnéhány évesen hazakerültem, Muzslán lakok pont 10 éve. Jobb ötlet híján elkezdtem kószálni a környékünkön, amit eddig sikeresen ignoráltam, és rá kellett jönnöm, hogy bezzeg gyönyörű helyen élünk, amely annyi kiaknázatlan lehetőséget rejt önmagában. Bízom abban, hogy bejegyzéseimmel sikerül legalább egy morzsányit hozzájárúlnom régiónk turizmusának fejlődőséhez.
Még annyit fontos hozzá(m)fűzni, hogy lassan 20 éve turizmusban dolgozom, így nem kicsit szakmai szempontból is írom soraimat.