Környezetvédelmi villámcsődület Párkányban

Dufek Mária
2022. március 28.
Környezetvédelem, avagy a téma az utcán hever.

  Március huszonhetedikén vasárnap a kora délutáni órákban a Romane Jile- Cigány Szívek Polgári Társulás megvalósította Párkányban a Környezeti értékeink nevezetű Erasmus + ifjúsági csereprogram eseményét.

  Mivel a világ lakosságának túlfogyasztása következtében az emberiség ökológiai válságba jutott, az esemény célja a környezettudatosság növelése volt az emberek körében főleg a hulladékkezelés tekintetében. Ez különösen a fiataloknak fontos, mivel ők fognak együtt élni a mi helytelen döntéseink következményeivel.

  A programban szlovák, magyar, román és lengyel fiatalok vettek részt, csoportvezetőkkel együtt 32 személy. A résztvevők a 15-20 éves korosztályból kerültek ki. Sajnos az a tapasztalat, hogy a társadalom nem fogékony a problémára. Ezért a fiatalok folyamatosan keresik az új lehetőségeket arra, hogy felhívják az emberek figyelmét az éghajlatváltozásra és az élővilág gyors pusztulására.

  A diákok fejlesztése nem formális pedagógiai módszerekkel zajlik, hanem belevonva őket a munkába saját módszerek kidolgozására buzdítják őket. A Párkányba zajló flashmobot más tevékenységek is kísérték, például egy úgynevezett Zöld Piramis létrehozása, amely lehetővé tette az üzenetváltást a fiatalok csoportjai és a közösség között. Ezenkívül beszélgetések, szimulációk, csapatépítő játékok, interkulturális estek és más tevékenységek is folytak a háttérben. A párkányi sétálóutcán elénekelték a We Are the World című dalt is.

 Lényegében az egész program március 20-29-e között zajlik különböző helyszíneken. A program Babindák Ernő elmondása szerint Magyarországon folytatódik.

     

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Profile picture for user Dufek Mária
14 blogbejegyzés
Dufek Mária
14 karma
1974- ben születtem Érsekújvárban. Jelenleg Párkányban élek. Írni iskolás koromban kezdtem. Tavaly jelent meg első könyvem Utolsó gyerekkori nyár címmel. 2020 - ban a Reményik130 pályázat fődíjasa lettem. 2021 - ben pedig a Báthory pályázat 3. helyezettje. Tagja vagyok a Magyar Alkotók Nemzetközi Egyesületének és a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának is. Verseim, prózáim több antológiában is megjelentek. Rendszeresen publikálok internetes felületeken. Az íráson kívül szívesen kerékpározok, szeretek hobbiszinten fotózni, sokat olvasok. Férjnél vagyok, van két fiam.