Könyvek és praktikus lapozók bevezetése 1 éves kor alatt 1. rész

Szalma Nikoletta
2021. június 10.
Már emlegettem, hogy hozni fogok egy írást a könyvekről, ma végre ennek is eljött az ideje! Nem szeretném részletesen taglalni a könyvek tematikáját, mindössze pár mondatban fogom érinteni, ahelyett néhány rugalmas, praktikus megoldást szeretnék megosztani az olvasóval.

Tapasztalatom szerint a könyvek lapozását nem lehet elég korán kezdeni. Legyünk bármely szobában L mindenhol kiszúrja a könyveket és hatalmas lelkesedéssel lapozgatja őket. Nem hiszem, hogy merész lenne azt állítanom, hogy sokkal szivesebben néz képes könyveket, mint játszik a játékaival. Azt gondolnánk, hogy a gyerekeket a mesekönyvek kötik le leginkább, amelyek tele vannak színes illusztrációkkal, de ez nem teljesen igaz. A gyermeket alapvetően érdekli minden, ami a valóság, ami valószerűen néz ki, hiszen ez az a közeg, amibe beleszületett és ebbe kell beilleszkednie. Ez a tanulás természetes folyamat, de valójában hatalmas lelkesedés kíséri, mert mindig ott lebeg a motiváció, amikor látja, hogy mi felnőttek mennyi mindent el tudunk végezni segítség nélkül. A gyermek utánozni kezdi a felnőttet és ha pozitív visszacsatolást kap, akkor töretlenül tud fejlődni. 

Az őt körülvevő közeg az a természetes közeg. Ahhoz, hogy abban magabiztosan tevékenykedjen arra van szüksége, hogy maximálisan kiismerje azt. Ugye mi felnőttek is így vagyunk ezzel, ha például meg akarunk tanulni egy idegen nyelvet, akkor először csak figyelünk, hallgatjuk, hogy hasznáják a profik, aztán elkezdünk szavakat ismételgetni, később mondatokat, lassan megértjük a nyelvtani kapcsolódásokat és elkezdjük egyre magabiztosabban alkalmazni. A gyerekeket pontosan ezért nagyon is érdeklik azok a könyvek, amik fotókat ábrázolnak, például arcokat, gyerekeket, állatokat, járműveket, mert ezek számukra olyanok mint a tankönyvek. Ezekben elidőzhetnek egy-egy kép felett azzal, hogy bőven áttanulmányozzák, mit látnak. Ha pedig szavakat is kapcsolunk hozzájuk, akkor nem csak a vizuális kép rögzül, hanem a hozzá kapcsolódó hang is, azaz meganulja mit lát a képen, amit fel tud ismerni a valóságban és akár megpróbálhatja kimondani a nevét.

A tanulást azzal tudjuk megkönnyíteni, hogy egyszerűsítünk. Mit értünk ez alatt? Elsősorban azt, hogy elfeljetjük a túlzsúfolt, a túl szines, túl részletes, túl sok képet tartalmazó könyveket. Legfőképp a gyermek első évében fontos ez. A túl sok inger rosszul sülhet el, a baba hamar befárad és valószinűleg nincs is tisztában azzal, mit kellene a képen látni. Vissza a nyelvtanuláshoz: ugye ahogy írtam, először szavakat, később mondatokat tanulunk. A gyerek is először egyértelműen felismerhető, érthetően elkülönített tárgyakat, élőlényeket akar látni, mert azt tudja ebben a tanulási fázisban felfogni, erre a megszerzett tudásra tud majd szépen fokozatosan építkezni. Ezért hasznosak az olyan könyvek, ahol egyszinű háttéren látja egyenként az ábrákat. Az első hónapokban a fekete-fehér kontrasztos képeket látják a babák a legérdekesebbnek, mivel a színlátásuk még nincs kifejlődve. Később fokozatosan bővülhet a színpaletta a 3 alapszínnel: kék, piros, sárga, majd ezek keverékeivel: lila,narancs, zöld és azok árnyalataival. A könyvek tárolására létezik kimondottan Montessori könyvespolc, aminek az a lényege, hogy a gyermek látja a könyvek borítóját így kedvére válogathat közülük. A könyvek kirakat szerűen sorakoznak egymás mellett és ugyanúgy cserélődnek, akárcsak a játékpolc tartalma. A megunt könyveket eltesszük, helyettük kiteszünk a kínálatba másokat, majd ha azokat is megunja visszacseréljük az előzőekre. Nem az a lényeg, hogy egyidőben hatalmas készlet álljon rendelkezésre, sokkal fontosabb, hogy azok korhoz megfelelőek legyenek és kifigyeljük mikor kell váltani. Kezdetben egy kisebb polc is megteszi. Erre nekünk nagyon bevált ez a polc. Egész pici kortól használjuk és remekül alkalmazható a különböző mozgásfejlődési fázisokban.

Ez a lapos elrendezés már a hason fekvő babánál is kivitelezhető. Amikor már elkezd kúszni, ki tudja húzni a kiválaszott könyvet a polcról.

Ezt a kifele döntött elrendezést ülő babáknál érdemes kipróbálni. A ferde elhelyezésnek köszönhetően könnyebben ki tudja húzni a könyvet a helyéről, mintha hátra lenne döntve.

Ez pedig a klasszikus elrendezes,amit attól kezdve lehet alkalmazni, hogy a baba tud térden állni, négykézláb mászni.

A folytatásban alkotunk egy kicsit! Egy praktikus lapozót készítünk el, melynek tartalmát kedvünkre cserélgethetjük. Hamarosan!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Profile picture for user Szalma Nikoletta
5 blogbejegyzés
Szalma Nikoletta
2 karma
Ha most több időm lenne, ez a blog egyértelműen a kézművességről szólna. Többek közt azért is, mert hamarosan megjelenik az Erre varrjál gombot!-Ötletgombolyag Vidu műhelyéből c. könyvem a Womanpress kiadónál és izgalmas lehetne itt folytatni a "csináld magad" projektek sorát, amiket annak idején az Új Szó Hobbi mellékletében kezdtem publikálni. De sajnos ezt most nem tudnám megfelelő színvonalon kivitelezni. Anyaságin vagyok, így több fronton korlátozva vannak az elfoglaltságaim. Akad azonban más téma, amiről szívesen készítek jegyzeteket és dokumentálom fotókkal. Ez a jelenlegi életem szerves része és igyekszem, ahogy eddig az élet minden területén, teljes mértékben kreatívan megélni.
A kislányom születése után belemélyedtem a Montessori pedagógiába. Egyébként is pedagógus vagyok, képzőművészet és esztétika szakos tanárként végeztem a nyitrai UKF-en még évekkel ezelőtt, tehát nem volt idegen a téma. Egyfajta magabiztos utat kerestem a gyereknevelésre, ami képes biztonságos alapot adni és támogatni az önállóság fejlesztését A Montessori metódus leginkább azért ragadott magával, mert logikus alapokra épül és tiszteletben tartja a gyermek fejlődési tempóját, és természetének sajátosságait. Ahhoz, hogy mindezt meg tudjam valósítani otthoni közegben igyekeztem több könyvet is áttanulmányozni és elvégeztem egy online kurzust is a témában. Még igy is bőven van mit tanulnom, de a házi "montessorizáshoz" ez a tudásanyag jó alapként szolgál.
A blogon a saját tapasztalatainkról mesélek, miközben igyekszem bevezetni az olvasót a Montessori nevelés koncepciójába a saját példánkon bemutatva. Tippek és házilag kivitelezhető ötletek is színesítik majd a felhozatalt. A kislányomat az írásokban röviden L-nek fogom nevezni.
Kellemes olvasást és inspirálódást kívánok! :)