Kert és tájépítés mindenkinek

Kósa Károly
2021. május 7.
A blog célja, hogy többek között segítse, inspirálja a saját kert kialakítását, megépítését illetve a már meglévő zöld felületek átalakítását!

Előszó – mesélő kert 

Személy szerint vallom, hogy a kertépítés (tervezés) művészet, melyben fel kell oldódni, el kell merülni, és nap mint nap újra gondolni, hogy a magunk elé kitűzött mércével szemben sosem keljen alul maradnunk és megalkudnunk!

A kert többek között az ember művészi készségének, ősi tér alakító igényének és a természet szépségének a találkozása. Ellentétben belső lakótereinkkel (szobáinkkal) egy állandóan változásban, mozgásban lévő, élő egység, melyhez a modern kor embere saját belső harmóniájának és lelki békéjének megtalálásához fordulhat. A saját kertünk az utolsó kapocs, ahol nap nap után újra találkozhatunk a természet állandó és folytonos körforgásával, az évszakok változásával és nem utolsó sorban a sokszínűségével. 

Ezért gondolom, hogy egy kert tervezése és megépítése ugyanolyan fontos, mint egy ház vagy a lakótér belső tereinek kialakítása (megformálása). A kert különféle anyagok szerves halmazából áll össze, mint a kő, fa, föld, víz és a növényzet elemeiből, így alakult ki egy komplex rendszer, melyeknek az összehangolása a tulajdonos és a tervező feladata. A körültekintéssel tervezett és épített kert, melyben a funkcionalitás találkozik az esztétikus elrendezéssel, hosszú éveken át kellemes élmények forrása, többek között gyermekeink tapasztalásának helyszíne és egyben a saját boldogságnak a gazdag tárháza lehet. 

Az ember és a természet kapcsolata egészen az ősi múltra tekint vissza. A kezdetekben az ember számára csak élettér volt környezete, mely napról napra új kihívások elé állította, majd később megtanulta használni a természetben. Ez a kezdeti harmónia a későbbi korok emberét arra inspirálta, hogy időről időre felidézze a civilizációs út során elveszett kapcsolatát a természettel. Ennek a törekvésnek a kézzelfogható bizonyítéka a kert... 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

2 blogbejegyzés
Kósa Károly
4 karma
Különböző önkormányzatoknál mint környezetvédelmi és területfejlesztési szakreferens dolgoztam. Városi zöldterületek karbantartását végző cég munkatársa is voltam, mint szakreferens. Tervező irodák külsős munkatársaként a parkok és különböző közterületek zöldesítése a feladatom. Különböző szakmai publikációk társszerzője, mint például a „Kisújfalu (Nová Vieska) természeti kincsei „ útleírás c. publikáció társszerzője.
2016– ban egy agydaganat műtéten estem át, amit további öt beavatkozás követett, de mindenhez pozitívan kell hozzá állni, mert az erő velünk van.