Ingatlanos kisokos – eladóknak

Szabó Zsolt
2021. május 24.
Az Investconsult s.r.o. társtulajdonosaként és a NARKS elnökségi tagjaként gyakran szembesülök az emberek bizonytalanságával, aggodalmaival akkor, amikor az ingatlanjuk eladását tervezik és nem tudják, milyen irányban induljanak el.

Családi ingatlanirodánk a 24 éves működése során számtalan ingatlant adott el, melyek között a klasszikus lakóingatlanokon kívül voltak nagy terjedelmű gyárak is. Szinte naponta adunk tanácsot ügyfeleinknek azzal kapcsolatban, hogy mire ügyeljenek, ha el szeretnék adni ingatlanukat. A mai világban minden fel van gyorsulva, sok minden látszólag egyszerűnek tűnik, ezért a nem szakszerű lépések komoly anyagi károkhoz, kellemetlenségekhez vezethetnek. 

Ezért fontos, hogy előre megfontolt lépéseket tegyen, aki tervezi ingatlanának az értékesítését. Ebben próbálok meg segítséget nyújtani a következő útmutatással:

  • első lépés: győződjünk meg arról, hogy az adott ingatlan tulajdonjogi szempontból rendbe legyen. Ennek alapdokumentumai a tulajdonjogi lap és a kataszteri térkép. Fontos, hogy a valós állapot egyezzen a tulajdonlapon és a kataszteri térképen feltüntetett adatokkal.
  • második lépés: győződjünk meg arról, hogy az ingatlan tehermentes-e.  Amennyiben az ingatlan banki hitellel van terhelve (ez gyakori eset), akkor tudjuk meg a hátralévő összeget és ennek az időelőtti visszafizetési feltételeit
  • harmadik lépés:válasszunk ki egy megbízható partnert-ingatlanközvetítőt. Ez nem is olyan könnyű feladat, mint ahogy elsőre tűnik. Ha nincs személyes tapasztalatunk az ingatlanközvetítővel, akkor próbáljunk meg minél több elérhető információt gyűjteni. Például: milyen régóta működik az iroda, milyen a hírneve, milyen a tulajdonosi összetétele, kik a munkatársai, milyen ingatlanokat adott el, ha tudunk, akkor szerezzünk róla konkrét referenciákat. Járjunk utána, hogy az adott ingatlaniroda melyik ingatlanos szakszövetség tagja, a munkatársai milyen színvonalú szakmai licenszel rendelkeznek.
  • negyedik lépés: ha jól feltérképeztük az ingatlanközvetítő irodát, netán többet is összehasonlítottunk, ajánlott az adott ingatlan eladásával egy irodát megbízni. Ha valaki több irodába adja be az ingatlanát, az gyakran vezethet félreértésekhez, keveredéshez.
  • ötödik lépés: előre egyeztessük az értékesítés szabályait, feltételeit: kínált eladási ár, közvetítői díj korrekt magasságban, együttműködés időtartama, stb. Ideális esetben a következő tevékenységeket biztosítja, végzi el az ingatlanközvetítő: helyszíni szemle, eladási ár megszabásában tanácsadás, színvonalas meghirdetése az ingatlannak jó minőségű fotókkal és leírással, az érdeklődőkkel való foglalkozás, helyszíni szemlék megszervezése és ezeken való résztvétel, tanácsadás az eladó és a vevő közti tárgyalások során. Továbbá az elővételi szerződés, adásvételi szerződés bebiztosítása jogi garanciával, kataszteri ügyintézés. hitel ügyintézés, biztosítás intézése, tanácsadás, amennyiben a vevő hitelből is téríti az ingatlan vételét. Családi ingatlanirodánk minden esetben ügyvéd által biztosítja be az adásvételi szerződéseket a közvetítői díj keretén belül, így nyújtva jogi biztonságot az ügyfeleinek. Kiegészítő szolgáltatások: költöztetési cég, takarítás megszervezése. Amennyiben a vevő bérbeadási céllal vette az ingatlant, jó, ha az ingatlanközvetítő ebben is partner.
  • hatodik lépés: miután az eladó megegyezett a vevővel, az eladással-ingatlanátruházással összefüggő költségek (elővételi és adásvételi szerződés, adásvételi szerződés beadása a kataszteri hivatalba 66 ,- Eurós okmánybélyeggel, aláírások hitelesítése az adásvételi szerződésén) az eladót terhelik, de mindezt kéne tartalmaznia a közvetítői díjnak, províziónak. A hitellel összefüggő költségek (felértékelés, zálogszerződés beadása a kataszteri hivatalba, esetleges banki illetékek) a vevőt terhelik.

FONTOS TANÁCS!

Ingatlan eladás, ami gyakran látszólag egyszerű lépésnek tűnik, a legtöbb ember életében ritkán adódik és gyakran képezi a család egyetlen, vagy a legkomolyabb anyagi vagyonát. Egy hibás döntés ezért komoly, nem csupán anyagi károkat tud okozni. Ezért javaslom mindenkinek, aki ingatlan eladásban gondolkozik, hogy legyen körültekintő és igyekezzen kiválasztani egy megbízható, jó hírnévvel rendelkezőüzleti partnert, ingatlanirodát.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

zsolt
1 blogbejegyzés
Szabó Zsolt
1 karma
Észak – Komáromban születtem, itt élek a mai napig a családommal. Alap- és középiskolás koromban versenyszerűen kajakoztam, sikerült két alkalommal Szlovákiai Bajnokságon aranyérmet szereznem. Bátyámmal már 24 éve vállalkozok együtt az ingatlanok területén. Két önkéntes funkciót töltök be, NARKS - Szlovákia Ingatlanirodák Nemzeti Szövetségének elnökségi tagja vagyok 2015 óta. A Mária Rádió Mirjam elnöki pozícióját 2018 óta töltöm be. Kedvenc szabadidős időtöltésem: sportolás, természetjárás.