Helyhatósági választás 2

Jéney Gàbor
2022. február 14.
Közösségi kertek, ingyenes rekreáció és digitalizáció.

Ez már a 2. rész. Írtam már családbarát önkormányzatokról és karrier központokról. Most azzal a nem titkolt szándékkal folytatom, hogy esetleg meghallgatják ezt az ősszel önkormányzati választásokon induló politikusok. 

Ma még aktuálisabb mint valaha, hogy beszéljünk az élelmiszer önellátásról. Ennek pedig a nulladik lépése az hogy önkormányzat, megye vagy az állam biztosítja a polgárai számára a lehetőséget, hogy megtermeljék maguknak a betevőt. Tudom, hogy több önkormányzat is birtokol termőföldet és néhány kísérletet leszàmítva, amikor a szociálisan rászorulóknak adták. Sosem ajánlották fel a többi polgár számára. 

Én nem kérek sokat csupán 5-10 árat és azt sem bánom, ha valaki ellenőrzi, hogy rendeltetés szerűen használom-e. Nekem nem büdös a munka. S vagyunk ezzel így egy páran. Ezzel esetleg lehetne árnyalni az élelmiszer drágulást. Ráadásul bele illik az EU mozaikos tájrendszerében. Az emberek itt főleg bió-ba termel és csak ilyen léptékben valósítható meg a minimál vegyszer használat. 

Attól nem kell félni, hogy tönkre mennek az agrár vállalkozók, hiszen 40% körül van a zöldség önellátásunk. Egyébként nyugaton ez adott, ott ismerik a közösségi kert rendszerét. 

Szemtanúja voltam annak, amikor falun a kerteket befűvesítették és filagóriát, trambulint és medencét tárolnak rajta. De  az itt élő embereknek még mindig adott, hogy ezeket újra művelés alá vonják. De  én azokról a polgárokról beszélek, akik társasházban vagy lakóparkban laknak vagy egyszerűen nincs kertjük. 

Ma nem tudunk szórakozni. Ma a legtöbb település már nem rendelkezik olyan területtel, ahol ingyenesen tudunk pihenni vagy szórakozni. Hol ott szükség lenne rá. Mi a szegényebb réteg többnyire az online világot tudjuk megengedni magunknak. Az online térben lévő bugyborékok miatt ez nagyon veszélyes lehet. Megszűnik a közös élmények. S ez szétzilálja a közösséget. Problémák lesznek. 

Ahogy elnézem az újonnan épülő lakóparkokat, ott sem építenek olyan teret ami a szórakozást szolgálná. Gondolok én itt olyasmire, mint játszótér, strand, rét vagy egy domboldal, ahol lehet szánkózni . Nem kívánok én mást csak egy olyan rekreációs teret, ami ingyen van. De ki van építve legalább a minnimális infrastruktúra. Nyilván nem a vendéglátóipari vállalkozók ellen szól ez, hanem az emberek mellett. Aki magasabb hozzáadott értékű helyre szeretne menni az fizessen érte. 

Az elmúlt időben az önkormányzatok többsége elindult a digitalizáció útjára. Van még ahol döcög, de minden esetre teret nyer. Jó dolog az aplikáció és jelen vannak a szociális médiában is. De én még mindig hiányolom az interaktivitást, a hivatali ügyintézés digitalizációját vagy mondjuk helyi népszavazás internetes lebonyolítását. 

A Szövetség, aki nagyon erős lokálisan, csinálhatna egy közös digitális fejlesztő központot. Nyilván olcsóbb ha együtt csinálják, mint ha külön-külön fejlesztenék. Miért ne lehetne a déli települések úttörők a digitalizációban?

Sajnos még mindig nem elég átláthatóak az önkormányzatok működése. Holott ez nem kerül semmibe sem. De egy-két példát leszámítva ez még mindig nincs így. Sokkal jobban be kellene vonni a lakosokat a települések vezetésében, ami szintén nem csak ímmel-ámmal történik. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Profile picture for user Jéney Gàbor
99 blogbejegyzés
Jéney Gàbor
15 karma