Helyhatósági választás

Jéney Gàbor
2021. október 13.
Őszintén szólva hiány érzetem van. Minden településen más problémák, más prioritások vannak, de én még is úgy érzem, hogy csak a felszínt kapargatják. Most ezt a hiányérzetem fogalmazom meg.

Igazából ennek is csak az első része. Nem akarok hosszan írni, meg nem is akaródzik. Jövő évben fogják megtartani a helyhatósági választást ami egyszerre lesz tartva a megyei választásal. 

Itt az első részben 3 témát érintenék. Nálam mindig az ember áll a központi szerepben. Nem szeretem ezt a mindenáron vasbetonban öntött kormányzást de tudjuk, hogy ha ezt hoz több szavazatot ezzel lehet megőrizni a pozíciót, akkor cél szentesíti az eszközt. Itt Dunaszerdahelyen is épít a város egy körben egy másik kört. Szerintem értelmetlen látvány beruházás, de nem én döntöttem erről. 

Családbarát település. 

Központi téma szinte mindenhol az alacsony születési átlag. Itt nem annyira észrevehető, mert sokan költöznek ide az ingatlan fejlesztők nagy örömére, de az ország nagy részén ez bizony központi téma. Főleg igaz ez a Losonc-Komárom közti területre, ahol országosan a legalacsonyabb a születési számok. Általában mindenki a kormányra vár, de szerintem van itt mit tenni helyi szinteken is. 

Családi kártya már a kereskedelem ismeri, sajnos a települések még nem. Pedig jó dolog. Lehet hozzá sok olyan dolgot rendelni ami megkönnyíti a család életét.

Családi parlkolóhely szintén a kereskedelem ismeri, aki volt már diszkontáruház parkolójában az tudja, miről is van szó. Szerintem a rokkantak mellett meg lehetne különböztetni a családos parkolóhelyeket is számukra megfelelő módon kialakítani. Azt hiszem, hogy meg tudja könnyíteni az ember életét. 

Családi adókedvezmény nem tudom, hogy kell-e írnom ehhez bármit is. Minnél kevesebb gyerek van annál drágább. S így vagy úgy fizetni fogunk. Inkább így fizessünk. S szülessen minnél több gyerek. Ez a legpraktikusabb egy családnak. 

Pelenkázó helység, szoptató helység (nem röhög) sok nőnek probléma a hétköznapi vásárlás intézkedés piciny babával. A diszkontok ezt is tudják. De mivel nincs az összes hivatal, orvos a diszkontáruházban ezért nem ártana, hogy ott ezt a település pótolja. Azt hiszem nem kell ragoznom a hasznosságát. 

Játéksarok bízom benne, hogy érti mindenki 

Szülés utáni segítség. Finnországban minden új szülött kap egy dobozt ami meg rakva minden olyannal amire minden kis dednek szüksége van. Praktikus segítség támogatom, hogy ez itt minnél hamarabb gyökeret eresszen. 

Írhatnék még óvodáról, bölcsödéről, napköziről de az már általában állami súlycsoport. Bár ha valaki meg tudja szervezni helyileg akkor azt csak támogatni tudom.  Biztos hogy előjön az a észrevétel, hogy ezzel is csak a cigányok járnak jól. Én meg erre azt mondom, hogy az jár jól aki gyereket vállal. Próbáltam úgy ötleteni, hogy az átlag önkormányzat ki tudja gazdálkodni. 

Karrier centrum ez már zsebbe nyúlós dolog, de egy közösség sikerét, jó létét és boldogságát nagyban meghatározza a helyi vezetők. 

Hivatali tanácsadás gondolom már mindenki érezte úgy s abban is biztos vagyok, hogy sokan jártak is úgy, hogy azt érezték, tapasztalták nem kaptak meg minden információt, segítséget a hivatalnoktól. Általában a hivatalok államiak ezért úgy gondolom, hogy segíthet ebben az önkormányzat. Hiszen az ő érdeke az hogy helyben minnél jobban éljenek az emberek. 

Tanulás életünk végéig tanulnunk kell ez az új elvárás. De ha még nem is így lenne, akkor is eljöhet az hogy képeznünk kell magunkat, hogy feljebb lépjünk és többet keressünk vagy kényelmesebb munkahelyünk legyen. Nos egy tanfolyam ára akár több ezer € is lehet. Ezt kevesen engedhetjük meg magunknak. Nyilván azokat kell támogatni a legjobban akik a legrosszabbul élnek, de ki lehet erre egy rendszert dolgozni, hogy a lehető legéletszerűbb legyen. 

Egészségügyi tanácsadás ez is fontos, hiszen ez a legbecsesebb kincse az embernek. Sokan küzdünk problémával. Meg lehet őket előzni és ha van meg lehet tanulni vele élni. De fontos, hogy ezt tudjuk menedszselni. S itt ne a facebook, hanem szakember segítsen. 

Sport ehhez ez hozzájárul mára drága dolog lett. Ez is lehet egyfajta karrier szervezés. 

Nyugaton ezek az intézmény hétköznapi dolog. Az emberek tudatosan építik a karrierjüket. Ideje volna már elérni ide. 

Egészségügyi és oktatási személyzet ami hiány cikk. Ezért szerintem az önkormányzatoknak versenyezni kell. Az állam feladata, hogy mindenhol legyen az önkormányzaté, hogy nála jobb legyen az átlagnál.

Adókedvezmény ez a legjobb és legegyszerűbb és a leghatásosabb. Elégedetleneknek csupán annyi, hogy hiába van pénze, ha a bajára nincs aki gyógyírt adjon. 

Szolgálati lakás sosem gondoltam, hogy a XXI.sz lakás probléma lesz. Ezért úgy gondolom, hogy a megalázó fizetések mellé a lakhatás támogatása kívánatos. 

Ingyenes használati jogosultság a helyi parkolás, sport létesítményekbe és a helyi kultúrális eseményekre való ingyenes belépés és használat. Ez is csábító lehet a hiányzó szakembereknek. 

Stipendium egy helyi közösség azt támogatja amire szüksége van. Pénzzel lehet motiválni a fiatalokat. S mivel az egyetem drága ezért támogatni kell azokat akik ezeket a nagyon fontos hiány szakmákat tanulják. Persze a megfelelő garanciákkal. 

Zárszóként csupán annyit nem biztos, hogy a vasbeton a megoldás én várom már azt az időt, hogy velünk emberekkel is foglalkozzanak. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Profile picture for user Jéney Gàbor
99 blogbejegyzés
Jéney Gàbor
15 karma